FAQ Gender

'We hopen in dit boek de gender-FAQ for once and for all te beantwoorden en de gendergrijze wolken te doen vervagen. Voor ons is het namelijk heel helder; nu jij nog.'

Op 11 november 2021 verschijnt het boek FAQ Gender, een pamflet geschreven door presentator en podcastmaker Mandy Woelkens (zij/haar), en acteur Thorn de Vries (die/hen). Als queer stel krijgen Mandy en Thorn ontzettend veel vragen over gender: van ouders die zien dat hun kind ermee worstelt, van media die graag de juiste persoonlijke voornaamwoorden willen gebruiken maar twijfelen hoe het hoort, van bedrijven die inclusiever willen zijn, van mensen die een naaste hebben die non-binair of zoekende is en van mensen die zelf hun genderidentiteit ontdekken.

In FAQ Gender gebruiken Mandy en Thorn hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je?

Wij spraken Thorn en Mandy: Hoe is het om bekend te zijn met zoiets persoonlijks als gender of geaardheid? Hoe gaan ze om met alle aandacht? Wij vroegen het stel alles over het nieuwe pamflet en meer!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een pamflet te gaan schrijven over gender?

Thorn: We merken dat steeds meer mensen ons benaderen met vragen over alles wat te maken heeft met gender en non-binariteit. Vooral online krijg ik veel vragen als: 'Hoe weet ik of ik non-binair ben?' of: 'Hoe kan ik uit de kast komen?' Dit zijn vragen die ik maar al te graag wil beantwoorden, want het is fijn om anderen met dit soort vragen te kunnen helpen. Soms krijgen we ook wel hele brutale vragen. Dan sta je bijvoorbeeld in de club en dan vraagt een random persoon aan ons: 'Hoe hebben jullie eigenlijk seks?' Door dit soort ervaringen realiseerden wij ons dat er nog zo weinig kennis is over dit onderwerp. Er is eigenlijk wel behoefte aan een soort handboekje. Dus wij dachten: 'Laten we daar eens mee aan de slag gaan.' En zo is het begonnen.

Waarom worden er nog zoveel vragen gesteld over non-binair zijn?

Thorn: Ik denk dat dit een gesprek is wat pas de laatste vijf jaar in Nederland veel meer gevoerd wordt. Dat komt ook doordat er meer representatie is in de media, maar alsnog staat het nog wel heel erg in de kinderschoenen. De reden dat er weinig kennis is, is het gebrek aan informatie. Het is ook onderdrukking om iedereen onder te verdelen in twee categorieën en mensen die daarbuiten vallen aan de rand van de maatschappij te houden en niet teveel aandacht te geven. Non-binariteit heeft heel lang in een taboesfeer gezeten, een soort mantel van onzichtbaarheid. Als je het niet ziet dan is het er niet.

Mandy: Het is ook vandaag de dag nog zo dat de wereld heel erg is ingericht op witte cis hetero's. Als er voor die groep iets niet goed is, wordt dat het snelst gefixt. Het is heel belangrijk dat er een meer diverse representatie komt, dat de stemmen de queer community ook gehoord worden. Veel mensen denken namelijk: Het heeft geen betrekking op mij, het zal wel niet zo'n groot probleem zijn, dús het hoeft geen aandacht te krijgen. Maar als iets voor jou in het dagelijks leven niet opvalt wil dat niet zeggen dat het er niet is of altijd al is geweest.

Thorn: Gelukkig is er de laatste vijf jaar meer representatie over non-binair zijn in de Nederlandse media. Dat komt ook door de invloed van social media. Je ziet meer dan alleen in je eigen omgeving. Maar dat zorgt er dus ook voor dat mensen die naar de buitenkant geduwd worden – en dat zijn niet alleen non-binaire mensen, maar allerlei groepen die niet wit, cis en hetero zijn – denken: Het is nu een keer klaar.

Hoe vinden jullie het om bekend te zijn met zoiets persoonlijks als gender?

Mandy: We zijn heel blij en dankbaar we deze rol op ons mogen nemen, maar soms word je wel heel erg gereduceerd op je gender of je geaardheid. Op mensen die niet wit, cis of hetero zijn wordt er al snel een stempel gedrukt. Thorn is non-binair, maar hen is ook nog 100 andere dingen dan dat. Net als ik: ik ben een zwarte vrouw maar dat is niet het enige wat mij kenmerkt. Ik heb ook nog interesses en hobby's die mij mij maken. We vinden het wel superfijn om te weten dat er mensen zijn die meer zichzelf durven te zijn omdat wij zo open zijn over dit soort persoonlijke dingen.

Thorn, hoe voelt het eigenlijk om non-binair te zijn?

Het voelt geweldig! Als ik een toverdrankje zou hebben waarmee ik mezelf niet non-binair zou kunnen maken, dan zou ik dat toverdrankje in de prullenbak gooien. Ik ben heel blij met wie ik ben en met hoe ik daar gekomen ben. De problemen die veel non-binaire personen in hun leven ervaren, heeft vooral te maken met de manier waarop onze samenleving is ingericht. Om te laten zien hoe leuk het is om non-binair te zijn, lieten wij verschillende non-binaire personen de volgende vraag beantwoorden: 'Wat is het leukste aan non-binair zijn?' Die antwoorden kun je allemaal teruglezen in ons boekje!  

Wat vinden jullie op het moment één van de lastigste discussies voor de LHBTQ+-gemeenschap?

Thorn: Ik zou zelf zeggen dat het te maken heeft met de ongelijkheden maar ook de problemen die er binnen de LHBTQ+-community zijn. Dat hebben we niet echt besproken in ons boek, alleen op het eind een beetje, maar er is veel racisme, seksisme en mannelijk privilege in de community.

Mandy: Dat is er wel minder in de LHBTQ+-community dan daarbuiten – vind ik in ieder geval. Maar het is belangrijk om aan te kaarten dat je nooit klaar bent met jezelf ontwikkelen. Blijf gesprekken aangaan met mensen en lees je in over onderwerpen waar jij nog niet veel vanaf weet. De tijd verandert, mensen veranderen, dus je bent nooit uitgelezen of uitgepraat. Je zal het gesprek met elkaar moeten blijven aangaan, zowel binnen als buiten de community.

Wat zouden jullie verder nog willen bereiken?

Thorn: We hebben geen concrete plannen, we nemen het leven best wel dag voor dag. Naast onze carrière willen we samen als stel ook nog allerlei dingen ondernemen in de toekomst. Het lijkt ons leuk om naar Japan te gaan: We hebben ook naast ons werk nog allerlei doelen!

 

*

Win! het pamflet: FAQ Gender van Mandy en Thorn

Speciaal voor Zij aan Zij members! Log in om te zien hoe je kans maakt!

FAQ Gender, door Mandy Woelkens en Thorn de Vries, wordt uitgegeven door Blossom Books. In zo'n 120 pagina's geeft het stel antwoord op veelgestelde vragen voor als je non-binair bent, of iemand kent die non-binair is.

Binair denken

Van jongs af aan leer je al binair denken: er zijn jongens en meisjes, er zijn mannen en vrouwen. Maar er zijn ook mensen die zich niet identificeren met een van deze hokjes; zij zijn non-binair. Recent onderzoek van Motivaction (2020) wees uit dat 20% van de Nederlanders er geen begrip voor heeft als iemand zich niet kan herkennen in het begrip 'man' of 'vrouw'. Mandy en Thorn hopen met dit pamflet meer begrip, herkenbaarheid en zichtbaarheid voor non-binair zijn te realiseren.

Blossom Books

FAQ Gender is het vijfde boek in een serie pamfletten uitgegeven door uitgeverij Blossom Books. In deze serie worden maatschappelijke onderwerpen op een heldere wijze uitgelegd door diverse auteurs. Elk pamflet telt zo'n 120 pagina's en kost slechts € 9,99. Eerder verscheen o.a. al Damn, honey (2018), Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen (2020) en Queer baby (2021). Meer info vindt op de website van Blossom Books.

De auteurs

Mandy Woelkens is adjunct hoofdredacteur van Cosmopolitan en presentator. Thorn de Vries is acteur, met diens rol in SpangaS de Campus vertolkte die het eerste non-binaire personage in een Nederlandse televisieserie. Thorn speelt tevens in de speelfilm ANNE+. Het stel is verloofd en verwacht hun eerste kind.

Meer Thorn en Mandy

Wist je dat Thorn en Mandy ook samen een podcast maken, genaamd COUPLEGOALS? In deze podcast spreekt het koppel met allerlei verschillende stellen. Hoe leerden ze elkaar kennen? Waar maken ze ruzie over? Wat is er nou zo leuk aan de ander? En bestaat er eigenlijk wel zoiets als 'couple goals'? Kijk ook de videoreeks 'Couplegoals in Quarantaine', waar Thorn en Mandy veelgestelde vragen behandelen.

Volg Thorn en Mandy via Instagram!

FAQ Gender is verkrijgbaar vanaf 11 november 2021. ISBN: 978 94 6349 311 6

Signeersessie op 19 november, Savannah Bay (lees hier meer). 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Extremisme' in Rusland

Amnesty International noemt het 'een zeer cynische maatregel, bedoeld om de hele LHBTIQ+ gemeenschap te ontmenselijken en te vervolgen.'

Lees verder

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden