Prides 2024

In steeds meer steden door heel Nederland wordt Pride gevierd. Mooi, want veel mensen beschouwen Pride als een van de leukste feestdagen van het jaar. Het is een dag waarop iedereen vrij is om zichzelf te zijn. Hier vind je een selectie van (bijna 20!) diverse Prides - van Alkmaar tot Eindhoven en van Groningen tot Amsterdam. Grote kans dus dat er ook bij jou in de buurt iets te vieren is!

 

Pride The Hague: 17 tot en met 19 mei

Na vijf jaar is Pride The Hague terug. Van 17 tot en met 19 mei viert Pride the Hague de liefde, acceptatie en diversiteit. Met als hoogtepunt de Pride Walk en Pride Party op 18 mei. Het evenement trapt af op Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOBIT) op 17 mei in Amare in Den Haag. De openingsavond van Pride The Hague is een feestelijke kick-off met het thema Sharing Stories; Verhalen vanuit de queer gemeenschap staan hier in de schijnwerpers met korte Pridepanels en optredens van queer artiesten. Daarnaast is er ook een queer markt met diverse organisaties die zich inzetten voor queer personen. 

De Pride Walk begint om 13:00 uur met als startpunt het Internationaal Homomonument. Na de Pride Walk gaat het feest verder met de Pride Party The Hague, een avond vol muziek, dans en saamhorigheid met diverse queer artiesten.

Naast de hoofdevenementen zijn er ook andere activiteiten tijdens de week van Pride The Hague, zoals lezingen, filmavonden en sportactiviteiten. Verschillende (queer) organisaties komen samen om het nieuwe inclusieve verhaal van Pride The Hague te delen.

Meer info: pridethehague.nl

 

Pride Haarlemmermeer: 18 mei

Op 18 mei beleeft Haarlemmermeer voor het eerst een eigen Pride. De dag wordt feestelijk gestart met een Pride Walk door Hoofddorp. De Pride Walk start om 12:00 uur op de Burgemeester van Stamplein en eindigt bij Cpunt op het Raadhuisplein. Daar kun je vanaf 13.00 tot middernacht terecht voor verschillende DJ's, livemuziek, pop-up lezingen, een informatiemarkt, muziekbingo en meer.

Meer info: pride-haarlemmermeer-2024

 

Alkmaar Pride 'Victory of Love' - 18 tot en met 26 mei

Dit jaar vier je Alkmaar Pride van 18 tot en met 26 mei weer op verschillende locaties in de stad. Een jubileumjaar, want dit is alweer de 15e Alkmaar Pride met een gevarieerd programma.

Het thema van de Alkmaar Pride 2024 is dit jaar Victory of Love. Dat verwijst naar het historische begin van de Victorie bij Alkmaar. De organisatie van Alkmaar Pride wil dit laten zien met een hele week vol diverse activiteiten. Het hoogtepunt van de Pride is de kleurrijke botenparade door de grachten van Alkmaar. Je kunt meelopen tijdens de Pride Walk en er is een informatiemarkt waar onder andere diverse sportverenigingen zich profileren als inclusief. Verder worden er de hele week queer films vertoond in het Filmhuis Alkmaar.

Meer info: alkmaarpride.nl

 

Ede Pride - 24 tot en met 26 mei

Ede Pride 2024 vindt plaats op het Oude Kerkplein in Ede. Er staan allemaal leuke activiteiten gepland: van Regenboogviering tot Afterparty, van seminars tot informatiemarkt en van muziek tot live Q&A! Op de website zie je alle activiteiten in het weekend van 24, 25 en 26 mei 2024. Een week voor Pride, op IDAHOT, wordt er een pre-pride dialoog georganiseerd om stil te staan bij de plek van IDAHOT en Pride in Ede. 

Dit jaar is het thema 'Bedankt voor het luisteren', naar de gelijknamige voorstelling van Wouter Haaksema, waarin wordt stil gestaan bij de zoektocht naar verbinding tussen geaardheid en religie. Ook in Ede speelt de zoektocht naar deze verbinding een grote rol.

Meer info: edepride.nl

 

Roermond Pride: 25 mei

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar vindt op zaterdag 25 mei 2024 de volgende Roermond Pride plaats. De hoogtepunten van Roermond Pride zijn de Pride Walk en het Pride Park. 

Tijdens de Pride Walk wordt er een optocht door het centrum van Roermond gehouden als demonstratie, waarbij iedereen zich kan aansluiten. Op deze manier wordt ook de eerste Roze Zaterdag herdacht die in 1979 in Roermond plaatsvond. Het thema van de Roermond Pride is dit jaar Vrijheid, Blijheid. Bart Cochet, Limburgs ambassadeur van de vrijheid, vertelt hierover in deze video

Meer info: www.roermondpride.nl

 

Celebrate Diversity' de Zaanse Regenboogweek: 31 mei - 8 juni

ZaanPride viert dit jaar haar 5 jarige jubileum én het 50 jarig bestaan van Zaanstad. Genoeg reden voor een extra feestelijke Zaanse Regenboogweek en ZaanPride! Deze twee jubilea komen samen in het stadhuis van Zaanstad met een unieke LEGO tentoonstelling, genaamd 50 jaar Zaanstad en 5 jaar ZaanPride. Deze wordt op 31 mei geopend door de burgemeester van Zaanstad. ZaanPride is ook in de aanloop naar Roze Zaterdag 2025 in Zaanstad, met als thema 'Zaanstreek in Alle Kleuren.'

De organisatie van ZaanPride staat volledig achter thema van dit jaar: 'We vieren ons diversiteit. Voor onszelf én voor de ander. In een tijd dat onze community onder druk staat een krachtig en verbindend signaal en uitnodiging aan iedereen om deel te nemen aan ZaanPride 2024.
Let's Celebrate Diversity!'

Meer info: zaanpride-2024

 

'U Belong' - Utrecht Pride: 1 juni

Op 1 juni 2024 is het tijd voor Utrecht Pride. Op deze dag draait alles om het vieren van liefde – liefde voor jezelf, voor anderen, voor iedereen, voor Utrecht. Jij doet ertoe. Laat de kleuren van diversiteit samenkomen en verspreid de liefde door de prachtige grachten van Utrecht. Kom en feest tijdens dit hartverwarmende evenement en vier de inclusiviteit die de stad te bieden heeft. U Belong

Dit jaar is er een botenparade die door de Oudegracht en Utrechtse singel trekt. PANN, Roost aan de Singel en Café Kalff geven na afloop van de botenparade één groot feest: de Utrecht Pride Street Parties! Met stages in hartje centrum, tientallen artiesten, foodtrucks en meer. Ook  kun je genieten van het nachtprogramma met verschillende afterparty's. Ook voorafgaand aan Utrecht Pride zijn er diverse activiteiten. Ga voor meer info naar de website!

Meer info: www.utrechtcanalpride.nl

 

Aftermovie 2023:

 

'Light Up Your Pride': Eindhoven Pride: 8 juni

Op 8 juni 2024 barst de eerste Eindhoven Pride officieel los, met als hoogtepunt de parade én het Pride Vibes Festival. Daarna volgt er een week met activiteiten, georganiseerd door en voor Eindhoven. Het thema van Eindhoven Pride is 'Light up your Pride.' 'Want als het donker wordt ontsteken wij het licht.'

'Haal je regenboogvlag uit de kast en zeg het voort. Onze veelkleurige belofte is dat iedereen welkom is,' aldus de organisatie van Eindhoven Pride.

Meer info: eindhovenpride.nl

 

Pride Walk Sittard – 22 juni

Op zaterdag 22 juni 2024 vindt de eerste editie van de Pride Walk Sittard plaats. Hiermee strijdt Sittard voor de acceptatie en emancipatie van LHBTIQ+ personen, in Nederland en de rest van de wereld. De optocht begint om 13:00 door de binnenstad van Sittard en eindigt om 14:00 uur weer op de Schootsvelden, waar een bring-your-own-picknick plaatsvindt. Ook kun je daar genieten van een aantal optredens.

Meer info: www.pridewalksittard.nl / visitzuidlimburg.nl

 

Groningen Pride X Roze Zaterdag- 22 juni

Pride Groningen valt dit jaar samen met Pride Roze Zaterdag Groningen op zaterdag 22 juni 2024. Deze dag staat in het teken van het vieren wie je bent en het doorbreken van stigma's. Pride Groningen gelooft dat bij het zichtbaar maken van de diversiteit, en het creëren van bewustwording, een sterk en breed gedragen programma hoort. Dit brede en kleurrijke programma vindt plaats in de hele binnenstad van Groningen. Vaste onderdelen van de dag zijn een feestelijke parade door de stad, een informatiemarkt en afterparty's. Daarnaast zijn er tientallen optredens op de podia voor een zo breed mogelijke doelgroep. 

Veel aanbod voor vrouwen

Tijdens Groningen Pride is er ook veel aanbod voor LBTQ+ vrouwen, zoals de Pride editie van het vrouwenfeest Janey  en een muziek/theater voorstelling over de lesbische dilemma's van deze tijd. Na afloop van de voorstelling is er een damesdansfeest, georganiseerd door de Lesbus, met muziek uit de jaren 70 en 80.

Meer info: pridegroningen.nl

 

Pride Maastricht 'Pride is een Protest' 29 juni 2024

'Op 29 juni lopen we door de straten van Maastricht om te laten zien dat we trots zijn op wie we zijn, en om aandacht te vragen voor de vrijheid van queer personen wereldwijd,' zegt de organisatie van Pride Maastricht. 'Vorig jaar waren er rond de 2000 mensen bij Pride in Maastricht. Laten we deze groei doorzetten en de stad onze queerness opnieuw laten zien!' aldus de organisatie.

Dit jaar zal de Pride Parade beginnen op de Markt, waarna een mars door het centrum en Wyck richting het Stadspark plaatsvindt. Bij aankomst in het park zal er aandacht worden besteed aan waarom Pride nog steeds zo belangrijk is. Er is ruimte voor een picknick en er zullen live optredens zijn.

De organisatie van Pride Maastricht wordt gevormd door verschillende activisten, feministen en queer-mensen uit Maastricht en omstreken. Sommige van deze mensen representeren andere organisaties en verenigingen uit de stad.

Meer info: www.pridemaastricht.nl

 

 

'TOGETHER' Pride Amsterdam: 24 juli – 4 augustus

Pride Amsterdam vindt plaats van 27 juli t/m 4 augustus 2024. Blok je agenda want er staat weer veel moois op het programma! Tijdens de Pride vinden er zo'n 300 evenementen plaats, voor ieder wat wils en aan elke community is gedacht. Het thema van Pride Amsterdam is dit jaar TOGETHER. Toegankelijkheid voor iedereen is dit jaar een belangrijk onderwerp. Zo varen er tijdens de botenparade, die dit jaar op 3 augustus plaatsvindt, onder meer een boot mee voor doven en slechthorenden, mensen met een licht verstandelijke beperking, jongeren en ouderen.

'Enorm trots zijn wij dat Nickie Nicole, Inge Lamboo, Karen de Lathouder, Rikkie Kollé, André Donker en Haroon Ali zich vanaf deze editie als ambassadeurs aan onze fantastische Pride verbinden. Hun uiteenlopende verhalen inspireren de hele regenboogfamilie dat jezelf kunnen zijn en houden van wie je wilt voor iedereen belangrijk is en blijft,' aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz directeur Pride Amsterdam.

Op 27 juli kun je meelopen tijdens de Pride March en meedoen aan een regenboog aanLHBTIQ+ activiteiten in het Vondelpark. Er zijn ook verschillende kunst en cultuur evenementen, zoals de Open Air Cinema op het Mercatorplein, op 31 juli en 1 augustus.    

Meer info: pride.amsterdam

Voor alle Queer Women – gerelateerde activiteiten tijdens Pride Amsterdam, houd de pagina van Women & Pride in de gaten!

 

Pride Amersfoort: 25 juli

Donderdag 25 juli vindt alweer de 20e editie van Pride Amersfoort plaats! Er is onder andere een Pride Walk, Roze Picknick en een Rainbow Run. Meer informatie over de inhoud van het programma wordt binnenkort bekendgemaakt op de website.

Meer info: www.prideamersfoort.nl

 

 

23, 24 en 25 augustus - Zwolle Pride Festival

Op het Zwolle Pride Festival is dit jaar van alles te beleven – van inspirerende dialogen tot kunstexposities en queer feesten. 'Dit evenement is een dikke knuffel voor ons allemaal, unieke individuen, die onze verschillen vieren en ons op de meest hartverwarmende manier samenbrengen. Het is perfect voor alle leeftijden en belooft een week vol gelach, kunst, muziek en veel dans te worden,' aldus de organisatie van Zwolle Pride Festival.

Meer info: www.zwollepride.nl

 

Dordrecht Pride: 31 augustus

Na het succes van Dordrecht Pride vorig jaar, komt ook in 2024 de grootste Pride van de regio Drechtsteden terug! Tijdens Dordrecht Pride is er op zaterdag 31 augustus 2024 ook een gezellige Roze Markt. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Meer info: www.dordrechtpride.nl

 

Pride Leiden: 7 september

Pride Leiden 2024 is op 7 september. Op deze dag kun je losgaan op de muziek van dj's, kijken langs de historische Leidse grachten naar de kleurrijke botenparade en feesten op poppodium de Nobel!

De botenparade vertrekt om 14.30 uur en vaart tot ongeveer 17.00 uur door de historische binnenstad. Het feestterrein is dit jaar op de Lammermarkt. Om 16.00 uur begint de DJ en vanaf 17.00 uur opent de organisatie het muziekevenement. Het grote feest op de Lammermarkt stopt om 22.00 uur. Daarna gaat het feest door op poppodium De Nobel. Er zijn ook andere plekken waar je de hele nacht nog kunt dansen, zoals COC Leiden De Kroon. 

Meer info: www.prideleiden.nl

Aftermovie 2023:

 

Pride Haarlem: 14 september

Dit jaar krijgt Haarlem zijn eigen Pride op zaterdag 14 september. Het evenement staat al lang op de agenda van de gemeente en de Regenboogpartners. Wethouder diversiteit en inclusie Eva de Raadt, steunt het initiatief van harte: 'Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: in Haarlem mag je zijn wie je bent en mag je vieren van wie je houdt.' Het thema van deze Pride is 'together.' 'En we moeten het ook samen doen', zegt De Raadt. 'Helaas wijzen de cijfers uit dat nog niet iedereen zich altijd even veilig en geaccepteerd voelt en er vindt nog altijd discriminatie plaats in onze stad. Dat moet veranderen en laat deze aftrap daar het startsein voor zijn.'

De locatie van Pride Haarlem is nog onzeker, maar waarschijnlijk vindt het evenement ergens in het centrum van de stad plaats. 'De hele week zullen er activiteiten zijn met een groot evenement op zaterdag. We hopen dat veel organisaties meedoen en dat we een mooi programma met elkaar kunnen neerzetten,' zegt voorzitter Roy Dongen.

Meer info: Pride Haarlem

 

Nog meer Prides!

In de komende tijd zullen er meer Pride-evenementen bekend worden gemaakt, die voegen we dan toe aan onze agenda. Is in jouw stad of dorp ook een Pride deze zomer? Stuur ons een mailtje, dan voegen wij 'm toe aan dit overzicht: redactie@zijaanzij.nl

Wist je dat je jouw eigen events ook zelf kunt toevoegen aan de agenda? Dat kan hier:

Happy Pride!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden