No Straight Lines: The Rise of Queer Comics

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 29 juni 2023
Tijd: 19:30-21:15
Type: Film
Website: https://ihlia.nl/programma/exposities/

Locatie:

Naam: Filmhuis Cavia
Straat: Van Hallstraat 52-I
Postcode: 1051 HH
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

In het kader van de expositie Graphic Sapphic: Lesbische comics en cartoons in de jaren 70 - 90 uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland, nu te zien bij IHLIA LGBTI Heritage, vertoont IHLIA de documentaire NO STRAIGHT LINES (2021, regie Vivian Kleiman).


Waar de expositie zich richt op de opkomst van lesbische stripboeken in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, voegt deze vertoning een perspectief op de ontwikkeling van queer comics in de Verenigde Staten toe.


De film, die in 2021 op het Outfest Los Angeles de Grand Jury Prize in ontvangst mocht nemen, laat zien hoe vijf pionierende cartoonisten, inmiddels alom gelauwerde personen, queer onderwerpen zoals de aidscrisis, uit de kast komen, de openstelling van het huwelijk, en de raakvlakken tussen seksuele identiteit, gender, ras en disability in beeld hebben gebracht.


Op humoristische wijze verbeelden ze wat het betekent om queer te zijn in alledaagse contexten in een altijd veranderende wereld. De documentaire stelt zowel hun werk als de wisselwerking met hun persoonlijke levens centraal.


Na afloop van de vertoning volgt er een nagesprek met onderzoeker Vasiliki Belia, PhD-kandidaat aan de Universiteit van Maastricht en curator van de tentoonstelling Graphic Sapphic.


De tentoonstelling Graphic Sapphic is nog tot en met 13 augustus 2023 te bezoeken bij IHLIA LGBTI Heritage (Oosterdokskade 143, 3e verdieping). De tentoonstelling is samengesteld door Vasiliki Belia (PhD-kandidaat aan de Maastricht University) als onderdeel van het onderzoeksproject Redrawing feminism: graphic narrative engagements with the feminist past, ondersteund door het NWO. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Maastricht University.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden