Pride Walk 2021

De jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten voor de wereldwijde regenboogcommunity was ook dit jaar een feit: Vandaag liep de Pride Walk niet vanaf het Homomonument maar vertrok vanaf het Martin Luther Kingpark, in verband met COVID-19. Op die manier kon iedereen voldoende afstand houden.

Foto's: Maria van Oosten

COC Nederland laat weten terug te willen naar de wereldkopgroep als het gaat om rechten en acceptatie van LHBTI-personen. Die oproep aan Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) doet de organisatie tijdens de Pride Walk Amsterdam met een open brief in NRC Handelsblad.

De brief in NRC lees je hier.

Rutte en Kaag schrijven momenteel een concept-regeerakkoord dat ze waarschijnlijk rond 15 augustus presenteren. Het COC roept de partijen op om niet weer vier jaar met de ChristenUnie te gaan regeren, omdat die partij tegenstander is van veel onderwerpen waarbij COC juist voorop wil lopen.

'Bij de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2001 liep Nederland voorop in de wereld, nu bungelt ons land op en magere 12e plaats in Europa van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn, ver achter landen als Malta, België en Luxemburg.'

Om daar verandering in te brengen wil het COC dat Rutte en Kaag de afspraken uit COC's Regenboog Stembusakkoord overnemen in het regeerakkoord. Dat akkoord is getekend door tien partijen – waaronder VVD, D66 en CDA – die samen goed zijn voor een ruime Kamermeerderheid.

(…) Het COC draagt tijdens de Pride Walk borden mee met teksten als 'Terug naar de kopgroep'. Ook zijn er borden die oproepen tot betere wetgeving, zoals een verbod op 'LHBTI-genezing'. COC-directeur Marie Ricardo deed die oproep ook in een speech.

Uit een onderzoek dat de actualiteitenrubriek EenVandaag deze week publiceerde, blijkt dat nog maar 32 procent van de LHBTI-personen in Nederland vindt dat ons land voorop loopt als het gaat om gelijke rechten en acceptatie. Vorig jaar was dat nog 48 procent.

Het COC loopt mee met de Pride Walk en staat daar ook stil bij haar aanstaande 75-jarig bestaan en wat er in die tijd is bereikt. Het gaat bijvoorbeeld om een einde aan strafbaarheid (1971), openstelling van het huwelijk (2001), verplichte aandacht voor acceptatie op school (2012), een wet lesbisch ouderschap (2014) en een nieuwe transgenderwet (2014).

Lees het artikel op de website van COC Nederland.

 

Volgens een woordvoerder startten ruim 5000 mensen de Pride Walk en later tijdens de route sloten nog veel meer mensen zich aan. Op het Rokin kwamen zij langs het Zero Flags Project: de vorige week gehesen 71 vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog verboden is. De laatste deelnemers arriveerden rond 17.00 bij het Centraal Station. De organisatie liet weten dat alles voorspoedig is verlopen en dat juist dit jaar de Walk indrukwekkend was: door de ingetogenheid van de Pride dit jaar kwam de boodschap van de Pride Walk extra duidelijk naar voren.

Pride Amsterdam duurt nog tot morgen, 8 augustus. Op de website Pride.Amsterdam vind je het hele programma en meer info. Je ziet daar ook de live uitzendingen van PrideTV.

 

Pride Amsterdam 25 jaar

De tentoonstelling Amsterdam regenboogstad – 25 jaar Pride in het Stadsarchief vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe acties en gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed hebben gehad op de emancipatie van lhbtiqa+-personen. Vanuit een historisch en hedendaags perspectief het belang van solidariteit en zichtbaarheid met en van de regenbooggemeenschap onderstreept.

De tentoonstelling is te zien t/m 10 oktober 2021. Hier lees je meer!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden