The Daily Life of Gay Parents

Portret- en modefotograaf Annemarie Dekker brengt in april haar boek The Daily Life of Gay Parents uit. Het fotoboek, aangevuld met interviews, geeft een kijkje in het leven van vijftig gay parent-gezinnen in Nederland. Annemarie woont in Amstelveen met haar vriendin Eline en hun zoontje van 2.

Waarom dit fotoboek?

Drie jaar geleden wilden we graag aan een gezin beginnen. Je staat dan voor een heleboel keuzes. Kies je voor een donor dichtbij of over de grens? Of ga je voor co-ouderschap? We waren benieuwd naar andere gezinnen, andere ervaringen. Nieuwsgierigheid was dus de eerste aanleiding voor het project.

Een tweede reden was dat je in de media vaak coming out verhalen hoort of juist meer de problemen rondom het gay zijn. Bij gezinnen wordt vaak het voortraject belicht, maar je ziet heel weinig gezinnen die gewoon hun leven leiden. Er zijn weinig rolmodellen. Om je heen, maar ook op social media en in films zie je veel heterogezinnen, maar veel minder gezinnen met homoseksuele ouders.

In het boek zie je gezinnen in hun dagelijks leven. Bij de eerste foto’s zul je als kijker misschien nog verwonderd zijn over de samenstelling, maar naarmate je meer foto’s ziet valt dat eigenlijk niet meer op en zie je gewoon het gezinsleven. Je ziet de liefde en de blijdschap van de ouders en het kind. Ik wil laten zien dat die gezinnen zich eigenlijk niet anders voelen dan andere gezinnen. Ik merk het zelf ook: Je bent er niet de hele dag mee bezig dat je lesbisch bent. Ik ben niet de hele dag bezig met dat wij een 'ander' gezin zouden zijn. En ik heb ook heel bewust gekozen om niet bij elke foto een uitleg te geven. Er mag best wel iets te raden overblijven voor de kijker. Het boek is aangevuld met vijf uitgebreide interviews waarin verschillende gezinssamenstellingen aan bod komen.

Hoe zit het bij jou, wat is jouw verhaal?

Ik woon samen met Eline en we hebben een zoontje, hij heet Ayur. Hij is 2 geworden in december en wij zijn op dit moment bezig met een volgend kindje. Eline heeft Ayur gedragen en nu ben ik aan de beurt om zwanger te worden. Dus dat is spannend.

Wij hebben veel mogelijkheden afgewogen voordat we uitkwamen bij de Deense spermabank. We vonden het heel fijn dat je daar een heel groot aanbod hebt van donoren, de garantie dat je kunt 'reserveren' voor een broertje of zusje en je toch heel veel informatie hebt over de donor, meer dan bij de Nederlandse spermabank.

De buitenwereld vindt soms dat een kind een vader en een moeder nodig heeft. Wat denk jij?

Een kind heeft vooral liefde nodig. En opgroeien in een gezin waar het gewenst is, is het allerbelangrijkste. Daarnaast is het van belang om eerlijk te zijn tegen het kind over hoe hij of zij is ontstaan. Dat je daar vroeg mee begint en dat je je kind ook vertelt van het voortraject zodat daar altijd duidelijkheid over is. Het kind zal er sowieso vragen over krijgen, dus het is heel fijn als hij/zij die informatie heeft voordat de buitenwereld ernaar vraagt. En in gezinnen zoals het onze, waarin een kind twee moeders heeft, zijn er vaak genoeg mannelijke rolmodellen in de directe omgeving.

Dat KID niet meer vergoed zou worden zonder medische indicatie (lees hier meer) deed nogal wat stof opwaaien. Wat vind jij ervan?

Belachelijk. Aan alle kanten klopt het gewoon niet. Stel je kiest voor een Nederlandse spermabank, er wordt je een donor toegewezen en vervolgens kun je dan niet geholpen worden zonder dat dat heel veel geld kost. Als je naar een ziekenhuis kan gaan voor een gebroken been, zou je ook naar een ziekenhuis mogen gaan met een kinderwens. En het allerbelangrijkste is dat je als lesbische of alleenstaande vrouw gelijk wordt behandeld. Iedereen heeft het recht op gelijke behandeling .

Heb je tips voor vrouwen die samen willen beginnen aan het traject om zwanger te worden?

Ik zou vooral in het begin op zoek gaan naar verhalen en ervaringen van anderen. En goed nadenken over de keuze die je maakt. Als twee vrouwen heb je verschillende mogelijkheden. Het is heel persoonlijk waar je uiteindelijk voor kiest. Wat voor de een werkt, is voor de ander geen optie. Je hebt ook de stichting Meer dan Gewenst, zij bieden informatieavonden aan.

Je moet er echt de tijd voor nemen. Het voortraject onderzoeken is ook iets waar wij een paar maanden over hebben gedaan. En geef niet te snel op want het is het allemaal waard. Het is fantastisch.

 

 

Het boek The Daily Life of Gay Parents komt uit in april, en je kunt het nu alvast bestellen!

https://bestellen.gayparentsfotoboek.nl

Zij aan Zij -members kunnen gebruik maken van een speciale kortingscode. Log in om te zien hoe!

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Jaloezie is een bitch

'Je krijgt niet alleen een inkijkje in polyamorie en wat er allemaal bij komt kijken, Kirsten is vooral ook een top cabaretier die elke keer weer situaties uitbeeldt met de intensiteit alsof ze het opnieuw beleeft.'

Lees verder

Luisterlijstje

De Lesbische Liga, Hanna van Vliet in 'Nooit meer slapen', een reconstructie van de laatste dagen van Janis Joplin, queer helden met Carolien Borgers en Splinter Chabot en het nieuwe Manic Monday.

Lees verder

Paarse Vrijdag

Samen voor de héle klas, samen voor de héle school – dat is het thema van dit jaar. Paarse Vrijdag op 13 december is de dag dat scholen extra aandacht besteden aan diversiteit en jezelf zijn.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden