Botenparade: Wie varen er mee?

Op zaterdag 4 augustus wordt Amsterdam overspoeld door de Canal Parade, de botenparade is het hoogtepunt van Pride Amsterdam: Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI's in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI's. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam.

Niet eerder voer er in de jaarlijkse botenparade een boot mee met zoveel kinderen uit roze gezinnen. Stichting Meer dan Gewenst (MdG) vaart dit jaar mee om de bekendheid, bespreekbaarheid en acceptatie van roze ouderschap in Nederland te vergroten. Op de boot zullen ook Barbara Barend met haar gezin en Rogier van der Linden meevaren. 

Het aantal kinderen met LHBTI-ouders groeit. Meer dan Gewenst komt al ruim 20 jaar op voor de belangen van roze ouderschap in Nederland. Luc Nibbeling, voorzitter van MdG: 'Het wordt de hoogste tijd dat roze (wens)ouders uit de schaduw stappen. Kinderen uit roze gezinnen zijn minstens zo gelukkig als die met heteroseksuele ouders. Onze deelname aan de botenparade zal hier een prachtig voorbeeld van zijn.'

Support Card 2018

Stichting Meer dan Gewenst heeft de eerste Support Card 2018 gekregen; een nieuw initiatief van de Rabobank en Pride Amsterdam. Onder het motto 'Growing a better world together' stelt de Rabobank dit jaar haar plek in de botenparade ter beschikking en wil daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid eens op een andere manier tonen. De plek van de bank is ter beschikking gesteld aan een vereniging of stichting die zich inzet voor een betere leefwereld voor LHBTI's en die zonder een belangrijke financiële partner niet zouden kunnen deelnemen aan de botenparade. Hier lees je meer

 

De BiBoot zal komende editie van de Canal Parade voor de tweede keer meevaren. De boot vaart om een gezicht te geven aan mensen die van meer dan een gender houden, hun acceptatie in de LHBT+ gemeenschap en daarbuiten te vergoten en ter discussie te stellen dat mensen moeten kiezen om ofwel als heteroseksueel of homoseksueel of naar een gender door het leven te gaan. Lees hier meer.

 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vaart mee om aandacht te vragen voor de mensen die opkomen voor de rechten van LHBTI's wereldwijd. Activist Vitalina Koval is een van de passagiers. 

De jonge activist Vitalina Koval is het boegbeeld van de LHBTI-gemeenschap in Oekraïne. Toen ze tijdens een vreedzame demonstratie op 8 maart (Vrouwendag) aandacht vroeg voor de rechten van vrouwen, werd ze aangevallen. Ze kreeg een chemische vloeistof in haar ogen. 'Ik voelde pijn en was bang. Ik had blind kunnen worden', aldus Koval. Het was niet de eerste keer dat ze werd aangevallen. Koval ontvangt regelmatig bedreigingen voor haar mensenrechtenwerk. Tijdens de Canal Parade vaart ze mee op de boot van Amnesty.

 

Powervrouwen zijn de helden op de COC-boot bij Pride Amsterdam. Onder het motto Who run the world? zet het COC vrouwelijke voorvechters uit de emancipatiestrijd in de schijnwerpers.

Volgens het COC is het tijd voor nog meer zichtbaarheid van lesbische, biseksuele, transgender en intersekse vrouwen en ieder ander die zich vrouw voelt.

Lees hier meer over de COC-boot.

Van Netflix- tot Goede Tijden Slechte Tijden-boot: Je ziet je een grote hoeveelheid kleurrijke vaartuigen voorbijkomen. Voor een compleet overzicht van alle participanten klik je hier.  

En om alvast in de stemming te komen, vorig jaar zag het er zo uit:

 

Meer over Pride Week lees & zie je hier!

 

Klik hier voor het complete programma.

Het Parool houdt een live blog bij. Volg 'm hier!

 

Rik van de Westelaken en Ellie Lust doen dit jaar voor de Avrotros verslag van de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam. De registratie is op 4 augustus om 22.00 uur te zien op NPO 1. De parade is daarnaast live te volgen op NPO3.nl.

 

Zij aan Zij wenst je een Happy Pride!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Ex over de vloer

Mijn nieuwe vriendin beschouwt haar ex als goede vriendin, en ze is de tweede mama van de kinderen. Ze moet altijd welkom zijn, vindt ze. Het zint me niet. Wat zou jij doen?

Lees verder

Goeie bestemming

'Die doos gaat eruit. We gaan van dit hele drama een museumstuk maken.' Willy had het helemaal uitgedacht. 'Kijk, hier gaan we morgen heen, je mag mee als je wilt.' - Fran & The City

Lees verder

Vrouw uit de kast

Stella Heman nam het platform over: 'Ik help heel graag mensen die met zichzelf in de knoop zitten en hun geaardheid willen onderzoeken, of die steun nodig hebben bij het uit de kast komen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden