Pride Week

Pride Amsterdam wordt van 28 juli tot en met 5 augustus 2018 gehouden. De festiviteiten starten met de zogenoemde Pride Walk en activiteiten in het Vondelpark tijdens Pride Park. In Zandvoort, beach for Amsterdam, wordt Pride at the Beach voor de tweede keer georganiseerd. Op zaterdag 4 augustus vindt de wereldberoemde botenparade plaats. Pride Amsterdam heeft dit jaar acht ambassadeurs, meer dan 200 activiteiten, 80 boten met een inhoudelijk boodschap en 9 commissies zoals Youth Pride, Senior Pride, Sport Pride, Arts & Culture Pride, Women Pride, TransPride, Pride Walk, Corporate Pride en Pride of Colour.

Lees hier meer over de achtergrond van de Pride.

Met het festival Pride Amsterdam wordt blijvend aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkwaardigheid van LHBTI's in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI's. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Alle informatie op: www.pride.amsterdam.

Aftermovie Pirde Park 2017:

 

Er is meer te zien, te doen en te ervaren tijdens Pride Amsterdam - Pride week:

Van 28 juli tot en met 5 augustus vindt op de binnenplaats van het Amsterdam Museum de derde editie van COC's Shakespeare Club plaats. 

De afgelopen maanden is er keihard gewerkt om een zo divers en interessant mogelijk programma neer te zetten en dat is zonder meer gelukt! 2018 wordt ongetwijfeld een prachtig jaar voor COC's Shakespeare Club!

Verschillende LHBTI+ organisaties en bondgenoten presenteren tijdens COC's Shakespeare Club een divers programma rondom het thema 'sharing stories, exploring identity'. Er zijn museumrondleidingen, presentaties, netwerkbijeenkomsten, forums, paneldiscussies en workshops. Iedereen, ongeacht achtergrond, is welkom om met vrienden een drankje te komen drinken, gezellig mee te dansen of gewoon te 'zijn'. Bekijk het hele programma hier.

 

Tiger and Elephant moms, een recept voor queer motherhood Pride Special: Small Talkshow + filmdocumentaire Small Talk: Tijdens Amsterdam Pride organiseren CinemAsia en Volkshotel als Pride Special een Small Talkshow rondom de Taiwanese documentaire Small Talk. Deze documentaire van Huang Hui-chen kreeg op de Berlinale 2017 de Teddy Award voor Beste Documentaire. Deze persoonlijke en universele film is het vertrekpunt voor de Small Talkshow. Talkshow host Sanne Pols neemt je mee in een uitgebreid gesprek over queer motherhood. De gaysian family – wat is nu een Elephant of Tiger mom? – coming out & coming in, jezelf zijn en wat ons allen bindt als vrouw-zijn. Zondag 29 juli 2018 | Aanvang 16:00 uur | Volkshotel DOKA, Amsterdam. Meld je aan via facebook of lees meer in de agenda!

 

VPRO: Tijdens de Pride wordt op vpro.nl/pride een selectie van programma's over seksuele diversiteit gepresenteerd binnen de thema's muziek, wetenschap, documentaire, jeugd, radio/podcast wereld, drama en humor. Klik hier voor meer informatie over de special en de volledige programmering.

 

Amsterdam Rainbow Dress in OLVG 

Na onder andere het Europees Parlement en het Prado Museum in Madrid is OLVG, locatie Oost van 25 juli t/m 2 augustus thuishaven van de Amsterdam Rainbow Dress. De imposante  jurk van zestien meter bestaat uit de vlaggen van ruim 70 landen waar homoseksualiteit nog altijd is opgenomen in het wetboek van strafrecht. In een oogopslag is te zien waar vrijheid van liefde nog niet vanzelfsprekend is.

Lees hier meer.

 

Regenboogtompouche

Het meest iconische stukje gebak van HEMA, de tompouce, wordt komende week omgetoverd in een regenboogversie. 

Dit alles ter ere van Prideweek die op zaterdag 28 juli in Amsterdam van start gaat. De volledige opbrengst van de verkoop van regenboog-tompoucen gaat naar COC's GSA-scholierennetwerk.

De feestelijke tompoucen zijn vanaf 28 juli t/m 5 augustus verkrijgbaar in alle Amsterdamse HEMA’s met een gebakafdeling verkrijgbaar. Lees hier meer.

 

Pink Ladies on Stage: het enige evenement alleen voor vrouwen! Op 3 augustus, hier lees je meer.

 

Melanie C treedt op tijdens Pride Amsterdam

Tijdens het slotconcert op zondag 5 augustus zal Melanie C optreden tijdens Pride Amsterdam op de Dam. Zij brak in 1996 door met één van de bekendste meidengroepen ooit, de Spice Girls. Melanie C heeft een succesvolle solo-carrière overgehouden na de breuk en scoorde wereldwijd hits met nummers als 'I Turn To You', 'Never Be The Same Again' en 'When You're Gone'.

 

Verder is er komende week natuurlijk nog heel veel meer te beleven.

Check de Zij aan Zij eventkalender en de website van Pride Amsterdam!

 

Globaal programmaoverzicht 2018

- 28 juli: Pride Walk & Pride at the Park 
- 30 juli: Pride at the Beach Parade in Zandvoort aan Zee
- 3 & 4 augustus: Straatfeesten 
- 4 augustus: Botenparade 
- 5 augustus: Slotfeest op de Dam 

Het Parool houdt een live blog bij. Volg 'm hier!

 Zij aan Zij wenst je een Happy Pride!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden