What You See Festival 2021

Festival over gender en identiteit: In 2017 hadden Vincent Wijlhuizen en Ieme Soes het plan om een groot feest te organiseren om de diversiteit van de LGBTQIA+ community te vieren. Dit plan ontwikkelde zich al snel tot een festival. Ze vroegen Annette van Zwoll erbij, Theater Kikker sloot zich als partner aan, ze zetten een crowdfunding op en in 2018 was het eerste What You See Festival een feit. Dit jaar vindt het What You See festival voor de vierde keer plaats op verschillende locaties in Utrecht.

Beeld: HAIRY – Senna Pauli

(un)Touchable Bodies

Van 18 tot en met 21 november vier je het samenzijn tijdens het What You See Festival 2021. Met het thema (un)Touchable Bodies raakt What You See Festival met dans, theater, performance, expo's, muziek, literatuur en meer aan onze seksuele verlangens, onze fysieke intimiteit en onze behoefte aan nabijheid van andere lichamen. Positief activistisch, uitnodigend en verbindend.

Wij lichten alvast een paar evenementen uit die plaats vinden tijdens het What You See festival!

 

Signeersessie FAQ Gender

Mandy Woelkens en Thorn de Vries schreven een nieuw pamflet: FAQ Gender. Het boek verscheen op 11 november bij uitgeverij Blossom Books. Wij interviewden ze! Lees hier meer. 

Thorn, zelf non-binair, en Mandy, diens partner, krijgen regelmatig vragen over hun genderidentiteit en hun relatie. Ze besloten de antwoorden te bundelen om zo het onbegrip en de onwetendheid rondom non-binair zijn uit de wereld te helpen. Vanuit hun eigen ervaringen delen ze hun antwoorden op de meest gestelde vragen. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je?

Boekhandel Savannah Bay nodigde Thorn de Vries en Mandy Woelkens speciaal tijdens What You See Festival op 19 november uit voor een signeersessie in hun boekhandel.

Waar: Boekhandel Savannah Bay

Wanneer: Vrijdag 19 november, 17:00 tot 18:00 uur.

Meer info vind je hier.

 

Queering the City of Literature

In samenwerking met What You See Festival presenteert Savannah Bay op 20 november een avond over Queering the City of Literature (GTCOL) in Theater Kikker. Queering the City of Literature is een initiatief van Savannah Bay, die je de stad Utrecht met andere, queer ogen laat bekijken. Auteurs Chris Lomans, Anne Chris van Doesburg en Edna Azulay schreven ieder een splinternieuwe tekst, over queer lichamen in relatie tot de stad. Persoonlijk en indringend bieden ze via hun teksten een nieuwe blik op Utrecht. Op deze avond dragen ze voor uit eigen werk, word je getrakteerd op een muzikaal intermezzo én wordt er al tipje van de sluier opgelicht over de auteurs van volgend jaar. De teksten werden bovendien gebundeld in een Zine en die krijgt elke bezoeker cadeau.

Waar: Theater Kikker, kleine zaal

Wanneer: 20 november 2021, 19:00 – 20:15

Meer info vind je hier.

 

QTCOL Walk

De teksten zijn ook te lezen in de stad tijdens de 'Queering the City of Literature Walk', een gratis wandeling die van 18 tot en met 21 november zal plaatsvinden. Auteurs Chris Lomans, Anne Chris van Doesburg en Edna Azulay hingen in juni hun speciaal voor dit project geschreven tekst op plekken in Utrecht op die voor hun een persoonlijke betekenis hebben. Deze routes komen tijdens What You See Festival 2021 terug en kan je op elk moment van de dag bewandelen. Check de route op de website en loop mee!

Waar: In de stad Utrecht

Wanneer: Donderdag 18 november tot en met zondag 21 november

Meer info vind je hier.

 

HAIRY - Senna Pauli & Eva Arends (wereldpremière)

Lichaamsbeharing wordt vaak als vies of onnatuurlijk gezien. Zeker bij cis-vrouwen of personen met een feminiene genderexpressie. In een winkeletalage in de binnenstad, waar normaal gesproken paspoppen gladgeschoren ten tonele verschijnen, loop je een levende paspop tegen het lijf die niet aan de norm voldoet. Gezeten in een een ultieme jaren ’50 kleedkamer, compleet met alle noodzakelijke beautyproducten voor een wenselijk uiterlijk, maakt een vrouw zich klaar. Ze kamt haar haar. Met HAIRY zetten schrijver en performer Senna Pauli en vormgever Eva Arends een vraagteken bij die heersende gendernorm en zoeken ze naar schoonheid in het extreme.

Naast de installatie is op de website ook de online foto expo ARE YOU HAIRY, JUST LIKE US te zien tijdens het festival.

Waar: Steenweg 38, Utrecht

Wanneer: Donderdag 18 november tot en met zondag 21 november

Meer info vind je hier.

 

Queer café

Ook het maandelijkse Queer Café staat in het teken van (un)Touchable Bodies! De Bibliotheek Utrecht, Savannah Bay en Queer Film Festival Utrecht creëerden speciaal voor What You See Festival dit queer café over lichamelijkheid en aanraking. De Zuid-Afrikaanse festivalgast Dean Hutton vertelt over de Tender Queer Sculpturen zoals Soft Vxnxs die aanraking uitnodigingen. De keuze om preventief haar borsten te verwijderen liet schrijver Helena Hoogenkamp nadenken over haar gender. Ze wilde haar eigen borsten of geen borsten en weigerde implantaten. Nu identificeert ze zich als non-binair. De liefdevolle korte film Vert van Kate Cox  toont de kracht van moed, acceptatie en onvoorwaardelijke liefde om een leven vol schaamte los te laten. Dit alles onder de bezielende leiding van Teddy Tops.

Waar: Bibliotheek Utrecht (Neude)

Wanneer: Zondag 21 november, van 13:00 tot 15:00 uur.

Meer info vind je hier.

 

Ga naar onze agenda voor meer events en zie de website van het What You See Festival voor het hele programma.

 

Leuk feitje: Dit jaar introduceert What You See de Wage Gap korting van 14%, de gemiddelde loonkloof tussen vrouwen en mannen. Ook transgender en non-binaire personen, personen van kleur en mensen met een handicap hebben vaak minder kans op de arbeidsmarkt. Loop jij inkomsten mis omdat je bent wie je bent? Maak dan gebruik van deze korting!

 

Over What You See Festival

Op What You See zie je werk van kunstenaars die niet of nauwelijks eerder in Nederland te zien waren, uniek samengestelde programma's, onverwachte pop-up voorstellingen, onderzoekspresentaties, gratis expo's en veel meer.

Maar What You See Festival is vooral een uitnodiging om samen te komen, om anderen te ontmoeten, om je eigen aannames en vooroordelen onder de loep te nemen en om gezamenlijk te fantaseren over toekomstige werkelijkheden, en vormen van zijn en samenleven.

www.whatyouseefestival.nl

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Roze Woensdag 2024

'Stichting Roze Woensdag nodigt iedereen uit om deze dag in het roze te lopen en te feesten, want hiermee toon je solidariteit aan de LHBTIQ+ gemeenschap. We vieren wat we bereikt hebben en staan stil bij wat er nog te doen is op dit vlak.'

Lees verder

Spiegelbeeld

Haar vingers bewogen, haar nagels kropen tergend langzaam omhoog. Kippenvel op het randje van lekker. Er klopte iets niet. Er was een derde hand, in mijn nek... - Fran & The City

Lees verder

IHLIA: Protest2Pride

De foto's van Marian Bakker fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip. Ook jij kunt bijdragen aan de expo: upload jouw foto!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden