Queer events in België

België staat in de ranglijst van ILGA-Europe op de tweede plaats. Dat zie je ook terug in de LHBTIQ+ evenementen die er zijn! Dit weekend is het Queer Arts Festival in Leuven begonnen en in Brussel barst het Pink Screens Festival vanaf 9 november 2023 los. Het Holebifilmfestival is dit jaar van 7 t/m 18 november.

Queer Arts Festival

Het Queer Arts Festival is nog tot en met 25 november. De 23-jarige organisator Georgy Chtchevaev, die in Leuven opgroeide, zegt dat het broodnodig is: 'Er waren vroeger weinig activiteiten waarin ik mij kon herkennen.' Het festival is bedoeld als veilige plek waar 'anders zijn' gevierd kan worden. Het evenement heeft de steun van de stad en de Vlaamse overheid. Meer dan twintig Leuvense kunst- en cultuurhuizen en queer kunstenaars doen mee.

Tickets reserveren kan via de website. Het programma bestaat uit events, waar al dan niet een bijdrage voor wordt gevraagd. Enkele highlights uit het programma zijn:

Waacking: Op vrijdag 10 november van 19.00 tot 21.00 zijn er drie workshops in Opek (Openbaar Entrepot voor de kunsten in Leuven) waar beweging en performance samenkomen, georganiseerd door FABULEUS in samenwerking met Queer Arts Festival Leuven.

Queer Horizons: een expositie van vijf jonge queer kunstenaars in Tentoonstellingsruimte Expo Leuven. Ze dagen je met schilderijen, grafisch werk, fotografie, sculpturen en performances uit voor het verkennen van nieuwe horizonten. Kunst, activisme en elegantie, Queer Horizon geeft een bredere kijk waarbij traditie wordt uitgedaagd. Er is kans dat je in dialoog kan gaan met de kunstenaars zelf. De expositie is van 17 november tot 9 december 2023.

The Rocky Horror Picture Show: Op 18 november van 20.00 tot 21.30 draait deze memorabele film uit 1975 in Cinema Zed in Leuven. Het verhaal gaat over Brad en Janet die op de terugweg van een huwelijksfeest in een vreemd gebied belanden. Cliché: ze komen in een enorme regenbui terecht, raken de weg kwijt en krijg als klap op de vuurpijl een lekke band… Gelukkig is er een onderkomen in de buurt: een kasteel. Hier houdt het cliché wel op want in het kasteel heb je dokter Frank-N-Further en zijn vrienden die afkomstig zijn van een transseksuele planeet. De organisatie benoemt dat in de film bepaalde LHBTIQ+ terminologie niet aansluit bij deze tijd, maar dat je als je daar doorheen kijkt, zeker de charme van deze film kunt zien. Voor 1975 was het een film vol met taboethema's zoals homo- en transseksualiteit.

Holebifilmfestival

Van 7 tot 18 november vindt het Holebifilmfestival plaats, in Leuven en daarbuiten. Je ziet een divers aanbod aan films, zoals The Whale, Blue Jean, Girls Don't Cry, Deux en Girlfriends and Grilsfriends:

'Twee vriendinnen van in de dertig, maar die leven als twintigers, zijn verliefd op de liefde. In hun zoektocht verscheuren ze elkaar, zwervend van ex-vriendin naar ex-vriendin, van relatie naar relatie. De film is sexy en is een levendig verhaal over het ruilen van lesbische koppels in het levendige Barcelona met electropop-soundtrack. Romantische pieken en dalen wisselen elkaar snel af. In deze komedie staan Queer ruimtes centraal. De film is een voortdurende ode aan de vrouwen.'

Spot On speelt dit jaar opnieuw tijdens het Holebifilmfestival in Leuven en in Lier. Met Hotel Orfeo brengen zij een gloednieuw stuk uit eigen huis met suspense, mysterie en vooral veel humor! Tickets zijn te verkrijgen via deze link.

Het hele programma en meer info vind je op de website. Ook is er de HolebikortContest 2023 (meer info hier) en zie je verschillende tentoonstellingen.

 

Brussel: Pink Screens Festival

Van 9 tot 18 november is het Pink Screens Festival. Het 22ste Pink Screens Festival - het Brusselse queer filmfestival, wordt georganiseerd door Genres d'à côté en Cinéma Nova. We hebben een aantal films voor je geselecteerd: 

In Cinema Aventure in Brussel kun je tickets reserveren voor de Amerikaanse film Fancy Dance, die op 9 en 16 november wordt vertoond. De film gaat over Jax (Lily Gladstone, hoofdrolspeelster in Scorsese's Killers of the Flower Moon) die sinds de verdwijning voor haar zusje zorgt voor haar nichtje Roki in een reservaat in Oklahoma. In de nacht heeft ze twee tijdsbestedingen: uitgaan in een lesbische nachtclub of zoeken naar haar vermiste zusje. Ondertussen is ze bang dat haar vader de voogdij over haar nichtje krijgt en is ze op zoek naar Roki's moeder. Uiteindelijk blijkt alles ook een zoektocht naar de complexiteiten van inheemse vrouwen die leven in een wereld overgeleverd aan kolonisten en een rechtssysteem dat faalt.

Voor wie Engels of Frans geen probleem is: A song sung blue speelt op 17 november. De film draait in Cinema Gallerie en gaat over de eenzame en introverte Xian, enig kind van gescheiden ouders. Ze brengt haar zomer door bij haar vader. Daar ontmoet ze Mingmei, een mooie 18-jarige met een pittig temperament. Xian valt als een blok voor haar. Een puberaal verlangen tastbaar in beeld. De film vangt de interne eb en vloed van aantrekkingskracht in een waas van onwerkelijk blauw.

Neptune Frost is op 18 november om 14:00 te zien in Cinema Nova. Neptune Frost is een experimentele Franse film, Engels ondertiteld. De film gaat over een intersekse vluchteling en coltan-mijnwerker in Afrika. De vluchteling hoopt het autoritaire regime dat de regio controleert omver te werpen. Samen met collega-hackers spannen ze samen voor een revolutie.

Het hele programma vind je op de website van het Pink Screens Festival. 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden