Gescheiden & Moederdag

Ieder jaar is het op de tweede zondag van de maand mei Moederdag. Voor kinderen met twee moeders is dit dubbel feest én dubbel zo hard werken tijdens het maken van knutselwerkjes. Hoe gaat dat nou eigenlijk met Moederdag wanneer jullie uit elkaar zijn? Als familiemediator vind ik het essentieel om tijdens het 'regelen' van jullie scheiding aandacht te besteden aan de invulling van Moederdag.

Uit elkaar & ouderschapsplan

Wanneer jullie uit elkaar gaan zijn jullie in veel gevallen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. De verplichting om een ouderschapsplan op te stellen is er bijvoorbeeld wanneer jullie getrouwd zijn en gaan scheiden. In het ouderschapsplan worden allerlei afspraken over jullie kind(eren) vastgelegd. Bijvoorbeeld hoeveel kinderalimentatie er betaald wordt, op welke dagen de kinderen bij welke moeder verblijven en hoe jullie als moeders met elkaar communiceren nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. 

Waar ik het in de praktijk vaak mis zie gaan is dat moeders bij het 'regelen' van hun scheiding geen aandacht besteden aan de invulling van Moederdag. Bij een scheiding wordt er dan wel een ouderschapsplan opgesteld waarin afspraken gemaakt zijn over de 'standaard zaken' zoals de verdeling van de zorg voor de kinderen en de kosten van de kinderen. Maar er wordt in deze ouderschapsplannen vaak geen aandacht besteed aan de invulling van Moederdag. En dat is juist bij kinderen met twee moeders heel belangrijk.

Wat wordt er over Moederdag in het ouderschapsplan opgeschreven?

Een veelgemaakte afspraak bij moeders die hun liefdesrelatie met elkaar verbreken is dat de kinderen in de oneven weken bij de ene moeder, en in de even weken bij de andere moeder verblijven. Bij het volgen van dit 'standaard rooster' kan het dan gebeuren dat de kinderen op Moederdag ieder jaar bij dezelfde moeder zijn. Voor de moeder waarbij de kinderen dan nooit op Moederdag verblijven kan dit een groot gemis zijn.  Ook voor de kinderen zelf kan dit niet fijn zijn.

Wat nu als jullie al uit elkaar zijn en bij het opstellen van het ouderschapsplan er geen aandacht is besteed aan de invulling van Moederdag? Ga dan met elkaar in gesprek, en vul jullie ouderschapsplan aan met afspraken over hoe jullie Moederdag willen vormgeven. Bespreek met elkaar wat voor jullie als moeders goed voelt. En niet onbelangrijk, wat zijn de wensen van jullie kind(eren)? Hoe zou(den) jullie kind(eren) Moederdagen willen invullen?

Mijn ervaring met Moederdagen als familiemediator

Als familiemediator spreek ik onder andere moeders waarvoor ik hun echtscheiding begeleid en waarmee ik praat over de invulling van de eerste Moederdag na hun scheiding. Maar ik spreek ook moeders die al een aantal jaren uit elkaar zijn en waarbij er jaarlijks onenigheid is over de invulling van Moederdag. In beide gevallen gaan we rustig met elkaar in gesprek en bespreken we ieders wensen. Nadat we afspraken hebben gemaakt die voor beide moeders én voor hun kind(eren) goed voelen stel ik een ouderschapsplan op. In dit ouderschapsplan wordt uitgebreid stilgestaan bij de vormgeving van Moederdag.

In de praktijk zie ik moeders op verschillende manieren invulling geven aan Moederdag. Om een idee te geven hiervan een aantal voorbeelden van afspraken die ik in de praktijk voorbij zie komen:

  1. De moeders zien hun kind(eren) allebei op Moederdag. De moeders zorgen er in dit geval samen voor dat de kinderen beide moeders kunnen zien op Moederdag. Hierbij geven moeders aan dat zij dit fijn vinden zodat kinderen die een knutselwerkje hebben gemaakt voor hun moeders dit aan allebei de moeders kunnen geven op Moederdag zelf.
  2. De moeders houden een Moederdag-weekend. De zaterdag voor de 'officiële' Moederdag is het Moederdag bij de ene moeder, en de zondag (de 'officiële' Moederdag) is het Moederdag bij de andere moeder.
  3. De moeders wisselen jaarlijks de Moederdag. De kinderen zijn dan om het jaar bij de ene moeder, en om het jaar bij de andere moeder tijdens Moederdag.

Uiteraard zijn er variaties mogelijk! Doe wat voor jullie als moeders en voor jullie kind(eren) goed voelt.

 

Coronavirus en Moederdag

Ondanks afspraken in jullie ouderschapsplan over Moederdag is er vast geen ouderschapsplan bedacht op de omstandigheden waarin we nu leven. In verband met het coronavirus is het misschien niet mogelijk voor de kinderen om beide moeders te bezoeken. Bijvoorbeeld omdat de ene moeder ziek is, of omdat er bij haar thuis gezinsleden ziekteverschijnselen hebben.

Gelukkig leven we in een digitale tijd. Maak gebruik van de mogelijkheden die we nu hebben, en laat de kinderen bijvoorbeeld videobellen moet de andere moeder. Ook kunnen kinderen samen met hun moeder een film kijken, terwijl ze niet in dezelfde huizen zijn. Bijvoorbeeld via Netflixparty. Wees creatief! En komen jullie er niet samen uit, trek dan even bij me aan de bel. Dan praten we samen even in mijn digitale mediationkamer over de vormgeving van Moederdag in tijden van corona.

Tot slot

Wanneer twee moeders uit elkaar gaan is het belangrijk dat er stil gestaan wordt bij de vormgeving van Moederdag na de relatiebreuk. Het is belangrijk dat de invulling die wordt gegeven aan Moederdag goed voelt voor beide moeders én goed voelt voor jullie kind(eren). Lopen de afspraken over de invulling van Moederdag niet helemaal soepel? Zitten jullie niet op één lijn over de vormgeving van Moederdag in verband met het coronavirus? Neem gerust contact met me op voor een kennismaking zodat ik samen met jullie kan kijken naar de invulling van jullie Moederdag!

 

*

Mijn naam is Kim Smienk. Met mijn kantoor Kim Smienk Advocatuur & Mediation houd ik me veel bezig met de juridische kant van vrouwenrelaties. In het dagelijks leven 'regel' ik echtscheidingen voor bijvoorbeeld twee vrouwen die uit elkaar gaan, stel ik donorcontracten op voor vrouwen die met een zaaddonor een kind krijgen en regel ik adopties bij de rechtbank.

In mijn praktijk worden er vaak allerlei vragen aan mij gesteld. Deze vragen zijn voor mij de inspiratie voor mijn artikelen. Ik kan me voorstellen dat jij als Zij aan Zij lezer ook een vraag hebt die je mij zou willen stellen. Over de juridische kant van een relatie of de juridisch kant van moeder(s) worden bijvoorbeeld. Laat gerust een vraag achter op mijn website en wie weet beantwoord ik jouw (anonieme) vraag in één van mijn artikelen voor Zij aan Zij! 

 

>> Lees ook: Corona en co-ouderschap

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden