‘President Widodo, bescherm LBGT’ers in Indonesië beter!’

 

widodo rutte

In het mediageweld van alledag is het je misschien ontgaan: vandaag en morgen is de Indonesische president Joko 'Jokowi' Widodo op bezoek in Nederland. Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Het is een rijk van duizenden grote en kleinere eilanden, waar de salafistische islam momenteel bezig is aan een niet te stuiten opmars.

De LBGT’ers (en diverse andere minderheden) in het land beginnen het te voelen. Werd eerst zoiets onschuldigs als een emoij van twee mannen die elkaars hand vasthouden officieel in de ban gedaan, de laatste tijd komen steeds meer prominente politici naar voren, met ideeën hoe de homogemeenschap tegemoet getreden dient te worden. En hun denkbeelden liegen er niet om: zo noemde de Indonesische minister van Defensie Ryamizard Ryacudu LBGT’ers ‘een kwaad dat erger is dan een atoomoorlog’.

Homoseksuele mannen en transgenders mogen niet meer op TV verschijnen, en op straat loopt eenieder die uit de toon valt, het risico geconfronteerd te worden met extremistische knokploegen. Vrouwen worden bij deze ‘zuivering’ van de publieke ruimte niet ontzien. In de provincie Atjeh (Sumatra), waar inmiddels de shariah wetgeving geldt, werden vorig jaar nog twee jonge meisjes ‘als vermoedelijke lesbiennes’ gearresteerd, omdat zij elkaar in het openbaar hadden omhelsd.

Hoogste tijd om de noodklok te luiden, vindt het COC. De organisatie roept vandaag in een brief premier Rutte op de benarde positie van LBGT'ers in Indonesië met president Widodo te bespreken. En om hem te vragen zich onomwonden uit te spreken tegen het geweld en de onderdrukking van de LBGT-gemeenschap in zijn land en haar beter te beschermen.

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Mix van pot en pink

Poink viert haar jubileum: Al 10 jaar activiteiten voor en door lesbische (LBTQ+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen, en Lenny Janssen trekt de kar.

Lees verder

Lovato vs. Trump

Demi Lovato lanceert song 'Commander in Chief' en vraagt zich af hoe Trump 's nachts kan slapen met wat hij aanricht. 'We zijn in crisis, mensen gaan dood terwijl jij je zakken vult.'

Lees verder

Elske's B(r)oekje

'Ik ben getrouwd in een korte broek, wil begraven worden in een korte broek en vermoed dat ik zelfs ben geboren in een korte broek (al zegt mijn moeder van niet).'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden