Leesvoer!

Nu de zon zich steeds vaker laat zien en je in tijden van COVID-19 eigenlijk nergens anders heen kunt dan je eigen balkon, dak of tuin, is het tijd om het bingewatchen te verruilen voor het bingereaden. Hierbij enkele fijne klassiekers en nieuwe boeken om je deze thuiszitperiode door te helpen.

 

Harry Mulisch - Twee vrouwen

Het prachtige 'Twee vrouwen' uit 1975 van Harry Mulisch is een boek van eenzame klasse dat je, helemaal als je als vrouw van vrouwen houdt, minstens een keer gelezen moet hebben. De roman gaat over een stormachtige en fatale liefde tussen de gescheiden conservator Laura en het meisje Sylvia. Twee vrouwen is een van de meest toegankelijke romans die Harry Mulisch geschreven heeft en is soms bijna poëtisch met zinnen als 'zij was zo zacht dat ik niet kon voelen waar zij begon'. Mulisch maakt veel gebruik van mythen en die zijn subliem van aard, zoals de mythes van Orpheus en Oedipus. Een literair hoogstandje, liefdesverhaal en thriller ineen, Twee vrouwen is een perfect boek om je in tijden van het coronavirus mee af te zonderen.

 

Rita Mae Brown - Rubyfruit Jungle

In de wereld van Rita Mae Brown's Rubyfruit Jungle (1973), een klassieker in de lesbische literatuur, kent het lesbische hoofdpersonage geen gewetenswroeging of zelfhaat, iets wat uitzonderlijk was voor de tijd waarin het boek geschreven is. Het coming of age-verhaal gaat over de slimme Amerikaanse Molly Bolt, die zich een weg door het leven baant als lesbische jonge vrouw in het conservatieve Zuidoost Amerika van de 20e eeuw. Met de nodige tegenslagen van dien.

 

Stefan Bollmann - Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk

Dit boek vol afbeeldingen en verhalen over lezende vrouwen door de eeuwen heen is zowel fijn om naar te kijken als inspirerend. Stefan Bollmann bestudeert naar aanleiding van schilderijen en foto's lezende vrouwen in de schilderkunst en de fotografie. Waarom lezen deze vrouwen en welke lectuur lezen ze? De geportretteerde lezende vrouwen variëren van Maria Magdalena tot Marilyn Monroe, de schilders en fotografen van Johannes Vermeer tot Eve Arnold tot Michelangelo. Met een fijne inleiding van schrijfster Kristien Hemmerechts. 

 

Anne van Veen - Iets te vieren

Actrice, kleinkunstenaar en schrijver Anne van Veen schreef een gloednieuwe roman genaamd 'Iets te vieren'. Het boek gaat over het leven van Lidewij, 'Lied' voor intimi, en hoe dat bepaald wordt door de verhouding tot haar vader. Wanneer zij reageert op een advertentie van iemand die zijn imaginary best friend ter overname aanbiedt, treft ze in de aanbieder een zielsverwant. Hun relatie groeit, en langzaam koerst Lied af op een confrontatie met haar vader. Eerder schreef Anne van Veen haar succesvolle debuutroman 'Wie ik aan het zijn was' over haar relatie met haar toneelschooldocent Jappe Claes. Leuk weetje: het personage Lied is de uitvergrote versie van Anne van Veen.

 

Maartje Wortel - Dennie is een star

Het veelgeprezen 'Dennie is een star' van schrijver Maartje Wortel gaat over Ted, een meisje dat op vrouwen valt maar haar vele veroveringen zo verstikt dat ze allemaal genoeg van haar krijgen. Maar vooral gaat het over Ted's vaalrode kat Dennie, die wordt ingezet als iemand om in te geloven en Ted moet helpen haar onrust te bezweren. Los van het feit dat een boek waarin een kat de hoofdpersoon is per definitie op je lijst met te lezen boeken hoort te staan, vertelt 'Dennie is een star' een prachtig verhaal over tijd en ruimte, over zingeving, vriendschap en seks.

 

Benjamin Moser - Sontag, haar leven en werk

De Amerikaanse intelligente schrijfster, filosoof, essayist en politiek activiste Susan Sontag (1933-2004) was de ultieme powervrouw. Tegelijkertijd was ze altijd bang dat haar geaardheid aan het licht zou komen. Susan Sontag schreef in haar leven over onder andere kunst, porno, politiek, feminisme, homoseksualiteit, fascisme en communisme. Nu werd er voor het eerst een boek over haar geschreven. Biograaf Benjamin Moser schreef namelijk een sublieme biografie over deze onbegrepen en gemythologiseerde schrijver. Zet het op je leeslijst!

*

 

Meer boekentips? Check onze boekenrubriek met nieuwe titels, en de encyclopedie voor een (nooit compleet) overzicht. Blijf op de hoogte van nieuwe publicaties!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder

Roze in wit

Dokters voor diversiteit & inclusiviteit in de zorgsector: De organisatie zet zich in voor het verbeteren van het LHBTI+-leefklimaat in de zorg, voor zowel artsen als patiënten.

Lees verder

Conqueer the World

Queer Cinema op Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht en online: Betreed de wondere wereld van queer animatie en zie hoe queer identiteit wordt gerepresenteerd in het genre.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden