Tip: MORTEN

Een man met charisma, ambitie en vele talenten. Morten Mathijsen lijkt voor zijn vak geboren, op weg naar een stralende toekomst als minister-president. Zijn partij gaat aan kop in de peilingen en hij wordt op de voet gevolgd door vriend en vijand. Dan dreigt een duistere zaak uit het verleden zijn reputatie te schaden en moet Morten tot het uiterste gaan om het onheil af te wenden.

De nieuwe spannende serie MORTEN, met Peter Paul Muller, is sinds zondag 7 april te zien bij AVROTROS op NPO 3. Het verhaal is gebaseerd op de boeken van Anna Levander, een pseudoniem.

 

Op 28 mei 2014 onthulden Dominique van der Heyde en haar toenmalige vrouw Annet de Jong in RTL Late Night dat zij de MORTEN-trilogie samen hebben geschreven.

Annet de Jong (48) is schrijfster en heeft gewerkt als parlementair verslaggever. Dominique van der Heyde (54) was politiek commentator en inmiddels chef van de Haagse NOS-redactie.

Annet en Dominique trouwden in 2005, maar gingen na 13 jaar uit elkaar. De werkelijkheid haalde hen in: Ze bedachten samen een vierde boek, Doodsmak. Over een relatie tussen twee vrouwen, die finaal ontploft.

'We waren op vakantie in Frankrijk en zaten in een niet zo prettige fase van ons huwelijk, eufemistisch gezegd. Voor het boek gebruikten we aspecten uit ons eigen leven. De hoofdpersonen zijn twee vrouwen. Een van de vrouwen kiest voor een ander, de relatie loopt stuk.' Vertellen zij in een interview met De Volkskrant. Annet: 'Tijdens het schrijven werden we ingehaald door de werkelijkheid. We gingen uit elkaar. Daarna heb ik het lang laten liggen, ook noodgedwongen. Ik kon een tijdje niks meer en mijn hoofd stond niet naar schrijven. Na een half jaar ben ik er weer aan begonnen. Het riep veel emoties op, maar ik ben het toch gaan afmaken.'

Lees hier meer over Doodsmak van Anna Levander.

Annet en Dominique over MORTEN:

 

Het verhaal:

De weg naar het minister-presidentschap kent vele obstakels voor Morten Mathijsen, vooral vrouwelijke obstakels. Op politiek vlak moet Morten zowel tegen de berekenende fractieleider, Tilda Adema, van zijn eigen partij opboksen alsook tegen Simone Versteeg, de huidige minister-president. De hulp die hij daarbij krijgt van oud-studiegenoot en inmiddels gelauwerde pr-adviseur, Evelien Bax, brengt hem politiek en privé in een lastig parket. Thuis heeft de ambitieuze politicus niet zijn gedroomde first-lady. Zijn vrouw Esther leidt al jaren aan een bipolaire stoornis. Zijn puberende gothic dochter Philippine is sinds kort een kleine clandestiene handel in pillen en opiaten begonnen. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt hij gechanteerd. Een anonieme vrouw beweert een manuscript te hebben over zijn escapades jaren geleden in een Belgische villa, Maison Neuf.


Fotocredits MORTEN: Jaap Vrenegoor en Brat Ljatifi (AVROTROS)


Maar zonder dat Morten het weet, komt het grootste gevaar echter uit totaal onverwachte hoek. Een jonge vrouw uit een Haagse volkswijk wier vader twintig jaar geleden verdronken is in het zwembad van diezelfde Belgische villa, Maison Neuf duikt op. Zij doet zich voor als een bevlogen politicologie studente en infiltreert in de partij van Morten. Zij blijkt veel meer te zijn dan een stagiaire waardoor niet alleen zijn politieke carrière op het spel komt te staan, maar ook zijn gezinsleven. En dan komen ook nog de dreigingen uit de samenleving erg dichtbij. Lukt het Morten zijn ware gezicht te laten zien om zijn reputatie te redden?

Komende zondag 28 april zie je aflevering 4 om 21.15 op NPO3.

De eerdere afleveringen kijk je terug via NPO Start.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden