Luister!

Ons land, en de rest van de wereld, is in de ban van het 'nieuwe coronavirus'. COVID19, het klinkt als een onschuldig scheikundig element. Helaas is de realiteit anders. Miljoenen mensen zitten al weken thuis, waarvan velen zonder baan. En dan hebben we het alleen nog maar over de mensen die niet ziek zijn. 

Goed, genoeg negativiteit. Thuis is er ook genoeg moois te zien en te doen. Je hebt ineens tijd voor zaken waar je anders nooit aan toekomt. Zo zijn er mensen die besluiten hun volledige huis op te knappen (en daarbij elke ochtend de buren wakker drillen, je weet wie je bent onderbuurman), mensen die de ene na de andere puzzel afwerken, de koks, de lezers, de bingewatchers, de videobellers en de mensen die gewoon helemaal niets doen. Tijdens veel van deze activiteiten is wat achtergrondgeluid meer dan welkom. En als je dan tegelijkertijd ook nog wat kunt opsteken of lekker weg kunt dromen, heb je helemaal de perfecte situatie voor jezelf gecreëerd. Daarom hier een lijstje met enkele fijne en mooie podcasts om je deze periode door te helpen.

 

Polititia

Voor de politiek geëngageerden is er de vrolijke en leerzame podcast Polititia. In deze podcast komt actrice en illustrator Titia Hoogendoorn 'uit de kast' als onwetende wat de politiek betreft. Op een behapbare manier wordt er over de politiek gesproken en zonder dat je het doorhebt, snap je plots hoe de politiek in elkaar zit. Niet geheel overbodig in deze onzeker periode toch?

In iedere aflevering duiken zij en co-host Daniël van de Poppe in een nieuw onderwerp dat met politiek te maken heeft en nodigen ze gasten uit om hier meer over te vertellen. Dat zijn niet altijd politici maar ook programmamakers en presentatoren als Tim Hofman en Lamyae Aharouay.

 

DAMN, HONEY

DAMN, HONEY de podcast wordt gemaakt door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Het is dé podcast over alles waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen. Eerder schreven zij het boek 'DAMN, HONEY een positief feministisch pamflet' en nu is er dus een, door vele vrouwen zeer gewaardeerde, podcast. In de podcast ligt de nadruk op onder andere heteronormativiteit, feminisme, fatshaming en diversiteit maar er wordt ook gesproken over borsten en seksspeeltjes.

Daarnaast zijn er regelmatig leuke gasten aan het woord. Zo zijn onder anderen de makers van de bovenstaande podcast, ANNE+, te gast geweest en brachten ook zangeres MEROL, actrice, illustratrice, instagrammer, podcastmaker Titia Hoogendoorn en schrijver, columnist en redacteur Meredith Greer een bezoekje aan de DAMN, HONEY podcaststudio. Producer: Daniël van de Poppe, jingles door Lucas de Gier.

 

GRRRLS

De podcast GRRRLS van de 25-jarige Roufaida Aboutaleb (inderdaad, de dochter van) werd onlangs gelanceerd en mag zeker niet ontbreken in dit rijtje. Zij studeerde af aan het conservatorium in Rotterdam en werkte sindsdien aan een debuutalbum. Toen ze vastliep, besloot ze advies in te winnen bij vrouwen die dit vastlopen al achter de rug hadden.

In deze podcast hoor je die verhalen van vrouwen die op hun weg naar succes verschillende obstakels hebben overwonnen. Zo zijn onder anderen curator Meryem Slimani, strafrechtadvocaat Natacha Harlequin en schrijfster Maartje Wortel te gast. Tussen de gesprekken door zijn de fijne liedjes van Roufaida zelf te horen.

 

De Poëziepodcast

Als je van mooie gedichten en proza houdt, is de Poëziepodcast van Daan Doesborgh er absoluut één om op te slaan. In elke aflevering zijn verschillende prachtige gedichten te horen, die vaak worden voorgelezen door de dichter die ze creëerde. Zo zijn schrijver en dichter Lieke Marsman, dichter Antjie Krog en voormalig Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin te gast.

Zolang de coronacrisis duurt, deelt Daan in een wekelijkse Poëziebulletin audioboodschappen van dichters met een wereld die wel wat hoop en poëzie kan gebruiken.

 

 

ANNE+

Begin maart ging het tweede seizoen van de populaire serie ANNE+ over de lesbische Anne in première. Nu komen de makers met een minstens net zo mooie podcast, waarin het karakter Anne, gespeeld door Hanna van Vliet, in gesprek gaat met schrijvers Hanna Bervoets, Esther Duysker, Pete Wu, Nina Polak en Gijs van der Sanden over liefde, intimiteit, vriendschap en volwassen worden. Een podcast vol ontroerende en mooie gesprekken die je niet mag missen!

De podcast wordt gemaakt door Anna Peeters en Randy Vermeulen en is een serie van BNNVARA en NPO Radio 1. Nele Eeckhout en Siona Houthuys van AudioCollectief SCHIK monteren de podcast. Het eerste en tweede seizoen van ANNE+ is nu te zien op NPO Start Plus.

Meer over ANNE+, de serie en de podcast, lees je hier!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder

Roze in wit

Dokters voor diversiteit & inclusiviteit in de zorgsector: De organisatie zet zich in voor het verbeteren van het LHBTI+-leefklimaat in de zorg, voor zowel artsen als patiënten.

Lees verder

Conqueer the World

Queer Cinema op Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht en online: Betreed de wondere wereld van queer animatie en zie hoe queer identiteit wordt gerepresenteerd in het genre.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden