FAQ Gender

'We hopen in dit boek de gender-FAQ for once and for all te beantwoorden en de gendergrijze wolken te doen vervagen. Voor ons is het namelijk heel helder; nu jij nog.'

Op 11 november 2021 verschijnt het boek FAQ Gender, een pamflet geschreven door presentator en podcastmaker Mandy Woelkens (zij/haar), en acteur Thorn de Vries (die/hen). Als queer stel krijgen Mandy en Thorn ontzettend veel vragen over gender: van ouders die zien dat hun kind ermee worstelt, van media die graag de juiste persoonlijke voornaamwoorden willen gebruiken maar twijfelen hoe het hoort, van bedrijven die inclusiever willen zijn, van mensen die een naaste hebben die non-binair of zoekende is en van mensen die zelf hun genderidentiteit ontdekken.

In FAQ Gender gebruiken Mandy en Thorn hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je?

Wij spraken Thorn en Mandy: Hoe is het om bekend te zijn met zoiets persoonlijks als gender of geaardheid? Hoe gaan ze om met alle aandacht? Wij vroegen het stel alles over het nieuwe pamflet en meer!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een pamflet te gaan schrijven over gender?

Thorn: We merken dat steeds meer mensen ons benaderen met vragen over alles wat te maken heeft met gender en non-binariteit. Vooral online krijg ik veel vragen als: 'Hoe weet ik of ik non-binair ben?' of: 'Hoe kan ik uit de kast komen?' Dit zijn vragen die ik maar al te graag wil beantwoorden, want het is fijn om anderen met dit soort vragen te kunnen helpen. Soms krijgen we ook wel hele brutale vragen. Dan sta je bijvoorbeeld in de club en dan vraagt een random persoon aan ons: 'Hoe hebben jullie eigenlijk seks?' Door dit soort ervaringen realiseerden wij ons dat er nog zo weinig kennis is over dit onderwerp. Er is eigenlijk wel behoefte aan een soort handboekje. Dus wij dachten: 'Laten we daar eens mee aan de slag gaan.' En zo is het begonnen.

Waarom worden er nog zoveel vragen gesteld over non-binair zijn?

Thorn: Ik denk dat dit een gesprek is wat pas de laatste vijf jaar in Nederland veel meer gevoerd wordt. Dat komt ook doordat er meer representatie is in de media, maar alsnog staat het nog wel heel erg in de kinderschoenen. De reden dat er weinig kennis is, is het gebrek aan informatie. Het is ook onderdrukking om iedereen onder te verdelen in twee categorieën en mensen die daarbuiten vallen aan de rand van de maatschappij te houden en niet teveel aandacht te geven. Non-binariteit heeft heel lang in een taboesfeer gezeten, een soort mantel van onzichtbaarheid. Als je het niet ziet dan is het er niet.

Mandy: Het is ook vandaag de dag nog zo dat de wereld heel erg is ingericht op witte cis hetero's. Als er voor die groep iets niet goed is, wordt dat het snelst gefixt. Het is heel belangrijk dat er een meer diverse representatie komt, dat de stemmen de queer community ook gehoord worden. Veel mensen denken namelijk: Het heeft geen betrekking op mij, het zal wel niet zo'n groot probleem zijn, dús het hoeft geen aandacht te krijgen. Maar als iets voor jou in het dagelijks leven niet opvalt wil dat niet zeggen dat het er niet is of altijd al is geweest.

Thorn: Gelukkig is er de laatste vijf jaar meer representatie over non-binair zijn in de Nederlandse media. Dat komt ook door de

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Schaamte voor schaamlippen

'Ik heb een ongeneeslijke huidaandoening aan mijn vulva: lichen sclerosus. Ik moet mijn hele leven zalf smeren en het ziet er niet mooi uit. Kan ik nog wel fijn seks hebben? Wat zou jij doen?'

Lees verder

De derde vrouw

Natalie Clifford Barney schreef over een ware 'lesbian love triangle avant la lettre' in 1926. Nu is dit baanbrekende werk in het Nederlands vertaald en wordt uitgegeven door Velvet Publishers.

Lees verder

Elmer

'Als je jezelf de held maakt in je eigen verhaal en de ander de vijand, dan wordt het steeds moeilijker om kritisch naar jezelf te blijven kijken en jezelf te blijven ontwikkelen.' We spreken Elmer!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden