Johannes Rutgers Dialoog: De Strijd om Seks

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 3 oktober 2019
Tijd: 14:00-17:00
Type: Debat
Website: https://www.rutgers.nl/wie-wij-zijn/johannes-rutgers-dialoog/2019-de-strijd-om-seks/programma-rutgers-dialoog-2019

Locatie:

Naam: COMM, museum voor Communicatie
Straat: Zeestraat 82
Postcode: 2518 AD
Plaats: Den Haag
Provincie: Zuid-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Op donderdag 3 oktober 2019 organiseert Rutgers in Den Haag de Johannes Rutgers Dialoog over de wereldwijde toenemende druk op seksuele rechten. Bewegingen, van rechts tot links en van progressief tot conservatief, voeren in veel landen steeds vaker een strijd om seks. Om bijvoorbeeld vrouwenrechten, het homohuwelijk en abortus. Wat is de rol van Nederland in deze internationale strijd? Aan het woord komen onder andere minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en socioloog David Paternotte aan de Vrije Universiteit Brussel.


Dat seksuele rechten en gezondheid in veel landen steeds meer onder druk komen te staan, is zorgwekkend. Naar schatting hebben wereldwijd 214 miljoen vrouwen geen toegang tot moderne anticonceptie. En jaarlijks zijn er 25 miljoen onveilige abortussen. Nederland is internationaal koploper als het gaat om het bevorderen en realiseren van seksuele gezondheid en rechten. Er wordt naar Nederland gekeken én geluisterd. Maar ook in Nederland ziet Rutgers steeds meer discussie rond deze thema's.


Dialoog 


De Johannes Rutgers Dialoog gaat dieper in op de rol van Nederland in de internationale strijd om seks. Wat houdt conservatisme en populisme in? Wat betekent oppositie voor de wereld van seksuele gezondheid en rechten? Wat doet Nederland om een tegenbeweging te creëren? Wat doen maatschappelijke organisaties? En is dat genoeg?


Sprekers


Aan het woord komen - naast minister Sigrid Kaag en socioloog David Paternotte - onder andere journalist Daan Borrel (o.m. NRC, Parool, Groene Amsterdammer), onderzoeker Brenda Bartelink aan de Universiteit Groningen, Joyce Hamilton (senior internationaal beleidsmedewerker COC Nederland) en student geneeskunde & SheDecides youth leader Floortje van der Plas. Tweede Kamerleden Lilianne Ploumen (PvdA) en Anne Kuik (CDA) leveren een videobijdrage. Journalist en presentator Liesbeth Staats verzorgt de moderatie.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden