Censuur of acceptatie?

Eind vorig jaar kwam Solace uit: Een boek met intieme portretten van de queer Chinese jeugd. Een boek dat niet verkrijgbaar [Volkskrant] is in China. Want homoseksualiteit is dan wel niet verboden in China, door de overheid en de oudere generatie is het nog lang niet geaccepteerd. Hoe staat het met het LHBTIQ+ klimaat in China? We zochten het uit.

De wettelijke situatie

Als je kijkt naar de gegevens van Equaldex dan zie je dat er in China nog veel verbeteringen mogelijk zijn. Zo is er sprake van door de overheid afgedwongen censuur, mag een stel van gelijk geslacht geen kinderen adopteren, is conversietherapie niet verboden, worden mensen die zich identificeren als non-binair niet wettelijk erkend en mag iemand die gay is geen bloed doneren. Daarnaast ben je, afhankelijk van de regio, niet wettelijk beschermt tegen discriminatie in het algemeen en/of discriminatie bij het verkrijgen en behouden van een baan of een huis.

De geschiedenis

In de database van de ILGA staat dat de vroegste wettelijke bepalingen die seksuele handelingen tussen mannen verbieden in China zijn terug te voeren op de Jiajing-regering van de Ming-dynastie (1522-1567). Voor man/man penetratie stond 100 slagen met zware bamboe. Het jaar 1997 wordt door sommigen gezien als het jaar waarin seks met iemand van het gelijke geslacht niet meer strafbaar was. Hoewel anderen 2006 aanhouden, omdat er tussen 1975 en 2006 een afzonderlijke administratieve verordening inzake de openbare orde van kracht was die gebruikt kon worden om  homomannen die consensuele seks hadden daarom toch te arresteren. Relatief gezien

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vers leesvoer

'Dat ene boek dat je leven veranderde…' Zij/haar is een verzameling essays over lesbische romans. Ook lees je het debuut van Lara Billie Rense en schreef Nadine Swagerman een nieuw YA- boek.

Lees verder

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden