Steunpunt 'homogenezing'

Als je te maken hebt gehad met conversiepraktijken, in de volksmond 'homogenezing' genoemd, en behoefte hebt daarover te praten, dan kun je nu terecht bij Stichting Wijdekerk. Als je bijvoorbeeld in je kerk of gemeente voor je hebt laten bidden om je 'te genezen van het homo-zijn', te horen hebt gekregen dat je slecht bent en door gebed of uitdrijving bevrijd moest worden of in therapie was om je geaardheid te veranderen, dan kun je bij het steunpunt in gesprek met ervaringsdeskundigen. 'We zijn geen psychologen, maar we kunnen wel een luisterend oor bieden', zegt een van de initiatiefnemers, Alexander Noordijk tegen NOS. 'Ook kunnen we eventueel doorverwijzen.'

Conversietherapie of 'homogenezing' zijn methoden waarbij wordt geprobeerd om de geaardheid of seksuele oriëntatie van mensen te veranderen. In Nederland zijn er zo'n vijftien organisaties of therapeuten actief op dit gebied, bleek uit onderzoek in 2020. Er is een initiatiefwet 'verbod homogenezing' gemaakt en deze ligt nu voor advies bij de Raad van State, waarna de wet in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Wijdekerk laat weten dat zij liever niet het woord 'homogenezing' gebruiken, omdat in dat woord een aanname ligt dat geaardheid genezen kan worden. Zij gebruiken de allesomvattende term 'SOGIECE', het staat voor Sexual Orientation and Gender Identity and gender Expression Conversion Efforts. Als geprobeerd wordt de seksuele orientatie, genderidentiteit of genderexpressie van iemand te onderdrukken, ontmoedigen of veranderen, dan is er sprake van SOGIECE.

'Van diverse ervaringsdeskundigen weten we hoe schadelijk SOGIECE kan zijn voor je zelfbeeld en zelfacceptatie. Weet dat je niet de enige bent die deze weg is gegaan! En weet dat er een weg is naar acceptatie en een positief Godsbeeld', aldus Wijdekerk op hun website. Daar vind je ook meer informatie.

*

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden