Steunpunt 'homogenezing'

Als je te maken hebt gehad met conversiepraktijken, in de volksmond 'homogenezing' genoemd, en behoefte hebt daarover te praten, dan kun je nu terecht bij Stichting Wijdekerk. Als je bijvoorbeeld in je kerk of gemeente voor je hebt laten bidden om je 'te genezen van het homo-zijn', te horen hebt gekregen dat je slecht bent en door gebed of uitdrijving bevrijd moest worden of in therapie was om je geaardheid te veranderen, dan kun je bij het steunpunt in gesprek met ervaringsdeskundigen. 'We zijn geen psychologen, maar we kunnen wel een luisterend oor bieden', zegt een van de initiatiefnemers, Alexander Noordijk tegen NOS. 'Ook kunnen we eventueel doorverwijzen.'

Conversietherapie of 'homogenezing' zijn methoden waarbij wordt geprobeerd om de geaardheid of seksuele oriëntatie van mensen te veranderen. In Nederland zijn er zo'n vijftien organisaties of therapeuten actief op dit gebied, bleek uit onderzoek in 2020. Er is een initiatiefwet 'verbod homogenezing' gemaakt en deze ligt nu voor advies bij de Raad van State, waarna de wet in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Wijdekerk laat weten dat zij liever niet het woord 'homogenezing' gebruiken, omdat in dat woord een aanname ligt dat geaardheid genezen kan worden. Zij gebruiken de allesomvattende term 'SOGIECE', het staat voor Sexual Orientation and Gender Identity and gender Expression Conversion Efforts. Als geprobeerd wordt de seksuele orientatie, genderidentiteit of genderexpressie van iemand te onderdrukken, ontmoedigen of veranderen, dan is er sprake van SOGIECE.

'Van diverse ervaringsdeskundigen weten we hoe schadelijk SOGIECE kan zijn voor je zelfbeeld en zelfacceptatie. Weet dat je niet de enige bent die deze weg is gegaan! En weet dat er een weg is naar acceptatie en een positief Godsbeeld', aldus Wijdekerk op hun website. Daar vind je ook meer informatie.

*

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder

Vertrouwen en de waarheid

Ik voel mij het beste als Charlotte zo eerlijk en open mogelijk is, maar het was wel even slikken. Ze sprak de - tot dan toe exclusieve - woorden uit naar haar andere vriendin: Ik hou van jou.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden