NFF: Queer Day

Wanneer de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader betrapt wordt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat? El Houb is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt.

Je ziet deze film tijdens Queer Day op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het festival is dit jaar van 22 t/m 29 september, Queer Day is op 25 september.

De film El Houb zie die dag om 21.00 uur – het hele programma van Queer Day vind je hier.

Foto: NFF/ Ramon Mangold

Naast de film El Houb staan op Queer Day vele andere LHBTIQA+-verhalen en -makers centraal in het Slachtstraat Filmtheater. Er zijn bijvoorbeeld diverse korte films te zien en je kunt Q&A's met queer makers bijwonen, naast een langere talk in samenwerking met het Queer Film Festival Utrecht.

Over roze gesproken

Een van de onderdelen van het korte film programma is de docu Over roze gesproken, waarin oudere Rotterdamse LHBTIQA+ers je een kijkje geven in hun leven. Het is een hoopvolle, fantasierijke en unieke documentaire, waarin Nell, Jos, Tonny en Arie hun levensverhalen delen. Ze hebben allemaal moeten zoeken naar een plek waarin ze zichzelf konden zijn. Alle vier hebben ze de traditionele normen rondom familie, het geloof en het huwelijk moeten transformeren om daarin ruimte te vinden voor hun identiteit. Meer info vind je hier

De korte films zijn verdeeld in drie blokken, die je achter elkaar kunt bekijken. Voor een overzicht en aanvangstijden, klik hier.  

Queer Asian Representation

In samenwerking met Pan Asian Collective en Queer Film Festival Utrecht: NFF en QFFU geven tijdens deze talk op Queer Day, samen met PAC, speciale aandacht aan het thema Queer Asian Representation. 'Aan de hand van drie korte films en gesprekken met de regisseurs gaan we dieper in op hoe de Aziatische gemeenschap verkeerd- en onder gerepresenteerd wordt, en op welke manier hier tegengeluid aan wordt gegeven. Zo is Need van Jonnah Bron te zien, een film die zoekt naar een nieuwe beeldvorming van queer intimiteit. Daarnaast zie je Stiletto van Thuy Nguyen, een film over Aziatische queer liefde. We sluiten af met Het Optreden van Claire Zhou, over een Chinese koorzangeres voor wie het steeds moeilijker wordt om haar transdochter voor de Chinese christelijke gemeenschap in Nederland te verbergen.' Meer info vind je hier.

Expositie: A Queer Anthology – visual stories from a chosen family van kunstenaar Renee Mes.

Tijdens Queer Day gratis toegankelijk in Festivalhart Slachtstraat Filmtheater; Het project gaat over Renee's eigen gekozen familie van queers: Arsalan, Inez, Maria, Devin en Ohemaa. In vijf korte docu's gaan ze allemaal in op hun eigen ontwikkeling als queer persoon, de invloed van ieders verschillende culturele achtergrond en het belang van de queer gemeenschap en elkaar. Ook de queer joy die de gekozen familie met elkaar deelt heeft een belangrijke rol. De korte films kun je op eigen tempo bekijken op de iPads in de Slachtstraat, voorzien van een koptelefoon. Meer info vind je hier.

Het hele programma, tijden en tickets voor NFF: Queer Day op 25 september vind je hier.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Lesvia

Een conservatief vissersdorp veranderde in een internationaal symbool van vrijheid, trots en de lesbische identiteit: het persoonlijke en politieke verhaal van de eerste vrouwen die Lesbos als toevluchtsoord kozen.

Lees verder

Horoscoop juli 2025

Waar komt jouw negatieve zelfbeeld vandaan? Onderzoek dat en vraag om wat je nodig hebt; je verdient dezelfde zorg en liefde die je aan anderen geeft, zeker in de roerige tijd die ons te wachten staat.

Lees verder

Ethische non-monogamie

Jorna Wierts schreef het boek Ethische non-monogamie. We spreken haar, over open relaties, het boek, uitdagingen en coaching. Ze vertelt ook over haar eigen relaties en ervaringen met vrouwen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden