Tulpen, kaas en LHBT+

Tulpen, molens en kaas: van die typisch dingen die iemand uit het buitenland zeker over Nederland benoemt. Wat meer doorvragen en je hoort waarschijnlijk ook snel LHBT+ voorbij komen. 'We' waren de eerste, in april trouwens twintig jaar geleden, met het legaliseren van het 'homohuwelijk'. Ik word er toch ook een beetje verdrietig van. Kom op hé! Twintig jaar geleden pas!

Vergeleken met andere landen waren we vroeg. Toen ik en mijn buitenlandse vriendin bijna vijf jaar geleden een relatie kregen konden we in haar land niet trouwen. En dat is geen Aziatisch, Afrikaans of Zuid-Amerikaans land. Ze is Duits.

Er is in Nederland nog genoeg te doen wat betreft rechten, acceptatie en emancipatie van LHBT'ers maar we mogen soms best een beetje trots zijn op wat we al hebben bereikt. Vorige week heb ik alle partijprogramma's bekeken om een keuze te maken. Er is voor mij persoonlijk al veel in de politiek geregeld. Ik mag trouwen, hoef mijn eigen kinderen niet te adopteren en vanuit de overheid wordt discriminatie bestraft. Natuurlijk had mijn seksualiteit wel wat invloed, maar het was zeker niet het belangrijkste.

Een klein beetje trots op Nederland was ik ook toen ik deze maand hoorde dat er in september een speelfilm komt van het Nederlandse ANNE+: een dramaserie over een in Amsterdam wonende, lesbische twintiger. De 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden