Jos Brink Prijs 2021

Nog steeds worden LHBTI's (Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen, Transgenders en Intersekse personen) niet genoeg geaccepteerd en voelen velen zich niet veilig. Bijvoorbeeld op het werk, op school, in de sport, in de zorg of in de woonwijk. Daarom maakt het kabinet zich sterk voor meer emancipatie, acceptatie en veilighied van LHBTI's. Verschillende personen en organisaties zetten zich hier voor in. Om waardering uit te spreken naar alle vrijwilligers en andere betrokkenen die zich inzetten voor LHBTI-emancipatie heeft het kabinet twee prijzen in het leven geroepen.

Bron, foto's en meer info: josbrinkprijs.nl

Jos Brink Innovatie Prijs

De Jos Bink Innovatieprijs is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor een persoon of organisatie, die zich op inspirerende wijze inzet of recentelijke ingezet heeft voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van LHBTI's in de samenleving. Met de uitreiking worden initiatieven, personen of organisaties die hun nek hebben uitgestoken voor de emancipatie van LHBTI's op feestelijk wijze in het zonnetje gezet. De prijs dient ter aanmoediging om hun voorbeeldfunctie voort te zetten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,-.

Jos Brink Oeuvre Prijs

De Jos Brink Oeuvre Prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan en zich over een langere periode heeft ingezet voor de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen, transgender personen en intersekse personen in de samenleving. Dat kan de Nederlandse samenleving zijn, maar net zo goed de internationale samenleving. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000,- en een kunstwerk.

Op de foto: De jury van de Jos Brink Prijs 2021: Ellie Lust (juryvoorzitter), Afiah Vijlbrief, Thorn Roos de Vries, Pete Wu en Hanna van Vliet.

De Jos Brink Oeuvre Prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2009. Vanaf 2011 wordt ook de LHBTI Innovatie Prijs uitgereikt. Eerdere winnaars waren Henk Krol, COC, Boris Dittrich, Ellie Lust en Joke Swiebels. De innovatieprijs werd eerder toegekend aan Ahmed Marcouch, Döne Fil, Gelijk = Gelijk, BeyonG Veldkamp en Bowi Jong.

 

De genomineerden voor de Jos Brink Innovatie Prijs 2021, in alfabetische volgorde:

Colored Qollective

Colored Qollective is een zelfgeorganiseerd platform voor en door LHBTI of queer mensen van kleur. Voor hen willen zij een veilige plek zijn. De organisatie is opgericht in oktober 2018. Colored Qollective organiseert groepsbijeenkomsten, symposia, conferenties en bieden gratis hulpverlening aan. In 2019 organiseerde Colored Qollective samen met Respect2Love de eerste, toentertijd bi cultureel genoemde boot op de Utrecht Pride.

Naomie Pieter

Naomie Pieter organiseerde in Den Haag feesten voor lesbische vrouwen. Ze organiseerde de Vrouwenemancipatieboot bij de Pride Amsterdam en was jongerenambassadeur in De Haag. Ze richtte de The Black Queer Archives en Black Queer & Trans Resistance Netherlands op. Ze werd bestuurslid van COC Amsterdam en richtte de Pride of Colourcommissie op. Zij organiseerde de eerste Black Gay Pride NL en is een van de initiatiefnemers van Daughters of Ivory, voor lesbische, biseksuele en transgender meiden van kleur.

The Transketeers

The Transketeers is een filmmakers- en belangenbehartigingscollectief uit Utrecht. Zij bestaan uit een groep van drie creatieve transmannen die in 2014 zijn gaan samenwerken aan positieve zichtbaarheid van transmensen. Samen maken zij toegankelijke filmpjes over trans gerelateerde onderwerpen om zo transpersonen en hun omgeving te helpen. Zij hebben daarom ook meegewerkt aan de campagne iedereenisanders.nl. En zij hebben de e-learning Contact met transgender personen in de publieke dienstverlening ontwikkeld. Diverse gemeenten hebben de e-learning ingezet om hun publieke dienstverlening te verbeteren.

De genomineerden voor de Jos Brink Oeuvre Prijs 2021, in alfabetische volgorde:

Glenn Helberg

Glenn Helberg zet zich al decennialang op zeer diverse manieren in onder andere voor de Arubaanse en Antilliaanse LHBTI-beweging maar ook voor de gehele LHBTI-gemeenschap. Naast de westerse psychiatrie verdiepte hij zich ook in de psychiatrie van niet-westerse culturen; transculturele psychiatrie. Hij was voorzitter van de Antilliaanse belangenorganisatie Ocan, lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en voorzitter van de Denktank Sociale Cohesie in Zeeburg. Ook was hij in 2017 te gast bij het televisieprogramma Zomergasten waar hij openlijk sprak over zijn homoseksualiteit.

Sandro Kortekaas

Sandro Kortekaas zet zich al jaren belangeloos in voor LHBTI-vluchtelingen via Stichting LGBT Asylum Support. Hij staat hen bij tijdens asielprocedures en kijkt kritisch naar het gehele proces. Hij kaart problemen in de procedures voor LHBTI-vluchtelingen aan bij Tweede Kamerleden. Daarnaast begeleidt hij vluchtelingen bij problemen die ze tegenkomen in de AZC's. In 2015 heeft Sandro Kortekaas kunnen bewerkstelligen dat Rusland als onveilig land voor LHBTI-personen wordt aangemerkt. Op basis van door Sandro geschreven rapporten is er in december 2020 een motie ingediend en aangenomen waardoor het COA met een plan van aanpak moet komen om alle AZC's veilig te maken voor kwetsbare groepen waaronder LHBTI-personen.

Tieneke Sumter

Tieneke Sumter is al 40 jaar een voorvechtster voor sociale rechtvaardigheid en gelijke rechten in Nederland en Suriname. Zij was al op jonge leeftijd betrokken bij de Surinaamse Homo-Organisatie (SUHO), Sister Outsider en later bij het LGBT Platform Suriname. Door haar brede werkervaring op het gebied van mensenrechten, seksuele reproductieve gezondheid en cultureel maatschappelijk vormingswerk is zij een echte verbinder en bruggenbouwer. Het is haar missie bij te dragen aan de ontwikkeling van mensen en organisaties. Zij adviseert, traint of ondersteunt bij het ontwikkelen van beleid, projecten en activiteiten op het gebied van gezondheid en mensenrechten. In haar vrije tijd is zij voorzitter van Survibes en deelt graag haar kennis en ervaringen over de zwarte vrouwen- en LHBTI-beweging.'

 

De uitreiking van de Jos Brink Prijs 2021 vindt, in aanwezigheid van de genomineerden en demissionair minister Ingrid van Engelshoven, plaats op zondag 30 mei 2021 in DeLaMar Theater in Amsterdam. De uitreiking is vanaf 16:00 uur online LIVE en gratis te volgen via www.livestream-vrf.nl/josbrinkprijs.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden