Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap!

'Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024. Een viering van wie we zijn en het doorbreken van stigma's. Maar we gaan verder dan dat. Dit jaar draait om het verbinden van mensen, tussen gisteren, vandaag en morgen, tussen individuen en gemeenschappen en tussen stad en regio.'

'We stropen onze mouwen op en slaan onze handen ineen, we laten zien waar Groningen voor staat: een regio vol karakter, vastberadenheid en jezelf kunnen zijn. Of je nu anders bent, queer bent, of misschien wel allebei, we gaan samen vieren wat ons uniek maakt. Want juist die diversiteit en vrijheid maken ons zo sterk en bijzonder.'

Geïnspireerd door de internationale LHBTIQ+ beweging die volgde op de historische Stonewall-rellen in New York in 1969, draagt Roze Zaterdag bij aan een omgeving van begrip, tolerantie en respect voor diversiteit.

Op zaterdag 22 juni 2024 is Groningen voor de derde keer gaststad van Roze Zaterdag. Het evenement vindt plaats in de hele binnenstad van Groningen met als centrale plek de Grote Markt waar een groot podium staat. Vaste onderdelen van de dag zijn een feestelijke parade door de stad, een informatiemarkt, en een roze kerkdienst. Een feestelijke mix van landelijke artiesten en lokale talenten, koren, exposities, kinderprogramma's, film en natuurlijk staan er veel feesten op het programma. Op Roze Zaterdag kleurt heel Groningen roze en worden er tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers verwelkomd. 

Pride Walk

De Pride Walk hoort bij de Roze Zaterdag en wordt feestelijk afgetrapt met een muzikaal ontvangst op de Ossenmarkt. De parade zal met wagens en mensen als stoet door de stad trekken. 

Infomarkt

Gedurende de dag vindt er een infomarkt plaats rondom de Schuitemakersstraat, achter het Museum aan de A. Verschillende organisaties zullen daar laten zien waar zij voor staan met betrekking tot diversiteit en het omgaan met intolerantie.

Roze podium

een bruisend evenementenprogramma met live optredens op de Grote Markt, rondom de gezellige Groningse horeca. Op de Grote Markt staat een groot podium voor het Stadhuis als prachtig decor, waar de gehele dag een verscheidenheid aan artiesten zal optreden.

Het hele programma van Roze Zaterdag vind je op www.rozezaterdaggroningen.nl

'Samen met LHBTIQ+ organisaties, culturele instellingen, ondernemers en vrijwilligers bouwen we aan een inclusieve toekomst waarin diversiteit wordt gevierd en omarmd!'

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden