De vele levens van Rosey Pool

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 24 maart 2023
Tijd: 14:00-15:00
Type: Debat
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/programma/de-vele-levens-van-rosey-pool/

Locatie:

Naam: Auditorium Joods Museum
Straat: Nieuwe Amstelstraat 1
Postcode: 1011 PL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

De vele levens van Rosey Pool; Sandra Rottenberg interviewt Lonneke Geerlings.


Het leven van Rosey Pool, geboren in 1905 in Amsterdam en gestorven in 1971 in London, raakte aan vrijwel alle grote gebeurtenissen in de 20e eeuw. Vaak bevond ze zich in het oog van de storm. Als activist, socialist, vervolgde Jodin en lesbische vrouw, kwam ze op voor Afro-Amerikaanse dichters en schrijvers.


In De vele levens van Rosey Pool doet Lonneke Geerlings verslag van haar zoektocht naar een vrouw die leefde in de hoogste versnelling, maar die ook haar hele leven worstelde met trauma. Rosey Pool (1905-1971) gaf het werk uit van Afro-Amerikaanse dichters toen bijna niemand daar nog naar omkeek, runde een Londense ‘salon’ voor zwarte kunstenaars en was een van de aanjagers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.


Sandra Rottenberg maakte eerder een podcast over Rosey Pool. Zij gaat in gesprek met auteur Lonneke Geerlings over de vele facetten van Rosey Pools veelbewogen leven en over haar ambivalente houding tegenover haar eigen geaardheid.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden