Steunpunt 'homogenezing'

Als je te maken hebt gehad met conversiepraktijken, in de volksmond 'homogenezing' genoemd, en behoefte hebt daarover te praten, dan kun je nu terecht bij Stichting Wijdekerk. Als je bijvoorbeeld in je kerk of gemeente voor je hebt laten bidden om je 'te genezen van het homo-zijn', te horen hebt gekregen dat je slecht bent en door gebed of uitdrijving bevrijd moest worden of in therapie was om je geaardheid te veranderen, dan kun je bij het steunpunt in gesprek met ervaringsdeskundigen. 'We zijn geen psychologen, maar we kunnen wel een luisterend oor bieden', zegt een van de initiatiefnemers, Alexander Noordijk tegen NOS. 'Ook kunnen we eventueel doorverwijzen.'

Conversietherapie of 'homogenezing' zijn methoden waarbij wordt geprobeerd om de geaardheid of seksuele oriëntatie van mensen te veranderen. In Nederland zijn er zo'n vijftien organisaties of therapeuten actief op dit gebied, bleek uit onderzoek in 2020. Er is een initiatiefwet 'verbod homogenezing' gemaakt en deze ligt nu voor advies bij de Raad van State, waarna de wet in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Wijdekerk laat weten dat zij liever niet het woord 'homogenezing' gebruiken, omdat in dat woord een aanname ligt dat geaardheid genezen kan worden. Zij gebruiken de allesomvattende term 'SOGIECE', het staat voor Sexual Orientation and Gender Identity and gender Expression Conversion Efforts. Als geprobeerd wordt de seksuele orientatie, genderidentiteit of genderexpressie van iemand te onderdrukken, ontmoedigen of veranderen, dan is er sprake van SOGIECE.

'Van diverse ervaringsdeskundigen weten we hoe schadelijk SOGIECE kan zijn voor je zelfbeeld en zelfacceptatie. Weet dat je niet de enige bent die deze weg is gegaan! En weet dat er een weg is naar acceptatie en een positief Godsbeeld', aldus Wijdekerk op hun website. Daar vind je ook meer informatie.

*

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Het laatste voorjaar

Langverwachte derde roman van Minke Douwesz! Verlies en verandering kenmerken het leven, in dit geval het leven van Ese Jelles, die op de fiets- en in haar hoofd en verleden- een bijzondere reis maakt.

Lees verder

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden