Queer in Turkije

Turkije keert zich steeds feller tegen de LHBTIQ+-gemeenschap [Volkskrant]. Daarbij was de repressie tijdens de jaarlijkse Gay Pride op 25 juni in Istanbul jammer genoeg het schoolvoorbeeld van hoe de zichtbaarheid van de regenbooggemeenschap daar tegenwoordig zoveel mogelijk onderdrukt wordt. De politie verhinderde met waterkanonnen, traangas en rubberkogels [NOS] dat deelnemers konden beginnen aan de optocht.

Pride in Istanbul

Amnesty International verwachtte al een hardere actie tijdens de jaarlijkse Gay Pride in Istanbul. Er was zelfs op de bewuste dag een Amnesty-team aanwezig voor observatie. Discriminerende taal tegen LHBTIQ+-personen geuit door onder andere hooggeplaatste regeringsfunctionarissen was één van de voorbodes. Ook waren er in de aanloop naar de Pride Maand al beperkingen en detenties opgelegd. Zo werd op 18 juni de Trans Pride in Instanbul geblokkeerd. De politie hield 10 mensen vast en maakten daarbij gebruik van buitensporig geweld.

Correspondent Olaf Koen geeft aan dat de situatie niet altijd zo was [RTL]. Een aantal jaar geleden kwamen er nog tienduizenden bezoekers naar de jaarlijkse Pride in Istanbul. Steeds meer zorgt de Turkse overheid voor tegenwerking. Ze zijn steeds feller tegen protesten en sinds 2015 is de jaarlijkse Pride Parade verboden. Toch komen er jaarlijks nog steeds duizenden mensen.

Wetten in Turkije

Als je kijkt naar hoeveel ruimte er binnen de Turkse wetten zijn voor mensen uit de regenbooggemeenschap dan zie je dat er veel verbetering mogelijk is. Als lid van de LHBTIQ+-gemeenschap is het leefklimaat in Turkije verre van ideaal. Volgens de gegevens van Equaldex:

  • Is er in Turkije sprake van censuur.
  • Conversietherapie is toegestaan in Turkije.
  • Als lid van de regenbooggemeenschap mag je alleen adopteren als je single bent.
  • Genderaanpassing mag, mits je je laat opereren.
  • Kun je als LHBTIQ+-er gediscrimineerd worden bij het verkrijgen van een baan of een huis.
  • Mag je voor Turkije niet actief zijn als militair.
  • Non-binair zijn wordt niet wettelijk erkend.
  • Mag je geen bloed doneren.

Dat de censuur daarbij tijdens Pride steeds heftiger is en de politiek dit aanwakkert maakt het er alleen maar slechter op. In een pre-verkiezingstoespraak verklaarde president Erdoğan dat: 'LHBTI een vergif is dat in de instelling van het gezin wordt geïnjecteerd. Het is voor ons niet mogelijk om dat gif te accepteren.' Dit onderstreepte hij nog eens in zijn overwinningsspeech waarbij hij zei: 'Niemand kan tegen de familie spreken.'

Toerist in Turkije

Turkije is voor een LHBTIQ+-toerist een land waar zichtbaar jezelf zijn mogelijk gevolgen heeft. De Nederlandse overheid geeft bij het reisadvies voor Turkije onder het kopje 'wetten en gebruiken' aan dat mensen uit de LHBTIQA+-gemeenschap niet algemeen geaccepteerd worden in Turkije.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vers leesvoer

'Dat ene boek dat je leven veranderde…' Zij/haar is een verzameling essays over lesbische romans. Ook lees je het debuut van Lara Billie Rense en schreef Nadine Swagerman een nieuw YA- boek.

Lees verder

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden