Bingham Cup 2018 Amsterdam

Het is een van de grootste rugby-toernooien ter wereld: het Mark Kendall Bingham Memorial Tournament, ook wel de Bingham Cup genoemd. 'Dit prestigieuze roze rugby-toernooi wordt beschouwd als het wereldkampioenschap voor homoseksuele rugbyers, maar er doen ook veel hetero’s aan mee', meldt nieuws.nl. Na onder andere London, New York en Sydney, vindt de Bingham Cup in 2018 plaats in Amsterdam en Amstelveen; het grootste gay sportevenement na de Gay Games 1998. Het wordt de eerste keer op het Europese vasteland en de grootste tot nu toe.

Dat de Bingham Cup dit jaar in Nederland gehouden wordt is al bijzonder, 'maar nog mooier is dat er voor het eerst ook een vrouwentoernooi zal zijn', vertelt Janneke Tichelaar, vrijwilligerscoördinator. Inmiddels hebben zich al meer dan 2000 LHBTQ+ spelers, vrijwilligers en supporters aangemeld voor het event. 'Het wordt een geweldig sportief en gezellig weekend met een prachtig slotfeest in de Beurs van Berlage!'

Jij kunt erbij zijn!

Vóór en tijdens dit bijzondere evenement zijn vrijwilligers nodig: Jij kunt er dus bij zijn! Word vrijwilliger voor een once-in-a-lifetime gay & inclusive rugby experience! Op de Facebookpagina van de Bingham Cup lees je er meer over. De Bingham Cup zal plaatsvinden van 8 t/m 10 juni op de sportvelden van de Amstelveense Rugby Club.  

Vrouwen en rugby

'Rugby is in Nederland nog niet een hele grote sport, maar groeit hard, en met name het aantal vrouwelijke speelsters neemt snel toe. Steeds meer clubs weten een damesteam op de been te krijgen. Rugby is een ruige sport, maar doordat er voor de verschillende posities verschillende kwaliteiten nodig zijn, is er voor iedereen een plek op het veld, zo lang je maar tegen een stootje kunt en niet bang bent voor een beetje modder. Het is een echte teamsport, je kunt veel kwijt op het veld, even lekker fysiek bezig zijn, je werkt samen in de wedstrijd, maar doet ook veel samen naast het veld. De 'derde helft' en het sociale aspect zijn zeer belangrijk', vertelt Michelle Borm.

Geaardheid is geen 'ding'

Michelle: 'Als eerste vrouwelijke voorzitter van de Amstelveense Rugby Club heb ik aan de wieg gestaan van ons huidige damesteam, en ben ongelofelijk trots op de prestaties van 'mijn' dames, we draaien nu mee met de top van Nederland! Geaardheid is binnen ons team nooit een 'ding' geweest, we houden allemaal van het spelletje, dat is wat telt, en of je nu hetero, bi, lesbisch of trans bent, dat maakt niet uit. Die mentaliteit zie je bij de meeste damesteams terug, en daarom is er denk ik minder noodzaak gevoeld om een apart team op te richten, of een toernooi te houden voor lesbiennes. Neemt niet weg dat het fantastisch is dat er nu damesteams mee kunnen doen met de Bingham Cup! Vanuit Amstelveen willen we met dames uit ons eigen team, aangevuld met bevriende speelsters van andere Nederlandse teams deelnemen, en we gaan natuurlijk voor het wereldkampioenschap!' 

Mark Bingham

De Bingham Cup wordt elke twee jaar gehouden en heeft zijn wortels in het Amerikaanse San Francisco. In 2002 vond daar de eerste editie plaats, en kreeg het de naam van Mark Bingham. Bingham was een van de grondleggers van de Rugby World Cup, LGBT-activist én een van de passagiers aan boord van Flight 93. Op 11 september 2001 was dit een van de gekaapte vliegtuigen. Mark en een aantal andere passagiers hebben deze vlucht laten neerstorten op het platteland van Pennsylvania, in plaats van in Washington DC – het doel van de kapers. Niemand heeft de crash overleefd, maar de passagiers hebben de aanslag op de regeringsstad weten te verijdelen.

Melissa Etheridge heeft in 2004 het nummer Tuesday Morning opgedragen aan Mark Bingham, en 'alle andere helden van 9/11'.

Lees meer over de Bingham Cup op de website en Facebook-pagina.

Foto's: Mirre Welboren, RugbyClicks.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden