Wie is er bang voor gender?

'Genderdiversiteit is zo oud als de mens zelf. We hebben die echter zo hevig onderdrukt, dat we ook een deel van onszelf zijn verloren. Butler helpt ons om de rijkdom van gender te hervinden én te vieren, in onszelf én elkaar.' – Mounir Samuel

Judith Butler (1956) is een Amerikaans filosoof, feminist en hoogleraar politieke theorie en literatuurwetenschap (UC Berkeley, Californië) en is bekend geworden door de boeken Gender trouble (1990) en Bodies that matter (1993), die gaan over sekse en gender en het idee dat dit principes zijn om te maatschappij te ordenen, met cis/ heteroseksualiteit als geldende norm; mannelijke en vrouwelijke rollen zijn sociale constructies.

Butler 'had en heeft een ongekende invloed op ons begrip van gender en seksualiteit. Eigenhandig zette ze de vastgeroeste ideeën over identiteit van de Tweede Feministische Golf op losse schroeven en bewees dat we niet man, vrouw, mannelijk en vrouwelijk zijn, maar veeleer doen.' – Linda Duits in 2017, over de invloed van Judith Butler.

 

 

De boeken Gender trouble en Bodies that matter zijn in 27 talen vertaald en hebben grote invloed gehad op de wetenschap, het denken over gender en de politieke agenda. Gender Trouble vormde de aanzet voor de gendertheorie: de ontdekking dat mannelijk- en vrouwelijkheid sociale constructen zijn. Ondanks de grote invloed van Butler was hun werk vaak ontoegankelijk voor het grote publiek vanwege de complexe filosofische stijl.  

Wie is er bang voor gender?

In hun onverschrokken nieuwe boek roept Butler op tot het vormen van allianties en het ontwikkelen van een krachtig tegenbeeld waarin leven en samenleven, vrijheid, radicale gelijkheid en rechtvaardigheid aantrekkelijk worden in plaats van beangstigend.

'Wie onze tijd wil begrijpen, moet dit boek lezen. In 1990 veranderde Judith Butler het denken over gender. Nu legt hen haarscherp uit hoe 'gender' een spookbeeld werd.' – Linda Duits over Wie is er bang voor gender? (2024)

Butler analyseert in Wie is er bang voor gender? de aanvallen op gender door rechtse bewegingen en onderzoekt hoe gender een fantasma is geworden voor conservatief-religieuze groepen, opkomende autoritaire regimes, fascistische formaties en transuitsluitende feministen. 

Op 21 mei 2024 verschijnt de Nederlandse vertaling van Butler: Wie is er bang voor gender? Hierin maakt Butler niet alleen de gendertheorie toegankelijk voor een breed publiek, maar trekt hen ook fel van leer tegen de opkomende antigenderbeweging. Wie is er bang voor gender? is niet alleen een boek, maar ook een manifest voor een inclusieve en rechtvaardige toekomst. De publicatie ervan wordt gezien als een internationaal evenement.

 

'Het is een heel inzichtelijk en makkelijk boek dat kalm uitlegt hoe het allemaal zit.' – Stella Bergsma

'Een belangrijke boodschap van Butler aan iedereen die onrecht wordt aangedaan door onderdrukkende systemen: smeed allianties en steun elkaar. Want gender is in handen van mensen als de paus of van transexclusieve radicale feministen een hallucinant duizenddingendoekje geworden om angst op te wekken en systemen in stand te houden.' – Lara Billie Rense

'Butler zou verplicht huiswerk moeten zijn voor iedereen die waarde hecht aan vrijheid en solidariteit.' – Thorn de Vries

Judith Butler - Wie is er bang voor gender?

Uitgeverij Ten Have, ISBN: 9789025910945

 

Onlangs verscheen ook het boek De kleine Butler. Het toegankelijke boek is 'een inleiding op het gedachtegoed dat de nieuwste golf feminisme vleugels gaf', geschreven door cultuurwetenschapper Margriet van Heesch, die ook meewerkte aan de vertaling van Wie is er bang voor gender?.

'Butler verwierf wereldfaam met de boeken Gender Trouble en Bodies that Matter. Beide boeken hebben nog altijd grote invloed op het academisch denken over feminisme, gender en queer. In De kleine Butler laat Van Heesch zien dat Butlers werk puntig en geestig is en bovenal erudiet.'

 

Margriet van Heesch – De kleine Butler

Uitgeverij Atlas Contact, ISBN: 9789045047898

 

 

 

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden