Steunpunt 'homogenezing'

Als je te maken hebt gehad met conversiepraktijken, in de volksmond 'homogenezing' genoemd, en behoefte hebt daarover te praten, dan kun je nu terecht bij Stichting Wijdekerk. Als je bijvoorbeeld in je kerk of gemeente voor je hebt laten bidden om je 'te genezen van het homo-zijn', te horen hebt gekregen dat je slecht bent en door gebed of uitdrijving bevrijd moest worden of in therapie was om je geaardheid te veranderen, dan kun je bij het steunpunt in gesprek met ervaringsdeskundigen. 'We zijn geen psychologen, maar we kunnen wel een luisterend oor bieden', zegt een van de initiatiefnemers, Alexander Noordijk tegen NOS. 'Ook kunnen we eventueel doorverwijzen.'

Conversietherapie of 'homogenezing' zijn methoden waarbij wordt geprobeerd om de geaardheid of seksuele oriëntatie van mensen te veranderen. In Nederland zijn er zo'n vijftien organisaties of therapeuten actief op dit gebied, bleek uit onderzoek in 2020. Er is een initiatiefwet 'verbod homogenezing' gemaakt en deze ligt nu voor advies bij de Raad van State, waarna de wet in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Wijdekerk laat weten dat zij liever niet het woord 'homogenezing' gebruiken, omdat in dat woord een aanname ligt dat geaardheid genezen kan worden. Zij gebruiken de allesomvattende term 'SOGIECE', het staat voor Sexual Orientation and Gender Identity and gender Expression Conversion Efforts. Als geprobeerd wordt de seksuele orientatie, genderidentiteit of genderexpressie van iemand te onderdrukken, ontmoedigen of veranderen, dan is er sprake van SOGIECE.

'Van diverse ervaringsdeskundigen weten we hoe schadelijk SOGIECE kan zijn voor je zelfbeeld en zelfacceptatie. Weet dat je niet de enige bent die deze weg is gegaan! En weet dat er een weg is naar acceptatie en een positief Godsbeeld', aldus Wijdekerk op hun website. Daar vind je ook meer informatie.

*

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden