De kerk inclusiever

In maart 2021 verklaarde paus Franciscus nog dat katholieke priesters geen homoseksuele relaties mochten inzegenen. Daar is enige verandering in gekomen: Nu mogen ook homoseksuele stellen een zegen van een priester ontvangen. En het gaat sowieso de goede kant op: eerder dit jaar stelde het Vaticaan een document op waarin staat dat transgender personen en kinderen van homoseksuele stellen gedoopt mogen worden.

Zegen van priester

Het Vaticaan is toch overstag gegaan, hoewel een kerkelijk huwelijk nog steeds niet kan. Priesters mogen vanaf nu stellen van gelijk geslacht zegenen. Een zegen is het verzoek van de priester aan God om de gelovige bij te staan. De priester is niet verplicht om deze zegen  te geven als hij daarom gevraagd wordt, het gaat nadrukkelijk om een 'gunst' en de priester zal elk verzoek apart bekijken. De paus wil met deze verandering de kerk dichter bij de mensen brengen.

De invoering van de zegen betekent niet dat de kerk relaties tussen mensen van gelijk geslacht goedkeurt. Het is ook zeker niet de bedoeling dat de plechtigheid waarin een priester een stel zegent op een huwelijksceremonie lijkt. [NOS]

Inclusiever dopen

Bij het dopen krijgt de dopeling, meestal een baby, wat doopwater over het hoofd gegoten. Soms gaat het om een onderdompeling. De priester of voorganger spreekt daarbij

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden