Legaal trouwen in UK

Noord-Ierland brengt ons goed nieuws: sinds 13 januari 2020 is de wet voor het homohuwelijk van kracht! Daarnaast heeft de Ierse regering een nieuwe wet ingevoerd waarmee abortus vanaf 31 maart wordt toegestaan. In juli 2019 werd er al voor deze wetten gestemd, maar deze zouden pas in werking gaan als er op 21 oktober om middernacht nog geen nieuwe regering zou komen. Dit gebeurde inderdaad niet, omdat de Ierse regering al sinds januari 2017 is opgeschort. Hierdoor werd de legalisering van beide wetten alsnog uitgevoerd.  

Foto: Belfast, Northern Ireland, UK – shutterstock, Ramos.

Conor McGinn, parlementslid uit de Labour partij, was degene die in juli 2019 een voorstel indiende om het huwelijk te legaliseren. Op 13 januari, de dag dat de gelijkheid van het huwelijk werd ingevoerd, vertelde McGinn in een interview met BBC News: 'Iedereen die gelijkheid, liefde en respect waardeert, kan dit vandaag vieren.'

Deze wetswijziging betekent ook dat vanaf nu iedereen in het hele Verenigd Koninkrijk kan trouwen! Noord-Ierland was namelijk het laatste deel van het Verenigd Koninkrijk waar het homohuwelijk nog niet was toegestaan. 'Vandaag is het hoogtepunt van vijf jaar campagne voeren voor de gelijkheid van het huwelijk en kenmerkt vooruitgang voor de LGBT+ gemeenschap in Noord Ierland,' schreef Love Equality, een prominente belangenorganisatie die legalisering van het homohuwelijk in Noord-Ierland nastreefde. Patrick Corrigan van Amnesty International beaamde dit in een interview met BBC News: 'LGBT + -mensen in Noord-Ierland zijn te lang behandeld als tweederangsburgers. Vandaag is een bijzondere dag voor koppels van hetzelfde geslacht die eindelijk kunnen trouwen en hun relaties als gelijkwaardig kunnen erkennen. '

Er wordt verwacht dat de bruiloften voor koppels van hetzelfde geslacht op Valentijnsdag van start gaan. Wat een geweldige timing! Behalve in Noord-Ierland zijn er in andere landen op de wereld ook veel ontwikkelingen omtrent de legalisering van het homohuwelijk. Wij zetten de feiten even voor je op een rij.

Het homohuwelijk wereldwijd

Nederland doorbrak in 2001 het taboe op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht als eerste land ter wereld. Twee jaar later volgde België, daarna Canada en Zuid-Afrika. Het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht wordt nu uitgevoerd en erkend in 27 landen op de wereld: Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Colombia, Denemarken, Ecuador, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Luxemburg, Malta, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Uruguay. Een aantal van deze landen is pas in 2019 aan deze lijst toegevoegd: namelijk Oostenrijk, Taiwan en Ecuador.

Momenteel is het homohuwelijk in veertien Europese landen toegestaan. Hiermee loopt Europa voorop. Toch zijn er nog heel wat EU-landen die vooralsnog het homohuwelijk niet hebben gelegaliseerd, namelijk Polen, Italië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Litouwen, Letland, Estland, Slowakije en Roemenië. Dit betekent dat, hoewel het positief nieuws is dat het homohuwelijk legaal is in Noord-Ierland, dit ons ook herinnert aan alle landen die het nog niét gelegaliseerd hebben. Zo blijkt maar: er is nog veel werk te doen. Om te eindigen met een positieve noot: er wordt binnenkort weer een land toegevoegd aan de lijst van landen waar het homohuwelijk legaal is: Costa Rica. Na een uitspraak van het Hooggerechtshof zal Costa Rica het huwelijk openstellen voor 26 mei 2020.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden