The Haunting of Bly Manor

Heb jij de Netflixserie 'The Haunting of Bly Manor' al gezien? Het verhaal is gebaseerd op The Turn of the Screw, van Henry James. In 2018 maakte Mike Flanagan indruk met zijn doodenge serie The Haunting of Hill House, gebaseerd op het boek van Shirley Jackson (die je geportretteerd zag door Elizabeth Moss in een film over haar leven, 'Shirley', die eerder dit jaar uitkwam, een aanrader!). Bly Manor is geen vervolg op Hill House, maar doet er qua stijl wel aan denken. Bly Manor, ook een creatie van Flanagan, is minder eng dan Hill House, maar je kunt een goeie portie horror verwachten.

Beeld: Schroter/Netflix

Veel kijkers hebben aangegeven enthousiast te zijn over de serie omdat ze in de schaduwen van Bly Manor een onverwacht liefdesverhaal tegenkomen – een liefde die opbloeit tussen twee vrouwen! Volgens het lesbische platform autostraddle is deze serie een lesbisch liefdesverhaal verpakt in een spannende horrorserie.

De serie gaat over Dani (een rol van Victoria Pedretti, eerder te zien in de eerdere The Haunting, maar ook in het tweede seizoen van You – ook op Netflix), die is ingehuurd door oom Henry om een inwonende nanny te worden voor twee jonge getraumatiseerde kinderen, Miles en Flora, die vlak na elkaar hun ouders en de vorige nanny hebben verloren, die op een dag in het vennetje in het bos dreef. Er wonen meer mensen in en om Bly Manor en al snel is het duidelijk dat er ongeziene krachten aan het werk zijn. En dan neemt Dani zelf ook nog een akelig trauma mee, in de vorm van een dode verloofde die nog niet helemaal klaar met haar is. [Volkskrant]

Oom Henry woont niet in het landhuis, maar de kinderen hebben wel drie volwassen die bij ze wonen: de huishoudster Hannah, de kok Owen, en tuinster Jamie. Het meest bijzondere aan de serie is de intense liefde die opbloeit tussen Dani en Jamie.

Er is nog altijd een gebrek aan positieve representatie in horror als tv genre. Gelukkig brengt The Haunting of Bly Manor hier verandering in. Deze serie is alles waar je als lesbische horrorfan maar van kunt dromen: goed geschreven, mooi geacteerd en verbluffend goed gefilmd. Daarnaast vertelt de serie ook nog een prachtig lesbisch liefdesverhaal.

Positieve vertegenwoordiging hoeft niet te betekenen dat alles altijd rozengeur en maneschijn is. Jamie en Dani zijn lesbische karakters met hun eigen verhalen en persoonlijkheden, ze hadden als eerste hun eigen rollen in het verhaal en als tweede hun rollen samen als stel. Jamie en Dani zijn personages waar iedereen zich in kan verplaatsen, zowel op een persoonlijk als een queer niveau.

Gay achter de schermen

De hoeveelheid vrouwen en/of queer personen die betrokken waren bij de productie van deze serie is verbluffend. Vijf van de afleveringen is geschreven door vrouwen en één daarvan is geschreven door genderqueer schrijver Laurie Pennie. En dit komt goed in uiting in de manier waarop alle vrouwelijke karakters in deze serie worden gerepresenteerd, en de zorgvuldige manier waarop dit queer liefdesverhaal wordt verteld. Oh, en wist je dat T'Nia Miller, die de rol van Hannah Grose vervult, is een real-life lesbienne is? [Autostraddle]

The Haunting of Bly Manor is een Amerikaanse horror/drama streaming tv-serie, gemaakt door Mike Flanagan voor Netflix, gebaseerd op het werk van Henry James. The Haunting of Bly Manor ging in première op Netflix op 9 oktober 2020. De cast bestaat onder meer uit Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel, Carla Gugino en Catherine Parker.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Kroongetuige

Patricia Cornwell schreef een nieuw boek en we weten meer (Nicole Kidman!) over de TV-serie. Forensisch patholoog Kay Scarpetta wordt- in dit 26ste deel- achtervolgd door haar verleden.

Lees verder

Corrie

Marieke Widlak maakte een bijzonder mooie docu over omgaan met veranderingen binnen een liefdesrelatie. 'Ik wilde een film maken die vertrouwen zou uitstralen over het afwijken van de norm.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden