Leesvoer in december

Derde kerstdag - Claudia de Breij

In de klassieke kerstfilm It's a wonderful life wenst hoofdpersoon George Bailey dat hij nooit was geboren ('I wish I'd never been born!') en in Home Alone hoopt Kevin dat zijn familie zal verdwijnen ('I wish my family would disappear!'). In Derde kerstdag wenst pubermeisje Marte dat ze tenminste één kerstdag alleen in haar joggingbroek met haar telefoon en een bakje patat op de bank kan hangen.

Omdat haar ouders zijn gescheiden is ze opeens onderdeel geworden van een enorme extended family. Met kerst betekent dat twee volle dagen 'de traditie' vieren. Reikhalzend kijkt ze uit naar de derde kerstdag, die helemaal van haar alleen zal zijn. Maar die dag loopt alles anders dan ze had gedacht…

Derde kerstdag is verkrijgbaar als hardcover en luisterboek en werd uitgegeven door Thomas Rap.

 

Onnatuurlijke oorzaak – Patricia Cornwell

Het nieuwste boek van Patricia Cornwell is inmiddels ook in het Nederlands vertaald: Het is het 27ste deel in de Kay Scarpetta serie. Begin dit jaar verscheen het eerdere deel Kroongetuige, toen werd ook bekend dat er een serie in de maak is (waar Jamie Lee Curtis en Nicole Kidman bij betrokken zijn!). 

Het verhaal van deel 27, Onnatuurlijke oorzaak: Patholoog-anatoom Kay Scarpetta treft wel heel bijzonder bewijs aan op het plaats delict van een tweevoudige moord: In de wildernis van Noord-Virginia worden de lichamen van twee kampeerders gevonden. De slachtoffers zijn zo toegetakeld dat ze niet meer herkenbaar zijn. Patholoog-anatoom Kay Scarpetta wordt gevraagd de zaak te onderzoeken.

Eenmaal op het plaats delict blijkt het bewijs angstaanjagend, en in het geval van de onmenselijk grote voetafdrukken in de modder zelfs onbegrijpelijk. Na de griezeligste bergingsactie uit haar hele carrière, moet Scarpetta er achter zien te komen wie zulke gewelddadige moorden zou plegen, en waarom…

Onnatuurlijke oorzaak is verkrijgbaar als paperback en ebook en werd uitgegeven door Luitingh-Sijthoff.  

 

Gelukkige dagen - Renée van Marissing

Over schrijfster Renée van Marissing hoorde je onlangs al: Zij gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. Daarover lees je hier meer. Haar boek Gelukkige dagen verscheen ook eind november.

Het verhaal: Sil is zesenveertig en heeft de ziekte van Alzheimer. Met haar werk heeft ze moeten stoppen. Ze denkt veel aan vroeger, de groep vrienden met wie ze toneelvoorstellingen maakte; dag en nacht brachten ze samen door en de toekomst leek onbegrensd. En nu moet Sil zich tot haar eigen kleine leven verhouden. Haar geliefde Lina probeert met de hulp van Sils vrienden voor haar te zorgen, maar Sil glijdt steeds verder weg in verwarring en eenzaamheid.
Gelukkige dagen geeft een schrijnend en ontroerend beeld van de wereld van een vrouw die al jong lijdt aan dementie en is daarnaast een bijzondere roman over de waarde van vriendschap. Het beschrijft de tederheid die ontstaat wanneer liefde niet langer kan worden uitgedrukt in woorden en onderzoekt de betekenis van taal wanneer het denken gaat haperen. Waar vind je houvast terwijl je langzaam verdwijnt?

Gelukkige dagen is verkrijgbaar als paperback en ebook en werd uitgegeven door Querido.

 

Moorden in het Noorden – Liesbeth van Kempen

Schrijfster Liesbeth van Kempen verhuisde jaren geleden vanuit de Randstad naar een klein dorp in Friesland. Het Friese land en de dorpsgemeenschap zetten haar fantasie aan het werk wat leidde tot de driedelige serie Moorden in het Noorden

Het verhaal: Anderhalf jaar geleden is Annemiek vanuit Blaricum verhuisd naar het dorpje Roggedorp/Roggedoarp in de provincie Friesland. Integreren is een uitdaging en daarom plaatst ze een oproep in de dorpskrant: 'Op zoek naar ondernemende Randstadse dames'. Twee vrouwen reageren: Fleur, verhuisd vanuit Amsterdam, en Dorien, een rasechte Utrechtse. De drie hebben direct een klik. Wat zij niet konden vermoeden is dat er diverse moorden op hun pad komen en zij zich ontpoppen tot gedreven amateurdetectives. Bovendien ontvouwt zich tussen de personages Fleur en Fenna een band die verder rijkt dan alleen vriendschap.

De boeken zijn verkrijgbaar als ebook en luisterboek, deel 1 en deel 2 zijn al beschikbaar, deel 3 verschijnt op 15 januari 2024 bij Uitgeverij De Fontein.

 

Heartstopper 5 – Alice Oseman

Onlangs verscheen het langverwachte vijfde deel van de Heartstopper-serie van de Britse auteur Alice Oseman. Zowel de boeken als de (netflix-) serie zijn inmiddels overladen met prijzen. Heartstopper gaat over Nick en Charlie, twee jongens op een middelbare school, die verliefd op elkaar worden.

Het verhaal in deel 5: Nick en Charlie hebben veel meegemaakt in de tijd sinds hun ontmoeting. Een eerste crush, het ontdekken van hun seksualiteit en uiteindelijk het uit de kast komen bij familie en vrienden – die niet altijd even begripvol reageren. Nu ze eindelijk die vier belangrijke woorden tegen elkaar gezegd hebben, probeert Charlie zijn moeder over te halen om hem bij Nick te laten slapen. Maar Nick gaat volgend jaar naar de universiteit, waardoor alles op het punt staat te veranderen.

Met de Heartstopper-boeken, die door Netflix werden bewerkt tot een razend succesvolle serie, wist Alice Oseman jong en oud te raken. Oseman heeft aangekondigd dat deel 5 niet het laatste deel in de serie zal zijn; er komt nog een zesde boek in de onvergetelijke wereld van Nick en Charlie!

Heartstopper 5 is verkrijgbaar als ebook en paperback en werd uitgegeven door Van Goor.

 

Meer boeken? Blader door de Boeken Encyclopedie!

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden