'Don't Say Gay'

President Joe Biden mag het dan 'hateful' noemen (AP), het weerhield de Amerikaanse staat Florida er niet van om een wetsvoorstel in het leven te roepen waarin het verboden wordt om kinderen op school te onderwijzen over LHBTIQ-onderwerpen. De initiatiefnemer, de Republikeinse Joe Harding, zegt dat het goed is om grenzen aan te geven voor de leraren, 'zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.' En dat is dus – na de verwachte ondertekening door de gouverneur van de staat, Ron DeSantis- dat straks 'elke instructie in de klas, door leraren of andere partijen, over seksuele oriëntatie of gender identiteit, niet is toegestaan van de kleuterschool tot en met groep 5 van de basisschool. Nog breder is elke manier van het onder de aandacht brengen van het onderwerp niet toegestaan als het niet past bij de ontwikkelingsstadia en leeftijd van de leerlingen of de standaarden van de staat Florida.' Bij overtreding kunnen ouders een rechtszaak aanspannen.

Het 'Don't Say Gay'- wetsvoorstel ligt onder vuur, de democraten zeggen bijvoorbeeld dat 'instructie in de klas' en 'geschikte leeftijd' zo breed geïnterpreteerd kunnen worden dat het toegepast kan worden op het hele schoolsysteem. Het publiekelijk bespreken van alle LHBTIQ-onderwerpen zou daardoor in het geheel worden beperkt.  

Maar gouverneur DeSantis vindt het een goed idee. 'Ik denk dat het ongepast is om zulke onderwerpen, zoals transgenderisme, een plek te geven in een kleuterklas.'

 

Human Rights Watch: 'Florida gaat met deze wetten de verkeerde kant op. Er zijn nog zeven andere staten die het voorbeeld lijken te gaan volgen [bron]. Leraren zouden niet bang mogen zijn om gestraft te worden als ze diversiteit aanmoedigen of leerlingen laten weten dat het oké is om LHBTIQ te zijn. Leerlingen zouden niet moeten worden afgesloten van steun en positieve informatie over het onderwerp.'

Florida's Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben het wetsvoorstel goedgekeurd. Zodra het wordt ondertekend door de gouverneur is de wet officieel van kracht en gaat volgend schooljaar in. De verwachting is dat DeSantis in de komende dagen zijn handtekening zet.

Kate McKinnon was te gast bij Saturday Night Live; Grappige sketch, pijnlijk verhaal.

 

Ondertussen (!) in Nederland: Vanavond wordt in de Tweede Kamer gesproken over de verankering van LHBTI-rechten in de Nederlandse Grondwet. Hier lees je meer.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden