Steun LHBTIQ+ jongeren

De cijfers liegen er niet om. Uit een onderzoek van Positive Futures (2023, pdf) komt naar voren dat LHBTIQ+ jongeren in een niet ondersteunende omgeving veel meer last hebben van mentale problemen. Zo doet waarschijnlijk 71 procent LHBTIQ+ jongeren in een niet ondersteunende omgeving aan zelfbeschadiging en in een ondersteunende omgeving gaat het om 33 procent. Lees hier over wat er nog meer uit het onderzoek kwam en hoe belangrijk een wereldwijde ondersteunende omgeving is.

Met 'ondersteunende omgeving' bedoelt men in het onderzoek een combinatie van een aantal factoren. Zo keek men bijvoorbeeld of er sprake was vervreemding van de familie of ze LHBTIQ+ rolmodellen hadden en naar hoe hun school sprak over mensen van de regenbooggemeenschap. Bron: The Pink News.

Verontrustende onderzoeksresultaten

In het onderzoek van Positive Futures zijn 3.695 jongeren van 18- tot 25-jarigen uit het gehele Verenigd Koninkrijk ondervraagd. Daaronder zijn 1.736 LGBTIQ+ respondenten. Uit het onderzoek blijkt dat voor LHBTIQ+ jongeren in een niet ondersteunende omgeving:

  • De kans om zich te schamen voor LHBTIQ+ zijn 41 procent is. Terwijl dit in een ondersteunende omgeving 9 procent is.
  • Slechts 41 procent zich goed voelt over zichzelf. Als de omgeving ondersteunend is gaat het om 89 procent.
  • 49 procent voelt zich nooit tot zelden dichtbij/verbonden met andere mensen. In een ondersteunende omgeving gaat dat om 11 procent.
  • Heeft 34 procent er geen vol vertrouwen in dat ze een levenspartner vinden. Is de omgeving wel ondersteunend? Dan gaat het om 70 procent.
  • De kans op het ervaren van een paniekaanval is 60 procent. In een ondersteunende omgeving is dit 28 procent.
  • De kans op een depressie in het afgelopen jaar is 82 procent. Bij een ondersteunende omgeving is dit 42 procent.

 

Toekomstbeeld

Ook het toekomstbeeld is een stuk minder positief bij LHBTIQ+ jongeren in een niet ondersteunende omgeving:

  • De kans dat ze niet of zelfden optimistisch zijn over hun toekomst is 42 procent. Is de omgeving ondersteunend? Dan is die kans 12 procent.
  • Slechts 43 procent verwacht gelukkig te zijn als volwassene. Groei je als LHBTIQ+ persoon op in een ondersteunende omgeving, dan is dat 85 procent.
  • Er is een kans is van 48 procent dat ze niet zeker zijn dat ze later een carrière hebben die ze leuk vinden. Ten opzichte van 17 procent kans in een ondersteunende omgeving.

Als treurig slotstuk blijkt dat 85 procent van LHBTIQ+ jongeren in een niet ondersteunende omgeving in meer of mindere mate last heeft van suïcidale gedachtes en gevoelens. In een ondersteunende omgeving gaat het om 39 procent. De zelfmoordcijfers onder mensen uit de LHBTIQ+ community liggen hoger. Hoewel sommige geloofsgemeenschappen het belang nu inzien van het ondersteunen van LHBTIQ+ers, is er een verhoogde kans op zelfmoord plegen onder gelovige LHBTIQ+ personen. In een poging tot aanpassing ontnemen sommigen zichzelf het geluk in de liefde, aangezien in bepaalde kerken praktiserend homoseksueel zijn nog steeds niet geaccepteerd wordt.

Tim Dekkers belicht niet voor niets in zijn documentaire Uit 't leven (lees ook ons interview met Tim) het thema zelfmoord onder mensen die deel uitmaken van de regenbooggemeenschap. Het gaat om een maatschappelijk thema waar we samen voor verantwoordelijk zijn.

LHBTIQ+ in een ondersteunende omgeving

Hoewel de cijfers voor de jongeren uit de regenboog community in een omgeving die niet ondersteunend is verontrustend zijn, wil dit niet zeggen dat de cijfers van de jongeren in een ondersteunende omgeving zo mooi zijn. De omgeving is wereldwijd gezien lang niet overal ondersteunend en dat merk je, zeker in

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden