Gelijkheid en diversiteit

Xan de Waard (28) werd in december 2023 uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld [NOS]. Ze liet in oktober nog weten dat ze, als bekende speler van het Nederlands hockeyteam, het gesprek op gang wil brengen over meer bewustzijn met betrekking tot racisme en discriminatie in de sport. Ze ervaart dat de hockeywereld nog verre van LHBTIQ+ en mensen-van-kleur- vriendelijk is.

Xan de Waard en Terrance Pieters voor diversiteit

Xan is speelster van SCHC uit Bilthoven en met Oranje won ze dit jaar de Europese titel. Ze geeft zelf aan dat ze het typische hockeymeisje is: wit en blond.  Sinds ze samen is met Terrance Pieters realiseert ze zich nog duidelijker welke privileges ze heeft als zo'n typisch hockeymeisje. Terrance was de eerste hockeyer van kleur in het Nederlands team. [Lees ook het interview in de Volkskrant, 2020]. Er werden over Terrance vaak kwetsende grappen en opmerkingen over zijn huidskleur gemaakt. Ook in de hockeywereld maakt hij racisme mee. En zowel hij als Xan geven aan dat ze mensen op het veld vaak horen schelden met woorden als 'homo'.

Xan heeft, samen met een vriend, een speciale aanvoerdersband ontworpen, voor meer acceptatie. De band bestaat uit de pridevlag gecombineerd met het symbool tegen racisme: een vuist. Het staat symbool voor acceptatie, ongeacht iemands identiteit, seksuele voorkeur, culturele achtergrond of etniciteit. Xan is de band gaan dragen en ging zich steeds meer uitspreken. Ondertussen is de band al door meerdere aanvoerders in Nederland en Duitsland gebruikt. Ze liet in gesprek met de NOS weten: 'Zelfs als mensen verschillend denken of anders zijn, kan je toch samen in een hockeyteam zitten.'

Ze ziet graag verbetering en denkt hierbij bijvoorbeeld aan educatie voor coaches en ouders, meteen al bij de jeugdteams. Dat zou kunnen in de opleiding van scheidsrechters, trainers en coaches door diversiteit meer te benadrukken. De hockeybond kan in haar ogen ook harder optreden als er een melding komt van discriminatie of racisme. Ze hoopt niet op confrontatie, maar juist op meer samenwerking met de bond.

'Iew, bah, en moet dat?!'

De hockeywereld kent ook openlijk lesbische spelers. De bekendste in Nederland is oud-strafcornerspecialiste Maartje Paumen. Ze won met het nationale team Olympisch goud, landskampioenschappen met HC Den Bosch en was ook al eens verkozen tot beste hockeyster ter wereld. Ze had, toen ze in 2009 uit de kast kwam, een relatie met een teamgenoot, Carlien Dirkse van den Heuvel. De voormalige Welshe hockeyster Beth Fisher trouwde in januari 2023 nog met de voormalige Engelse voetbalster Anita Asante.

Dat wil trouwens niet zeggen dat het altijd zo geaccepteerd is. Zo vertelde cabaretier Kirsten van Teijn in haar vorige voorstelling (S)experiment dat toen zij nog in Heilo op de hockeyclub zat er zeker wel een taboe

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden