Şugar LGBTQIA+ sounds in Paradiso

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 13 april 2019
Tijd: 00.00 - 05.00
Type: Cafe & Party
Website: https://www.paradiso.nl/nl/programma/shugar/58239/

Locatie:

Naam: Paradiso
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Uit dezelfde keuken als Pink Istanbul komt nu de nieuwe smaak Şugar, een jaarlijks terugkerende open-minded clubnacht die diversiteit van de LGBTQIA+ sounds van Beiroet, Athene en Istanbul presenteert in alle zalen van Paradiso op zaterdag 13 april 2019.


Şugar bouwt voort op de ervaringen van 10 jaar Pink Istanbul, maar haalt inspiratie uit een breder gebied, van Sofia tot Tel Aviv en van Belgrado tot Beiroet, van de Balkan tot het Midden Oosten. Op zaterdag 13 april presenteert Şugar wat er speelt in de LGBTQİA+ scenes uit Athene, Beiroet en Istanbul. Het toont daarbij de diversiteit uit deze scenes; van de leidende clubs waar de populaire en mainstream muziek te horen is tot de alternatieve, underground feestjes waar je niet zomaar binnenkomt. Muzikaal rijkt Şugar van elektronische, Arabische muziek tot pompende Turkpop en van Griekse çiftetelli tot hiphop beats uit het Midden-Oosten.

In de geheime homotaal Lubin(ce)/Kelav(ce) betekent Şugar – dat je uitspreekt als Shugar - fijn, lekker, goed. De geheime taal kent zijn oorsprong in de 18e eeuwse hamams en wordt tegenwoordig gebruikt door homoseksuelen en transgenders in Istanbul.

 


Remember the past, create the future'

Met Şugar omarmt Stichting Pera, de organisatie achter zowel Pink Istanbul als Şugar, het thema van de Amsterdam Pride dit jaar: 'remember the past, create the future'. Zeker in het jaar dat 50 jaar na de Stonewall-rellen wordt herdacht en gevierd, waar de LGBTQ+ beweging in opstand kwam na de ontruiming van de New Yorkse homobar The Stonewall Inn in juni 1969. De Stonewall-rellen worden gezien als een belangrijk moment in de strijd voor gelijke rechten.

Stichting Pera focust op de steden en communities die een verbinding hebben met Istanbul, maar waar het organiseren van Prides nog steeds een strijd is. In sommige steden zijn Prides verboden, in andere steden worden ze aangevallen of staan de Prides onder zware druk de afgelopen jaren (zoals het geval is in Istanbul). Iedere stad heeft zijn eigen verhalen en worstelingen, en in veel steden gaan activisme en creativiteit hand in hand. De LGBTQ+ beweging mag in sommige steden zelfs ondergronds zijn en deels verborgen, dat verandert niets aan het feit dat ze er wel degelijk is en in veel gevallen ook groeiende. Şugar laat dit zien, verbindt de scenes met elkaar en probeert ze zo te versterken door solidariteit. De steden in de brede regio van Sofia tot Tel Aviv en van Belgrado tot Beiroet zijn verbonden met elkaar door historische, culturele, sociale en muzikale banden. En het zijn deze verbindingen die Şugar op het podium presenteert met dj's, performances, shows en kunst, in een jaarlijks terugkerend event in Paradiso voor een open-minded publiek.

 


Şugar

Zaterdag 13 april 2019

Tijden: 00.00-05.00 uur

Paradiso, Amsterdam

 

Line-up:

DJ PanV (Athens) - resident club Sodade2

DJ Jude (Beirut)

DJ Q-BRA (Istanbul) - soundcloud

DJ DivanA (Amsterdam) - soundcloud

CakeMosque (İstanbul) - dragqueen / dancer / performance artist

Banana Mouskouri (rep. Greece) - House of Hopelezz

Slet Lana (rep. Ukraine) - House of Hopelezz

Hoedy (Beirut)

Zuhal (Beirut)

Meer volgt nog...

 

Kleine zaal: RaQS lounge of Damascus

 

Shugar is een programma van Stichting Pera in samenwerking met Paradiso, RAqS Amsterdam, Amuse Events en İQMFF Amsterdam.


Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren. Of praat mee op Facebook!

Recent nieuws:

Gentleman Jack

De geheime dagboeken van lesbische Anne Lister (geboren in 1791), 'geïnteresseerd in politiek, bergbeklimmen, mijnbouw en in vrouwen'.

Lees verder

Uit elkaar: Het gesprek

'De zucht tussen mijn tranen door was eigenlijk van opluchting. Dat ze weg was. Dat ik haar verdriet niet kon zien.'

Lees verder

Zomer vol Pride!

Prides en talloze LHBTQI- festivals en feesten: Je hoeft je de komende maanden niet te vervelen. We zetten een aantal grote events voor je op een rijtje.

Lees verder
Meer nieuws Meer achtergrond