Vrouw zoekt vrouw

Het datinglandschap is, vergeleken met vroeger, behoorlijk veranderd. En toch zijn sommige dingen ouderwets hetzelfde zijn gebleven, al is de vorm misschien een beetje anders.

'Normaal daten' in de historie

Volgens Historianet begon het 'normale daten', in de zin van naar plekken gaan om iemand te ontmoeten, zo rond 20 v.Chr. Toen ging het wel allemaal stiekem. De dichter Ovidius schreef destijds een humoristische liefdesgids waarbij volgens hem de beste plekken, om je slag te slaan als man, gladiatorenarena's en wedrenbanen waren.

Mijn eerste keer naar de lesbische kroeg

Hoe ging het in de les(bi) wereld? Vroeger ging je uit in de discotheek of in de kroeg, datingapps waren er niet. Hooguit contactadvertenties. Mijn eerste keer uitgaan in een niet hetero-café herinner ik mij nog goed, het was in de jaren 90. Ik was 21 en net uit de kast, mijn broer was zover dat hij mij naar het café reed: Café For You. Het café bestaat inmiddels allang niet meer, maar toen was het een vrouwencafé in Enschede. Ik vond het retespannend dus ik vroeg mijn broer of hij niet mee wilde voor support. Hij stapte de auto uit. We stonden voor de deur van het café. Een deur met een rond raampje, ik weet het nog goed. Toen zagen we in het raampje net twee mannen met elkaar zoenen. Dat was hem net even wat te veel van het goede. Hij ging weer naar de auto en daar stond ik dan.

Eenmaal binnen, ik ging nooit alleen naar een café, besloot ik naar de bar te gaan. Ik bestelde een drankje en ging zitten. Nog geen paar seconden later begon de jongeman naast mij tegen mij te praten: 'Jij bent toch niet zo hé?' Oh ja, vergeten te vermelden. In het Oosten van het land leek ik toen zo'n beetje de enige lipstick lesbi, dat hielp wellicht ook niet. Uiteindelijk vond ik mijn draai wel daar en genoot ik van het uitgaansleven, op zoek naar mijn prinses op het witte paard.

Is het nu anders, qua uitgaansgelegenheden?

Ja zeker, er zijn minder uitgaansgelegenheden dan vroeger voor vrouwen die specifiek een vrouw willen ontmoeten. En ook minder queer cafés. Het toen al niet veel, want het cliché blijkt wel waar te zijn met het uitgaan. De mannen uit de community weten de weg naar de kroeg of de discotheek wel te vinden, maar de vrouwen… Die gaan toch vaak snel settelen en blijven thuis zo gauw ze de liefde hebben gevonden. Niet iets wat ik alleen ervaar, de kroegbaas van Café Kalff in Utrecht bevestigde het ook, toen ik hem dit voorjaar sprak.

De grootste gamechanger is natuurlijk het internet. Veel vrouwen leren elkaar tegenwoordig online kennen en dat heeft best veel voordelen. Oké het is misschien minder spontaan dan een vrouw tijdens het uitgaan leren kennen, maar je hebt natuurlijk een geweldig mooi bereik online en je hoeft er de deur niet voor uit.

Apps en platformen

Er zijn veel datingsapps waar je als vrouw een vrouw kan leren kennen. Daarbij heb je de datingapps die vooral interessant zijn omdat er veel mensen op de app zitten en zo je kansen vergroot zijn én er zijn specifieke apps. Daar zijn

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder

Vers leesvoer

'Dat ene boek dat je leven veranderde…' Zij/haar is een verzameling essays over lesbische romans. Ook lees je het debuut van Lara Billie Rense en schreef Nadine Swagerman een nieuw YA- boek.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden