Rainbow Index 2025

Op 14 mei verscheen de jaarlijkse Rainbow Index. 'Nederland is op de zogenoemde Europese Regenboogkaart voor het derde jaar op rij iets gestegen. Nederland is een van de zes landen die volgens het rapport strengere regels hebben ingesteld om anti-lhbti-geweld aan te pakken en te voorkomen.' – NOS.

COC Nederland: In het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Georgië en andere Europese landen is sprake van een zeer zorgelijke inperking van lhbti+ mensenrechten. Dat blijkt uit de Rainbow Index van ILGA-Europe, de Europese lhbti+ belangenorganisatie. Nederland stijgt weliswaar één plaats op de Index, maar blijft nog altijd steken op een schamele 13e plaats van Europese landen die lhbti+ mensenrechten goed beschermen.

'De tegenslagen in het VK, Hongarije en Georgië staan niet op zichzelf, het is een gecoördineerde aanval op lhbti+ mensenrechten,' stelt ILGA-Europe over de Index. Volgens de organisatie, die spreekt van een 'grimmig beeld', is er een duidelijk verband met ontwikkelingen in Rusland en de Verenigde Staten. De organisatie roept Europese landen op om hun democratie en mensenrechten te verdedigen, want 'anders lopen we het risico dat ons mensenrechtenstelsel dat in decennia is opgebouwd onherstelbaar wordt ondermijnd.'

In de Rainbow Index daalt Hongarije met zeven plaatsen, naar de 37e plaats in Europa. Dat komt onder meer door het verbieden van Pride-evenementen. Ook schrapte Hongarije discriminatiebescherming op grond van genderidentiteit. Georgië daalde ook zeven plaatsen, naar de 44e plek in Europa. Het land breekt de mensenrechten van transgender personen af, maakt adoptie door paren van gelijk geslacht onmogelijk en verbiedt lhbti+ evenementen.

Het Verenigd Koninkrijk, dat in 2015 nog op de 1e plaats van de Rainbow Index stond, daalde afgelopen jaar naar de 22e plaats in Europa. Dat komt door een uitspraak van het Britse Hooggerechtshof die de mensenrechten van transgender personen ondermijnt. Transgender personen worden in het VK niet langer erkend in het geslacht waarin ze leven, maar alleen in het 'biologisch geslacht' dat bij hun geboorte is geregistreerd. Daardoor hebben ze bijvoorbeeld geen toegang meer tot ruimtes voor vrouwen en mannen in ziekenhuizen, restaurants, kantoren en bij de douane. Mensenrechtenorganisaties noemen de uitspraak van het Hooggerechtshof vernederend voor transgender personen: een schending van hun privacy die hen ongewild 'uit de kast trekt'.

Lichtpuntjes

De Rainbow Index toont ook een aantal lichtpuntjes voor de mensenrechten van lhbti+ personen in Europa. Zo stijgt Duitsland dankzij een nieuwe transgenderwet met drie plaatsen, naar de 8e plaats in Europa. De wet maakt het mogelijk om de geslachtsvermelding op officiële documenten te wijzigen zonder vernederende vereisten zoals een diagnose door een psycholoog. In Nederland willen PVV, NSC, BBB, CU, DENK, SGP, FVD en JA21 een soortgelijk wetsvoorstel juist van tafel hebben.

Polen stijgt drie plaatsen door afschaffing van de laatste zogenaamde 'lhbti+ vrije zones', en door het opheffen van belemmeringen voor lhbti+ evenementen. Tsjechië en Letland maakten geregistreerd partnerschap mogelijk voor paren van gelijk geslacht.

Nederland

Nederland stijgt één plaats op de Rainbow Index, van de 14e naar de 13e plaats in Europa. Dat komt door de nieuwe hate crime-wet van GLPvdA en CU, die onlangs is aangenomen en waar COC lang voor heeft gepleit. Daarmee kan discriminerend geweld zwaarder worden bestraft.

Tegelijkertijd loopt Nederland op tal van punten nog achter op andere Europese landen bij de bescherming van lhbti+ mensenrechten. Zo is er nog geen stevig actieplan om lhbti+ personen te beschermen tegen discriminerend geweld en is groepsbelediging van transgender en intersekse personen en vrouwen niet strafbaar. Ook heeft Nederland nog altijd geen transgenderwet die wijziging van de geslachtsvermelding mogelijk maakt zonder vernederende vereisten zoals een verklaring van een arts. Nederland heeft ook geen wettelijk verbod op niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse kinderen zonder hun expliciete instemming.

Onderzoek

De Rainbow Map & Index is het jaarlijkse onderzoek van de Europese lhbti+ organisatie ILGA-Europe. ILGA toetst 49 landen aan 75 criteria op het gebied van lhbti+ mensenrechten. In de Rainbow Index gaat het om wetgeving en beleid, niet om de mate van acceptatie van lhbti+ personen.

De hoogst scorende landen zijn dit jaar: 1. Malta, 2. België, 3. IJsland, 4. Denemarken en 5. Spanje. Het slechtst scoren: 45. Wit-Rusland, 46. Armenië, 47. Turkije, 48. Azerbeidzjan en 49. Rusland.

COC: www.cocnederland.nl & ILGA: www.ilga-europe.org

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Rainbow Index 2025

Nederland stijgt dit jaar één plaats op de Rainbow Index, in het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Georgië en andere Europese landen is sprake van een zeer zorgelijke beknotting van mensenrechten.

Lees verder

Ex zoenen op de mond

Mijn nieuwe vriendin gaat helemaal uit haar plaat als ik mijn ex, bij het afscheid, op de mond zoen. We zien elkaar nog regelmatig. Voor mijn nieuwe vriendin is het een soort van vreemdgaan. Wat zou jij doen?

Lees verder

Overal bi+

Waar vertel je wel of niet over je bi+ zijn? Hoe ga je om met vervelende opmerkingen en hoe kan je er voor zorgen dat er ruimte is voor je bi+ zijn? Dit en meer tijdens de Bi+ Dag 2025.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden