'Wij zijn ook normaal'

Shary-An Nivillac is zangeres en bekend van the Voice of Holland, deed mee met Expeditie Robinson én ze zet zich actief in voor de LHBT+ gemeenschap. In 2017 was Shary-An één van de ambassadeurs van de Amsterdam Pride.

Dit jaar neemt ze deel aan de speciale Pride editie van het BNNVARA- programma 'Nu we er toch zijn'. Vijf Nederlandse presentators- die zelf ook tot de LHBT+ community behoren – testen niet alleen hoe gastvrij gemeenten zijn, maar ook hoe solidair inwoners zijn met de LGBTQ+ community. Hier lees je meer over het programma: Ellie Lust was op dinsdag 28 juli in Ede en op woensdag 29 juli was Rob Jetten te zien in Weert.

Vandaag is Shary-An aan de beurt: zij gaat op bezoek in Westerkwartier, een streek in Groningen. Wij spraken haar!

Waarom doe je mee aan de Pride editie van 'Nu we er toch zijn'?

Omdat ik zelf in de randstad woon ben ik wel benieuwd naar hoe mensen denken over andere geaardheden op plekken daarbuiten. Dus ik dacht, leuk om eens op pad te gaan en dit uit te zoeken! Ik moet je eerlijk bekennen, ik kom niet zo vaak op plekken 'buiten' de randstad, dus ik was eigenlijk vooral nieuwsgierig. Daarnaast vind ik het belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Ik doe het dus niet puur voor mezelf, maar vooral voor jonge mensen die niet uit de kast durven te komen. Zodat zij ook gewoon zichzelf kunnen zijn.

Waar voel jij je het veiligst?

Ik denk dat dit antwoord voor de meeste mensen voor de hand ligt: Amsterdam. In Amsterdam zie je zoveel verschillende mensen die gewoon zijn wie ze willen zijn. Wel heb ik in het Amsterdamse uitgaansleven gemerkt dat mannen sneller seksueel getinte opmerkingen maken als ik met mijn vriendin ben, dat ze dat wel geil vinden. Dat vind ik vervelend, maar ik voel me niet snel onveilig vanwege mijn geaardheid, waar dan ook in Nederland. Dat heb ik eerder in het buitenland, dan let ik beter op en loop ik er niet mee te koop.

'Macedonië was echt verschrikkelijk'

In een aantal landen waar ik ben geweest, had ik echt het gevoel had dat ik mijn geaardheid moest verbergen, zoals Egypte en Macedonië. Daar voelde ik me niet relaxed, ik ga er zeker niet nog eens naartoe. De reden dat ik deze landen bezocht is omdat ik heel erg houd van nieuwe dingen uitproberen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van Macedonië gehoord. Het leek me super leuk om eens naar een nieuw land te gaan, maar ik ben na een paar dagen alweer terug naar Nederland gevlogen, want het was echt verschrikkelijk.

Morgen ben je dus te vinden in het Westerkwartier in Groningen. Waarom daar?

De locatie en setting heeft de productie bedacht. Het was wel een beetje het idee om naar verschillende uithoeken van Nederland te gaan, het Westerkwartier was er dus ook één van. Want van Groningen 'stad' weet ik wel dat ze daar over het algemeen heel open-minded zijn; er wonen veel studenten, dus één en al feesten, haha. In de uithoeken is het wel anders, dat zijn vooral kleine dorpen. Ik ben wel benieuwd hoe mensen daar over 'ons'  denken want ik denk dat er niet heel veel (openlijke) LHBTQ+ers rondlopen.

Hoe ga jij om met negatieve opmerkingen over je geaardheid?

Nou, volgens mij weet heel Nederland al dat ik op vrouwen val, dus ik word er niet zo heel warm of koud van. Ik bedoel, niet iedereen vindt mij leuk, maar ik vind ook niet iedereen leuk. En als iemand me dan niet leuk vindt om mijn geaardheid is dat niet mijn probleem. Ik lig er niet zo van wakker, want ik hoef toch niet met die mensen om te gaan.

'Blijf niet in de kast om een ander te pleasen'

Wat ik altijd tegen iedereen zeg: je moet zijn wie je wil zijn. Natuurlijk is dat soms best lastig, maar ik vind dat je af en toe moet choqueren, anders blijven mensen oogkleppen ophouden. Je moet uit de kast komen wanneer je er ready voor bent en als je er nog niet klaar voor bent, dan wacht je totdat jij het gevoel hebt dat dit het juiste moment is. Maar blijf niet in de kast om een ander te pleasen. Misschien lijkt het op dit moment de makkelijkste weg, maar als je het te lang blijft uitstellen, ben je straks oud, bejaard en ongelukkig.

Wat als je bang bent dat je familie je geaardheid niet accepteert?

Familie krijg je erbij, vrienden kan je kiezen. En als je familie je niet accepteert zoals je bent, dan heb je vast vrienden die je wel helemaal kunnen accepteren, die er wel voor je willen zijn, die wel naar je willen luisteren. Dit klinkt misschien heel hard, maar wat heb je aan een familie die het je niet gunt om jezelf te kunnen zijn, om gelukkig te zijn?

Dus jij past je gedrag niet aan in het openbaar?

Nee, natuurlijk niet. Er is een soort idee gecreëerd dat affectie, tongzoenen bijvoorbeeld, alleen tussen mannen en vrouwen als normaal wordt gezien. Hoe meer we in hokjes blijven denken, hoe meer we onszelf onzichtbaar blijven maken, hoe moeilijker het is voor mensen om te accepteren dat wij ook 'normaal' zijn.

Shary-An vertelt over de betekenis van Pride en over haar coming-out:

 

Je bent groot fan van The L word?

Ja ontzettend! Toen ik 12 was, en mijn moeder al in bed lag, ging ik al stiekem The L word kijken. En met name bij Shane's karakter besefte ik: ik ben ook een beetje zo'n stoer typje. Dit hielp me om mijn eigen geaardheid te accepteren. Ik zou zelf eerder op een type als Carmen vallen, of Bette. Ze is intelligent, knap, en een beetje dominant, daar ga ik wel goed op, haha! Ik heb laatst ook The L Word: Generation Q gezien. En alleen in deze 'nieuwe generatie' vind ik Alice opeens heel knap.

Een andere serie die ik heel leuk vind, is VIS a VIS. Deze serie heeft heel veel vrouwelijke personages die queer zijn. Ook vind ik Disclosure een hele goede documentaire, op Netflix te zien. Het gaat over zwarte trans personen. Pas nadat ik deze documentaire had gezien besefte ik pas echt hoe heftig het is voor mensen om geboren te worden in het verkeerde lijf en hier dan jarenlang mee te moeten leven. De levens van zwarte trans personen laten zien is heel belangrijk en zeker nu een relevant onderwerp. Afgelopen zaterdag vond bijvoorbeeld de eerste Black Pride ooit plaats in Nederland (lees hier meer, red).

Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?

Jazeker! In oktober ga ik weer touren met mijn band. We leven natuurlijk in een tijd van corona, maar ik heb zin om gewoon lekker te dansen. Wel op 1,5 meter afstand van elkaar, uiteraard! Neem je leukste vriendinnen mee en we dansen allemaal van links naar rechts met onze handen in de lucht!

 

Hoe gastvrij en open-minded is Nederland? Kijk om 19.25 uur naar BNNVARA's 'Nu we er toch zijn' op NPO 3, waarin Shary-An op bezoek gaat in Westerkwartier, Groningen.

Loiza Lamers sluit op vrijdag 31 juli af in Capelle aan den IJssel. Lees hier meer!

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden