'Genezing is een fabeltje'

COC Nederland: De Tweede Kamer begint op 29 februari aan de schriftelijke behandeling van het verbod op LHBTIQ+ conversie. In een brief namens acht organisaties roept COC de Kamer op om dat verbod zo snel mogelijk in te voeren.

'Zogenaamde 'genezing' is een fabeltje,' aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Je bent goed zoals je bent, laat niemand je ooit iets anders wijsmaken.' Oosenbrug is blij met het wetsvoorstel van D66, VVD, GroenLinks|PvdA, SP en Partij voor de Dieren: 'het legt een duidelijke norm vast in de wet.'

Er zijn in Nederland nog zeker vijftien aanbieders van zogenaamde LHBTIQ+ 'genezing'. Hun 'behandelingen' lopen uiteen van 'therapieën' en workshops, tot gebedsgenezing en duivelsuitdrijvingen, vaak in een (orthodox) religieuze setting. Volgens buitenlands onderzoek krijgt 3 tot 5 procent van de LHBTIQ+ gemeenschap te maken met conversiehandelingen.

Vanzelfsprekend blijkt nergens uit dat conversiehandelingen de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van mensen werkelijk veranderen. Wel blijkt uit onderzoek hoe schadelijk de 'genezingspraktijken' zijn. Slachtoffers krijgen te maken met klachten uiteenlopend van depressies en eetstoornissen tot zelfmoordgedachten.

'Je volledige identiteit wordt afgebroken, dat trauma gaat nooit weg,' zegt Jacques Zonne over conversiepogingen. Hij werd twee jaar lang opgesloten om te 'genezen' van zijn homoseksualiteit. Jacques startte een petitie tegen de 'therapieën'. Die wordt door COC gesteund en is al ruim zesduizend keer ondertekend. Je vindt de petitie hier.

COC pleit al meer dan tien jaar voor een verbod over conversiehandelingen, samen met organisaties van christelijke en moslim LHBTIQ+ personen. Ondanks aandringen van vrijwel de gehele Tweede Kamer, gaf het kabinet geen gehoor aan die oproep. Daarop dienden D66, VVD, GroenLinks|PvdA, SP en Partij voor de Dieren in oktober 2023 zelf een wetsvoorstel in dat conversiehandelingen strafbaar stelt.

De acht organisaties vragen de Kamer in hun brief om het wetsvoorstel zo snel mogelijk in te voeren. Ook pleiten ze voor enkele verbeteringen, zoals een langere verjaringstermijn, steunpunten voor slachtoffers en bevorderen van acceptatie in (orthodox) religieuze kringen.

De brief aan de Kamer is ondertekend door COC, de koepelorganisatie van de christelijke LHBTIQ+ beweging LKP, stichting Maruf voor queer moslims, Transgender Netwerk, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID, Bi+ Nederland, de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit (NOA) en Jacques Zonne, initiatiefnemer van de petitie tegen conversiehandelingen.

*

Lees ook:

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden