Toevallig lesbisch

'Heb je de serie Ratched al gezien?', vraagt een vriendin. Verbaasd kijk ik haar aan. Deze vriendin valt namelijk helemaal niet op vrouwen. Waarom kijkt ze die serie in godsnaam?

Ik betrap mezelf nog vaak op zulke gedachten wanneer één van mijn heterovriendinnen vertelt een serie te kijken waarin een vrouwelijke personage zit dat op vrouwen valt. Iets wat ik eigenlijk allang uit mijn hoofd had moeten zetten, want in steeds meer populaire series zit wel een niet-heteroseksueel karakter. En het mooie is dat dat vaak nauwelijks een rol speelt in de verhaallijn. 'Ja, ze valt niet op mannen, maar er is zoveel meer wat haar interessant maakt': een beetje dat idee. Denk bijvoorbeeld aan How to get away with murder, Black Mirror, Orphan Black en natuurlijk Orange is the new Black. Het zijn niet meer 'lesbische' series, maar gewoon series met toevallig een bijvoorbeeld lesbisch karakter. Vroeger bleef je nog weleens een slechte serie kijken, alleen omdat er een lesbisch stel in zat. Tegenwoordig begin je met kijken omdat er een lesbisch stel inzit, maar blijf je hangen voor het verhaal.

Toch is Ratched anders dan al die eerder genoemde series. Het komt namelijk nauwelijks voor dat de karakters ook daadwerkelijk gespeeld worden door vrouwen die zelf niet hetero zijn. Iets waar in de afgelopen jaren dan ook flink veel kritiek op was. Gelukkig is dit bij Ratched wel het geval. Een enorme vooruitgang als je het mij vraagt, want ik kan me nog herinneren hoe rot ik het als tiener vond om te horen dat bijna niemand uit The L Word op vrouwen valt.

Meer representatie zie je ook terug in bijvoorbeeld de schilderkunst, fotografie, literatuur en muziek. En dat is voor mij om nog een reden positief. De komende tijd ga ik namelijk voor jullie schrijven over alles wat met vrouwen die op vrouwen vallen in kunst en cultuur te maken heeft. En, om mezelf voor te bereiden, begin ik vandaag meteen met het kijken van het eerste seizoen van Ratched.

 

Stefanie van Wijk is journaliste en woont samen met haar vriendin en Golden Retriever in Overijssel. Naast schrijven is het maken van documentaires (zoals Unapologetically Us) haar passie.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden