Amerikaanse verkiezingen

Vandaag is een historische dag: Amerikanen gaan naar de stembus en kiezen voor zittend president Trump (R) of voor (oud-) vicepresident Biden (D) als nieuwe president van de Verenigde Staten voor de komende vier jaar. Volgens velen hangt de toekomst van de Amerikaanse democratie af van deze verkiezing, en ook voor de LGBT-rights in het land zullen de consequenties groot zijn.

Trump mag dan beweren the most pro-gay president ooit te zijn, de realiteit leert dat hij de LGBT-community vooral misbruikt om zijn eigen agenda door te drukken en zijn aanvallen richting transmensen zijn ronduit angstaanjagend.

Biden daarentegen zet zich inmiddels al jaren in voor gelijkheid, heeft bijgedragen aan het doorvoeren van het recht om te trouwen als paar van gelijk geslacht en heeft zich hard gemaakt voor de afschaffing van het Don't Ask Don't Tell beleid in het Amerikaanse leger.

Zoals de populaire Alexandra Ocasio-Cortez (lid Huis van Afgevaardigden) zegt: Je hoeft het niet met Joe Biden eens te zijn, maar je moet wel op hem stemmen. Het is de enige manier om dit land van de ondergang te redden, om de democratie een kans te geven en om iedereen in onze samenleving te beschermen.

Trump heeft in de afgelopen vier jaar niets betekend voor de LGBT+ gemeenschap, bronnen melden tussen de 150 en 220 directe aanvallen op LGBT+ mensen in verschillende context [zie ook het GLAAD Trump Accountability Project voor een overzicht]. De aanstelling van Supreme Court Justice Amy Coney Barrett (lees hier meer) is een gevaarlijke kers op de taart, want met haar conservatieve invloed kan het zomaar zijn dat religieuze vrijheid boven verworven LGBT-rights wordt gesteld, met alle consequenties van dien.

Joe Biden en Kamala Harris zijn van plan om meteen de Equality Act in te voeren zodra ze voet in het Witte Huis zetten. Deze verzameling aan plannen, beloftes, voornemens en wetsvoorstellen zou direct tot gevolg hebben dat de ban van transmensen in het leger wordt opgeheven en dat conversie therapie verboden wordt. In meer algemene strekking biedt de Equality Act bescherming tegen discriminatie van LGBT+mensen op gebied van werk, maatschappij en (toegang tot) zorg.

In de polls heeft Biden een voorsprong, maar het zogenaamde balletje kan raar rollen, zeker in de swing states en door het stemmen per post; de verwachting is dat de uitslag pas in de loop van de komende dagen duidelijk wordt.

De verkiezingen kun je (o.a.) volgen via de website van NOS, daar vind je ook veel achtergrond-info.

 

Joe Biden & Kamala Harris

Update: Op zaterdag 7 november werd duidelijk dat Joe Biden de meerderheid van de stemmen behaalde in Pennsylvania, en daarmee een niet in te halen voorsprong op Donald Trump. Uitslagen van verschillende swing states zullen nog volgen in de komende dagen, maar Joe Biden wordt, onomstotelijk, de nieuwe president van de Verenigde Staten. Kamala Harris is de eerste vrouwelijke vicepresident in de geschiedenis van het land.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Cold Case: Graniet

Forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen neemt je in dit derde deel van de politiethriller-reeks 'Cold Case' mee in een zaak waar de biseksuele journalist Lyn Riley bij betrokken raakt.

Lees verder

LHBTIQA+ in Nederland

De cijfers: het CBS heeft onderzoek gedaan naar de 'hoeveelheid' LHBTQIA+ personen in Nederland, omdat 'er weinig representatieve schattingen zijn van het aantal mensen waar het om gaat.'

Lees verder

Coming Out Day

Op 11 oktober wordt er internationaal extra aandacht besteed aan de sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Regenboogvlaggen, activiteiten en rolmodellen: Wie kwamen er dit jaar uit de kast?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden