Donkere dag Oeganda

Vandaag is de wet definitief aangenomen: Het 'faciliteren' van lhbti-personen wordt verboden en strang bestraft. Dat betekent, onder meer, dat lhbti-personen geen medische zorg krijgen of een huis kunnen huren. Seks met iemand van hetzelfde geslacht levert een levenslange gevangenisstraf op en de doodstraf als dit met een minderjarige is.

Het aanzetten tot of 'bevorderen' van homoseksualiteit wordt bestraft met 20 jaar cel, en dat maakt het erg moeilijk voor hulp- en mensenrechtenorganisaties in de regio.

Het is een van de strengste wetgevingen in de wereld. De kritiek van westerse landen en de Verenigde Naties legt president Museveni naast zich neer. Hij vindt homoseksualiteit een 'afwijking' en 'niet passen' bij de cultuur van zijn land. 

Net als in dertig andere Afrikaanse landen waren relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht al verboden. Maar met deze nieuwe wet worden de straffen verzwaard en de lijst met strafbare feiten uitgebreid. Het maakt de lhbti-ers in het land erg kwetsbaar en velen proberen het land te ontvluchten.

De Ugandese activist Clare Byarugaba, zelf lesbisch en verstoten door haar familie, noemt de nieuwe wet 'de legalisatie en door de staat gesponsorde homo- en transfobie. Ze noemt het een 'donkere en trieste dag', maar zegt te blijven vechten, net zo lang iedereen gelijke rechten heeft. 'We zullen winnen.'

Stella Nyanzi, de uit Oeganda verbannen mensenrechten activist, zegt tegen persbureau Reuters: 'Cry beloved Uganda, cry for this sad day for the rights of LGBTIQA+ people and their allies. La luta continua!' De strijd gaat door.

 

Lees ook - 2019:

 

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden