Hoe veilig is Nederland voor LHBT'ers?

Steeds vaker lezen we in het nieuws hoe mensen worden gediscrimineerd en zelfs aangevallen naar aanleiding van hun geaardheid. Vaak zijn het schokkende en verbijsterende verhalen, zoals vorige week, waar in Amsterdam twee zoenende vrouwen werden mishandeld.

Vorig jaar werd een lesbisch stel in Groningen 's nachts na het uitgaan aangevallen door een groep mannen omdat ze 'eruit zagen als kerels en dan ook maar moesten vechten als kerels.' Niet zo lang geleden vond in Arnhem een incident plaats waarbij twee mannen werden mishandeld met een betonschaar omdat ze hand in hand over straat liepen. Helaas kunnen we zo nog wel even doorgaan. En steeds na zo'n heftig incident laait er een heftige discussie op: hoe veilig is Nederland voor LHBT'ers?

Aangiftebereidheid

Roze in Blauw Amsterdam kwam in 2017 naar buiten met nieuwe gegevens: in 2009 werden er daar 428 meldingen en aangiftes gedaan van discriminatie en geweld. Dat aantal is inmiddels meer dan verdriedubbeld naar 1.574 in 2015. Volgens de politie zegt dat niet dat het op straat onveiliger is geworden: ook de groei van aangiftebereidheid kan dit verklaren en dat maakt het verschijnsel juist iets heel positiefs.
Naar aanleiding van de mishandeling in Groningen startte COC Groningen & Drenthe in samenwerking met onderzoeksbureau EEVAA in 2016 een onderzoek onder LHBT'ers. Daaruit bleek dat maar liefst 30% van de respondenten in het afgelopen jaar te maken had gehad met discriminatie of geweld vanwege hun seksuele geaardheid of transgender-zijn. Nog schokkender: geen van de respondenten heeft hiervan aangifte gedaan.

Zij aan Zij ging op zoek naar LBT-vrouwen die wél aangifte deden van discriminatie op basis van geaardheid. Waarom gingen ze naar de politie? Hoe werd er gereageerd? Is het verstandig om aangifte te doen? Het antwoord is altijd Ja.

De verhalen van D. en H. en Femke lees je hier.

Doe aangifte!

Hoewel niet iedereen even positief is over het handelen van de politie in discriminatiezaken, is het heel erg belangrijk om aangifte te doen, ook als je niet fysiek bent mishandeld. Hoe meer meldingen en aangiftes er binnenkomen, hoe meer politie en justitie met de neus op de feiten worden gedrukt: er is nog een lange weg te gaan als het gaat om de acceptatie en veiligheid van LHBT'ers in Nederland. De politie is verplicht om je melding of aangifte op te nemen, dus laat je niet met een kluitje in het riet sturen. En mocht je het een brug te ver vinden om naar de politie te stappen, maak dan in ieder geval een melding bij het Meldpunt Discriminatie in je eigen regio. Zo wordt het incident waarmee jij te maken hebt gehad in ieder geval opgenomen in de statistieken en draag je uiteindelijk niet alleen bij aan je eigen veiligheid, maar ook aan die van een ander.

 

Meldpunt internet Discriminatie (MiND)

Het lijkt misschien af en toe alsof het bijna normaal is geworden om elkaar te beledigen via Internet, maar dat is het natuurlijk niet. Discriminatie op webpagina's en social media is net zo strafbaar als wanneer het in het echte leven gebeurt. Daarom is het Meldpunt Internet Discriminatie in het leven geroepen. Via deze website kun je aangeven dat je een uiting op het internet hebt gevonden waarin onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen op grond van onder andere seksuele voorkeur. Wanneer je deze melding hebt gemaakt, beoordeelt het MiND deze op strafbaarheid en stuurt vervolgens een verzoek tot verwijdering aan de website waarop de uiting geplaatst is. Als hieraan geen gehoor wordt gegeven, stelt MiND een aangiftedossier op, op basis waarvan het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek kan starten.

Melding doen? Ga naar www.mindnederland.nl.

Roze in Blauw Nederland

Roze in Blauw Nederland is een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw-teams uit alle politie-eenheden en diensten van de politie. Deze teams zijn aanspreekpunt voor LHBT'ers binnen en buiten de politie. Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBT-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij LHBT zijn, kunnen contact opnemen met Roze in Blauw Nederland.

Elke politieman of -vrouw kan een aangifte opnemen van een LHBT-gerelateerde zaak of incident. Toch kan het zijn dat iemand met vragen zit en daarbij kan Roze in Blauw ondersteunen. Bij alle spoedeisende gevallen bel je natuurlijk 112, maar bij niet-spoedeisende meldingen bel je 0900-8844. Direct bellen met Roze in Blauw kan ook: het telefoonnummer is 088-1691234. Mailen kan naar rozeinblauw@politie.nl. Je e-mail wordt dan doorgestuurd naar de juiste eenheid.

Kijk ook op de website Discriminatie.nl; daar vind je de weg om in een paar stappen op de juiste plek een melding te maken van discriminatie.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden