Strength in Solidarity

De Stonewall-rellen in 1969 zijn het begin van de moderne 'gay-rights' beweging en liggen aan de basis van Pride: De gasten van de bar, toen voornamelijk travestieten en transvrouwen, waren het treiteren van de politie zat en kwamen in opstand; Er was weer een inval en dit keer vochten ze terug. De Stonewall-rellen duurden vijf dagen en vormden het startpunt voor de strijd voor LHBT-rechten. Het jaar erop werden de rellen herdacht tijdens de Christopher Street Liberation Day March, dat moment wordt nu gezien als de eerste Pride march. In 2019 was dit 50 jaar geleden en in dat jaar werd er een virtueel monument onthuld, waarin je ook vandaag nog precies kunt zien wat er wanneer gebeurde in die tijd. Bekijk het indrukwekkende 'levende' monument hier.

Zoals elk jaar is het eind juni Pride Week in New York City. Het hoogtepunt is het laatste weekend van de maand, met op 25 juni de NYC Pride March in de stad, later op de dag zal Christina Aguilera optreden tijdens Pride Island (Brooklyn Army Terminal). Het hele programma vind je hier, zo is er een ook street fair in The Village én een grote markt op Pier 17, culinaire events, een speciale Pride voor jongeren op 24 juni, de NYC Dyke March op 24 juni en natuurlijk zijn er dat weekend talloze feesten door de hele stad.

Het thema van de NYC Pride dit jaar is Strength in Solidarity. 'Met het toenemende geweld op de achtergrond, wil NYC Pride juist de kracht en veerkracht van de gemeenschap voor het voetlicht brengen. Het thema van dit jaar laat zien dat wij als LGBTQIA-gemeenschap verweven zijn in de cultuur, in de samenleving. Als wij, als unieke individuen, onze krachten bundelen, kunnen we ook tussen de haat en het geweld rechtop blijven staan. Samen staan we sterk, samen zijn we onverslaanbaar.'

Alle info over NYC Pride 2023 vind je op de website: www.nycpride.org

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden