'Noodzakelijk roze'

Marieke de Wit is sinds het 25-jarig jubileum in augustus 2017 hoofdredacteur en inmiddels is het een jaar geleden dat ze Zij aan Zij compleet heeft overgenomen van Maria van Oosten. Een goed moment om terug te kijken op dat eerste jaar.

Het is niet makkelijk om van een gedrukt blad naar een online magazine te gaan. Hoe heb jij dat ervaren?

'Zij aan Zij is, na al die jaren tomeloze inzet van Maria, echt een instituut geworden. In het veranderende medialandschap was helaas geen plek meer voor het papieren blad, maar helemaal stoppen wilden we natuurlijk niet. We hebben daarom tijdens het jubileumfeest de nieuwe website www.zijaanzij.nl gelanceerd en sindsdien zijn we die steeds aan het uitbreiden en verbeteren.

De overgang van gedrukt blad naar online publicatie was spannend. We zijn onderweg leden verloren: lezen online is toch een heel andere ervaring dan een tijdschrift in je hand. Gelukkig hebben we vooral veel steun en positieve reacties gekregen, en op dit moment zien we de bezoekersaantallen alleen maar groeien. We verwelkomen ook regelmatig nieuwe members. Het is mooi om te merken dat oude én nieuwe leden het platform een warm hart toedragen.'

We vroegen ook Maria van Oosten om een reactie. Hoe was het voor haar om de touwtjes uit handen te geven?

'Deze overname is fantastisch geslaagd. Marieke is een topper! Ik kende Marieke al een lange periode, want ze schreef al heel lang voor Zij aan Zij. Ze is intelligent, vooruitstrevend, heeft een duidelijke visie en veel ervaring. Het hele digitale tijdperk is haar net zo bekend als haar broekzak. En ik wist een paar jaar geleden al: papier heeft geen toekomst voor dit relatief kleine-oplage-blad voor een niche-groep, we moeten dus overstappen naar digitaal. Marieke's enorme drive heeft ervoor gezorgd dat deze ommezwaai goed verliep. Ik ben heel blij dat mijn 'kindje' nu is overgenomen door een professionele en daadkrachtige dame die er met veel enthousiasme en passie tegenaan gaat om het de komende 25 jaar uit te bouwen naar een prachtig platform. Ik hoop oprecht dat alle members dit blijven ondersteunen en er heel veel nieuwe fans bij komen.'  

Op de foto: Marieke de Wit (links) en Maria van Oosten (rechts) op het 25-jarig jubileumfeest van Zij aan Zij.

Terug naar Marieke: Wat is het grootste verschil tussen een gedrukt blad en een online magazine?

'Ik denk dat het grootste verschil is dat je op een andere manier leest. Je ziet in je ooghoek, bijvoorbeeld op social media, een artikel of titel voorbij komen die je aandacht trekt en je bent je minder bewust van waar het vandaan komt. We hebben daarom ook een dagelijkse social media 'presence', zodat we onze artikelen op allerlei manieren onder de aandacht kunnen brengen. Daarnaast maken we elk weekend een nieuwsbrief, met daarin de artikelen van die week. Dat geeft toch weer een beetje een magazine-gevoel en nodigt uit om verder te lezen. Overigens zul je zien dat je voor ongeveer de helft van de artikelen moet inloggen: alles kunnen lezen, inclusief het archief, is een van de voordelen van member zijn.'

                           Lees hier meer over de mogelijkheden van de verschillende memberships.

'Een ander verschil is de keuze in onderwerpen. In een gedrukt blad kun je een klein grappig artikeltje op pagina 23 zetten, online staat het meteen pontificaal op de homepage. Zij aan Zij richt zich daarom nu vooral op zaken die heel specifiek aan de doelgroep raken, met de nadruk op herkenning en persoonlijke verhalen. Ondertussen is er aan ruimte op het internet natuurlijk geen gebrek, dus met al onze artikelen bouwen we daarmee aan een mooie database. Ook dat is fijn aan een online magazine: de makkelijke toegang tot veel, zowel actueel als van een tijdje terug. De website is responsive, wat betekent dat je ook op mobiele apparaten makkelijk artikelen kunt lezen. We zien dat de helft van onze bezoekers inderdaad via mobiel de site bezoeken.

Waar ben je zelf het meest trots op?

Dat we blijven groeien. De website wordt steeds completer, ik ben bijvoorbeeld heel blij met de Encyclopedie, met daarin belangrijke rolmodellen, boeken en films (je vind 'm hier, red.) Het is erg leuk om daar steeds weer nieuwe titels en namen aan toe te voegen. Ik geniet zelf ook erg van de persoonlijke verhalen en vind de maandelijkse horoscoop, gericht op LBTQI+vrouwen, heel leuk.

Is het nog wel nodig, een online magazine voor LBTQI+vrouwen?

Jazeker! Zij aan Zij is 'noodzakelijk roze'. Niet in de laatste plaats omdat er nog veel is om voor te strijden wat betreft emancipatie en acceptatie. Ook is het prettig om jezelf te herkennen in de verhalen die je leest. Feit blijft dat media gericht op vrouwen overwegend heteronormatief zijn. Zij aan Zij biedt een 'roze' platform voor LBTQI+vrouwen, en dat is echt een andere invalshoek. We verzamelen belangrijk nieuws, ook en vooral over politieke ontwikkelingen en emancipatie, en schrijven daarnaast verhalen en artikelen die je nergens anders leest.

We willen ook wel wat meer over jou weten. Wat is jouw achtergrond, en heb je verkering?

Haha! Ja, ik heb verkering, al bijna zes jaar met Diane. Mijn achtergrond: ik heb filosofie gestudeerd en ben tijdens mijn studie professioneel gaan schrijven. Als freelance tekstschrijver heb ik onder meer gewerkt voor gemeentelijke- en overheidsinstellingen, later bij Intermediair, Hyves en Google.

Wat zijn de toekomstplannen voor Zij aan Zij?

In de komende tijd gaan we nog een paar verbeteringen doorvoeren op de website, en daarna gaan we ons concentreren op een volgend project: Het archief uitbreiden met alle digitale uitgaven. Die hebben we vanaf 2009, maar zijn nog niet beschikbaar in de moderne versie. We gaan Flash vervangen door een bladermodule die op zowel de PC als je telefoon netjes werkt en waarmee je dus alle oude Zij aan Zij's kunt teruglezen. Verder zijn we de mogelijkheden aan het bekijken van pushberichten of andere manieren waarop we onze artikelen aan de vrouw kunnen brengen en willen we de datingmogelijkheden uitbreiden met bijvoorbeeld de mogelijkheid om foto's te bekijken, een beetje zoals de bekende datingapps doen. En grote kans dat ik onderweg nog meer nieuwe dingen verzin!

In de verdere toekomst wil ik graag een boek maken met daarin een verzameling korte en persoonlijke verhalen die we eerder hebben gepubliceerd. En natuurlijk komen daar dan ook nieuwe, langere verhalen in. Dat boek doen we dan bijvoorbeeld cadeau aan onze members.

Het belangrijkste voor de toekomst is dat we blijven bouwen aan een zo compleet mogelijk platform voor ons roze vrouwen. Van jong tot oud, Nederlands sprekend maar verspreid over de hele wereld. En misschien gaan we ook wel internationaal!'

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder

Pride met het hele gezin

'Pride is een prachtig evenement waarop je enerzijds de trots op je bijzondere gezin kan tonen en anderzijds kan voelen dat je niet de enige bent met een andere gezinssamenstelling.' >> Leuke winactie!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden