Verbod conversietherapie

Duitsland: Verbod conversietherapie

De Duitse regering heeft een wetsvoorstel geïnitieerd dat het aanbieden van zogenaamde conversietherapieën aan lhbt'ers onder de 18 jaar moet gaan verbieden. Potentiële volwassen cliënten moeten worden voorgelicht over de schadelijke effecten van dergelijke behandelingen, en het is niet meer toegestaan er reclame voor te maken. Wie de wet overtreed kan met maximaal een jaar gevangenis en in het geval van reclame met dertig duizend euro boete gestraft worden. Op het moment kunnen de oppositiepartrijen nog veranderingen voorstellen. Naar verwachting treed de wet dit jaar nog in werking.

Beeld: 'Je bent niet alleen' - Queer jongeren tijdens de Gay Pride in Keulen, juli 2019 /Shutterstock

Eerder had het Europese Parlement in 2018 haar lidstaten opgeroepen, zogenaamde conversie therapieën te verbieden. In 2016 heeft Malta als eerste Europese land deze behandelingen verboden, zowel gericht op homoseksualiteit alsook genderexpressie en -identiteit. (BBC news, 6 december 2016)

Het aantal conversiepogingen per jaar in Duitsland wordt door de stichting Magnus Hirschfeld op 1.000 tot 2.000 geschat, met name in conservatief religieuze kringen, zoals evangelikale kerken (BMH Abschlussbericht, p.9). Methoden zijn naast cognitieve psychotherapie, gericht op hetero- en cisnormativiteit, ook een biografische zoektocht naar de oorsprong van de homoseksualiteit of gendernonconformiteit, die het liefst in traumatische gebeurtenissen of dysfunctionale familieachtergronden wordt gevonden, en religieuze praktijken als gebeden, bijbelstudie of duivelsuitdrijving. Ook hypnose, elektroshocks en rebirthing kunnen worden ingezet. (BMH p. 159) Al deze praktijken hebben niet het gewenste effect, maar leiden voor de betrokkenen vaak tot (nog meer) depressie, angsten, isolatie en suïcidaliteit.

Verantwoordelijk minister voor de nieuwe wetgeving is de christendemocraat Jens Spahn (Ministerie van Volksgezondheid), die naast zijn 40 jaren relatief jong, ook openlijk homoseksueel is. Geen vanzelfsprekendheid in een partij (CDU), die in 2017 nog met grote meerderheid tegen de openstelling van het huwelijk heeft gestemd (Die Zeit, 30 juni 2017). Wat het verbod van zogenaamde  conversietherapieën betreft, is Spahn echter optimistisch wat zijn partijgenoten betreft: 'Ik kan me niet voorstellen, dat er in de CDU-fractie in de bondsdag een voorstander van conversietherapieën te vinden is.' (Die Zeit, 15 februari 2019) Dat het verbod voor hem ook een persoonlijke noot heeft vertelde hij in een interview met de Duits krant taz: 'Homoseksualiteit is geen ziekte en dus is er ook geen therapie nodig. Daarom ben ik voor een verbod van conversietherapie. Ik vind deze therapieën maar niks, alleen al vanwege mijn eigen homoseksualiteit. Ik zeg altijd, God zal er wel wat bij gedacht hebben (taz 15.02.2019).'

Voor Spahn is het verbod ook bedoeld als duidelijk maatschappelijk teken tegen stigmatisering en pathologisering van LGBT'ers.

Het ministerie gaat daarnaast ook een anonieme informatie- en adviesorgaan voor betrokkenen, ouders en professionals inrichten, voorlopig voor drie jaar en meertalig.

Ook in Nederland is er een initiatief om zogenaamde conversietherapieën te verbieden. In mei 2019 werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen, om een vooronderzoek naar dergelijke praktijken in Nederland te doen.

*

 

 

Meer lezen: Ziek, zondig en pervers: Ook Nederland kent evangelistische en conservatieve groeperingen die zich met deze homofobe rituelen bezighouden. De slachtoffers zitten erna met een levensgroot trauma. Gelukkig is een Nederlands verbod op deze 'therapieën' eindelijk in zicht. Lees het artikel hier.

 

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden