‘President Widodo, bescherm LBGT’ers in Indonesië beter!’

 

widodo rutte

In het mediageweld van alledag is het je misschien ontgaan: vandaag en morgen is de Indonesische president Joko 'Jokowi' Widodo op bezoek in Nederland. Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Het is een rijk van duizenden grote en kleinere eilanden, waar de salafistische islam momenteel bezig is aan een niet te stuiten opmars.

De LBGT’ers (en diverse andere minderheden) in het land beginnen het te voelen. Werd eerst zoiets onschuldigs als een emoij van twee mannen die elkaars hand vasthouden officieel in de ban gedaan, de laatste tijd komen steeds meer prominente politici naar voren, met ideeën hoe de homogemeenschap tegemoet getreden dient te worden. En hun denkbeelden liegen er niet om: zo noemde de Indonesische minister van Defensie Ryamizard Ryacudu LBGT’ers ‘een kwaad dat erger is dan een atoomoorlog’.

Homoseksuele mannen en transgenders mogen niet meer op TV verschijnen, en op straat loopt eenieder die uit de toon valt, het risico geconfronteerd te worden met extremistische knokploegen. Vrouwen worden bij deze ‘zuivering’ van de publieke ruimte niet ontzien. In de provincie Atjeh (Sumatra), waar inmiddels de shariah wetgeving geldt, werden vorig jaar nog twee jonge meisjes ‘als vermoedelijke lesbiennes’ gearresteerd, omdat zij elkaar in het openbaar hadden omhelsd.

Hoogste tijd om de noodklok te luiden, vindt het COC. De organisatie roept vandaag in een brief premier Rutte op de benarde positie van LBGT'ers in Indonesië met president Widodo te bespreken. En om hem te vragen zich onomwonden uit te spreken tegen het geweld en de onderdrukking van de LBGT-gemeenschap in zijn land en haar beter te beschermen.

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder

Boek & Borrel

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op je gemaakt? Welk boek sleepte je vroeger mee in je tas? En wat heeft dit boek betekend in je leven? In gesprek met… Claudia van der Werf.

Lees verder

The Prom komt naar Nederland

De musical gaat in september 2022 in première: 'Over the Top, Broadway, diversiteit, highschool, glitter & glamour, tearjerker, happy end en een geweldige soundtrack.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden