Coming Out Day 2023

Jaarlijks op 11 oktober is het Coming Out Day. Traditioneel worden er regenboogvlaggen gehesen en staan we stil bij uit de kast komen en open kunnen en durven zijn over je geaardheid en/of genderidentiteit. Het doel is natuurlijk dat niet alleen op 11 oktober maar juist het hele jaar door iedereen zichzelf kan zijn. Door het land vinden activiteiten plaats om dit doel kracht bij te zetten. In onze agenda vind je een overzicht.

Uit de kast komen, dus eigenlijk het vertellen aan de mensen om je heen dat je niet past in het cis en/of hetero hokje maar bijvoorbeeld lesbisch, homo, biseksueel, non-binair, transgender, panseksueel, queer en/of polyamoureus bent, is niet voor iedereen gemakkelijk. Je hebt vaak te maken met verwachtingen en oordelen, afhankelijk van je omgeving reageert niet iedereen altijd positief. Toch is (bijna) iedereen achteraf opgelucht: jezelf zijn is het allerbelangrijkste. Maar hoe pak je het aan? Hoe deden anderen het? Wij vroegen verschillende BN'ers hoe zij uit de kast gekomen zijn.

Zo vertelt zangeres Suzanne Klemann: 'Mijn vader vond het helemaal niet erg maar vond het jammer dat ze van mij geen kleinkinderen zouden krijgen.' Haar verhaal lees je hier. Schrijfster Francine Oomen werd, tot haar eigen verbazing, op haar 46ste voor het eerst verliefd op een vrouw en vond het best spannend om dit aan haar kinderen te vertellen. Astrid Nijgh en Bertie Steur vertellen allebei dat 'het gewoon zo was', dat ze op vrouwen vielen. Hun verhalen lees je hier.


De moeder van Jessica begon een lied van Cher te zingen, Sarai vertelt dat ze wel 100 keer uit de kast moest komen als polyamoureus. Sylvia woonde in een klein dorp toen ze uit de kast kwam. Rianne, die opgroeide in een reformatorische omgeving, heeft haar eigen bijzondere verhaal en ook Lesley van Personal Change Lab vertelt over haar reis naar zelfacceptatie: Speciaal voor Coming Out Day 2023 hebben wij deze verhalen voor je verzameld. Je leest ze hier.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden