Behoud de vergoeding!

In de afgelopen jaren werden KID-behandelingen voor vrouwenstellen en singles steeds vergoed uit de basisverzekering, Minister Bruins wil dat voortaan enkel nog toestaan als er sprake is van een 'medische indicatie'. Sociale redenen waar lesbische vrouwen tot op heden een beroep op konden doen zoals het 'ontbreken van een mannelijke partner' is volgens de minister geen medische indicatie. De minister volgt daarmee het oordeel van het Zorginstituut Nederland (ZiN).

Behoud de vergoeding!

Afgelopen woensdag werd er een petitie gestart door activisten samen met stichting Meer dan Gewenst, de stichting voor roze ouderschap, en COC Nederland om te pleiten voor het behoud van deze vergoeding van Kunstmatige Inseminatie voor álle vrouwen. De vruchtbaarheidsproblematiek van lesbische vrouwen kan volgens minister Bruins niet worden gecategoriseerd als medische indicatie, maar hier zijn het COC en Meer dan Gewenst het niet mee eens. 'Er is daarmee sprake van indirecte discriminatie omdat lesbische vrouwen, single of in een relatie, elkaar niet kunnen bevruchten en er medische hulp nodig is bij het inbrengen van het donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak', aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.  

Ook in de Tweede Kamer is er ophef over het standpunt van minister Bruins. Zowel de PvdA als D66 hebben de minister gelijk om uitleg gevraagd en waarschijnlijk wordt hier aanstaande dinsdag nog over gediscussieerd in de Tweede Kamer. De Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) sluit zich aan bij de tegenpartij, zij zijn het niet eens met het besluit van het Zorginstituut. Volgens de NVOG is het onrechtvaardig dat heteroseksuele vrouwen die zelf geen vruchtbaarheidsproblemen hebben, maar waarvan hun mannelijke partner hier wel mee kampt, de behandeling wel wordt vergoed. Daarnaast maakt de NVOG zich zorgen over de toegankelijkheid en veiligheid van de zorg als lesbische en single vrouwen geen hulp meer kunnen verkrijgen van gynaecologen voor een kunstmatige inseminatie behandeling.

Meer dan Gewenst is ervan overtuigd dat het afschaffen van de vergoeding voor deze vrouwen negatieve gevolgen kan hebben, als zij in de toekomst alleen nog op onveilige wijze hun kinderwens kunnen laten uitkomen. Woordvoerder Sara Coster: 'Dit is een grote stap terug, we zijn juist al jaren bezig zaken beter en gelijkwaardiger te regelen. Terugdraaien van de vergoeding kan tevens leiden tot het in de hand werken van schimmige situaties.'

'Demancipatie': een nieuwe trend?

Femke Swarte, die voor Metro een column schreef over de achteruitgang van de Nederlandse maatschappij op het gebied van emancipatie voor de LBTQ+ gemeenschap, spreekt van een 'demancipatie-golf.' Het besluit over de vruchtbaarheidsbehandelingen dat afgelopen week in het nieuws kwam, is slechts een deel van het probleem. Zo was er vorig jaar het Suitsupply incident met de billboards waarop twee zoenende mannen waren afgebeeld, en was in januari de Nashville-verklaring een veelbesproken onderwerp in de media. 'Ik hoop van harte dat ik het bij het verkeerde eind heb en dat de berichten in de media nog steeds gaan over incidenten. Maar wat zou het zonde zijn als we, na al die decennia waarin onze voorouders gevochten hebben voor gelijke rechten voor iedereen, door de dwalingen van steeds meer individuen nu toch echt aan de vooravond van de eerste demancipatie-golf in Nederland staan', aldus Femke Swarte.

Lees de column van Femke hier.

Petitie

Al meer dan 25.000 mensen hebben de petitie ondertekend waarin wordt verzocht om ervoor dat zorgen dat vruchtbaarheidsbehandelingen voor alle vrouwen met een kinderwens en hun eventuele partners weer vergoed worden. Net als voorheen, dient dit vergoed te worden voor alle vrouwen, ongeacht geaardheid of het hebben van een relatie. De petitie kan nog steeds ondertekend worden!

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden