Roze broek

Janneke Bosman is personal coach in geaardheid en coming-out, daarnaast begeleidt zij in thema's zoals carrière en burn-out, liefde & relatie, en eetproblematiek. Zij schreef eerder het boek Van Boulimia naar Coming-Out. Meer informatie: www.jannekebosman.nl

Janneke deelt met ons het wel en wee van haar roze gezin. Samen met haar vriendin en hun dochtertje maakt ze van alles mee, ook op het gebied van gay.

Hoe werkt dat nu, zo'n roze gezin? Da's toch eigenlijk gewoon hetzelfde inmiddels als ieder ander gezin? Want tsja, tegenwoordig is een 'normaal' gezin eerder uitzondering dan regel, met alle vormen van ouderschap en samenwonen die we nu kennen. Natuurlijk is een roze gezin ook helemaal hetzelfde! En ergens juist ook weer helemaal niet. Want als je erin duikt, dan zie je tal van situaties die toch nét even helemaal anders zijn…

Neem nou de vraag: 'Wie heeft bij jullie de broek aan?' Herkenbaar? Vast wel hè.

Een vraag uit het jaar nul als je het mij vraagt, of eigenlijk uit een tijd van ver, ver daarvoor. Waarom eigenlijk? Waar komt die vraag vandaan?

Vanuit de traditionele rolverdeling, man en vrouw. Want ja, 'er hoort natuurlijk wel een man in het spel te zijn'. Maar dat hoeft uiteraard niet. Toch wordt die vraag af en toe gesteld, hoewel de laatste keer dat me dat overkwam inmiddels al lang geleden is. Maar goed ook, stukje bij beetje verandert er dan toch wat. Word deze vraag eigenlijk ook gesteld aan twee mannen? Wie daar dan de rok aan heeft? Of: wie is er bij jullie het vrouwtje?

Maar goed: Wie draagt nou die broek? Wie is er wat nuchterder, to the point en feitelijk? Want ik neem aan dat dat wordt bedoeld met mannelijk zijn. Met de broek aanhebben.

Als we er dan toch op ingaan… De ene keer draag ik 'm. Als m'n vriendin in een twijfelmodus zit en om input en advies vraagt. De andere keer

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden