Prides 2022

We mogen weer! Door de coronapandemie hebben de Pride vieringen al twee jaar grotendeels niet meer live door kunnen gaan. Maar deze zomer kunnen we eindelijk weer - in het echt - samen de liefde vieren en de LHBTQ+ gemeenschap in het middelpunt van de belangstelling zetten. Heb jij al plannen gemaakt?

'Free to be… Equality' - Alkmaar Pride (21 mei – 29 mei)

Na twee jaar online kondigt de stichting Alkmaar Pride razend enthousiast aan dat we het dit jaar weer 'in het echt' mogen vieren. Het thema van dit jaar is Free to be… Equality. Stichting Alkmaar Pride licht het thema verder toe: 'Het is helaas niet vanzelfsprekend dat iedereen zichzelf mag en kan zijn. De gebeurtenissen in de wereld laten zien dat er nog een lange weg te gaan is. Gelukkig is er veel steun en acceptatie. Laten we lief zijn voor de wereld, voor onszelf, elkaar en de omgeving. Daarom ons thema: Free to be… Equality.'

Op 21 mei 2022 opent Alkmaar Pride om 15:00 uur in het Stadhuis in Alkmaar. Hier start de Pride Walk richting de Regenboogbank op de Bierkade. De voorzitter van COC Nederland, Astrid Oosenbrug zal deze Pride Week feestelijk openen. Naast de botenparade op 28 mei vinden er talloze andere evenementen plaats tijdens de Pride Week, zoals de Roze Filmweek in samenwerking met Filmhuis Alkmaar, een literaire middag in de Wijkboerderij, een roze wandeling en meerdere feesten!

Voor het volledige en actuele programmaoverzicht ga je naar de website: www.alkmaarpride.nl.

 

Queer Pride Groningen – 29 mei

'We are here, we are queer, en het is tijd voor Queer Pride Groningen 2022! We hebben allemaal een aantal zware jaren doorgemaakt, vanwege de pandemie en andere politieke situaties (bedankt late stage kapitalisme!). Hoewel we ons realiseren dat er nog een lange weg te gaan is voordat onze gemeenschap veilig, gerespecteerd en beschermd is, willen we QPG2022 toch als een moment zien om elkaar te vieren en te versterken. Radicale vreugde is ons motto, en we zijn hier om ervan te genieten!' – lees hier meer over Queer Pride Groningen.

'Just be You' - Pride Utrecht, 4 juni

Dit jaar vindt er weer een nieuwe editie plaats van Utrecht Canal Pride op 4 juni. De Utrecht Canal Pride is er speciaal voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap. Vanaf 13.30 uur kleuren de Singel en Oudegracht van Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog! Op de 50 boten vind je LHBT+ organisaties die hun werk voor één dag nog zichtbaarder maken. Door mee te varen tijdens de parade onderstrepen de organisaties het doel van Pride Utrecht: het zichtbaar maken van de LHBTI+ gemeenschap. Precies dat waarvoor de Utrecht Canal Pride in het leven is geroepen. Het thema van de Utrecht Canal Pride is dit jaar Just be you. Hiermee laat de organisatie zien dat jij jezelf kunt zijn.

Na afloop van de Utrecht Canal Pride gaan de straatfeesten verder. PANN, RUBBER, Roost aan de singel en Café Kalff geven na afloop van de botenparade één groot feest! Met drie stages, diverse muziekgenres, tientallen artiesten en foodtrucks. Na de straatfeesten zijn er diverse afterparty's in Utrecht. Ook Janey, een organisatie die evenementen organiseert speciaal voor vrouwen die van vrouwen houden, is sinds mei 2022 officieel onderdeel van Utrecht Pride. Janey is 's avonds van 23:00 tot 04:00 uur in de GROTE zaal van Tivoli (Ronda) met een capaciteit van 1.600 girls! [lees hier meer!] Voor het volledige programma ga je naar de website: https://www.utrechtcanalpride.nl/

 

3 t/m 11 juni: ZaanPride & Zaanse Regenboogweek

Met op zaterdag 11 juni de Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam. Het motto is dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek. Hier lees je meer.

 

17 t/m 26 juni: Roze Zaterdag X Rotterdam Pride

Op 18 juni vindt er een bijzondere editie van de eerste en oudste pride van Nederland plaats, namelijk de Roze Zaterdag. Het Pride festival wordt dit jaar rondom Roze Zaterdag gevierd op 18 juni in hartje Rotterdam. Er vindt onder andere een Pride March plaats, een inhoudelijk programma en je kunt de hele dag en avond genieten van optredens van bijvoorbeeld Duncan Laurence, LIONSTORM en Jaïr & Glen Faira. Maar Roze Zaterdag draait om meer dan alleen feestjes: 'De focus van deze dag ligt op het vieren van waar we zijn gekomen als community terwijl we ook stilstaan bij de stappen die er nog gezet moeten worden om Rotterdam een safe space te maken voor iedereen,' aldus de Rotterdam Pride organisatie.

Roze Zaterdag is tijdens de Rotterdam Pride week. Er zijn na 18 juni dus nog veel meer events om te bezoeken! Denk bijvoorbeeld aan een tocht door Rotterdam met de Historische Tram op woensdag 22 juni, speciaal voor queer ouderen, wat zal eindigen met een heerlijke High Tea bij een hele leuke locatie (deze wordt nog bekendgemaakt).

In het kader van de Pride Maand vindt op 25 juni 2022 ook het Milkshake festival indoor plaats in Rotterdam.  Verder worden er tijdens de Pride Week verschillende talkshows georganiseerd over onderwerpen als seksuele geaardheid, genderidentiteit, en culturele achtergrond. Tijdens het openingsevenement, Queer City, bespreken verschillende experts (uit de LHBTQIA+ gemeenschap) wat er voor nodig is om Rotterdam op verschillende vlakken inclusiever te maken voor iedereen.

Ga naar de website voor het complete programma: https://rotterdam-pride.com/

 

'My Gender, My Pride' - Pride Amsterdam (30 juli tot en met 7 augustus)

Het thema voor Pride Amsterdam is dit jaar ''My Gender, My Pride.' Op de website van Pride Amsterdam lees je de achterliggende gedachte voor het thema van Pride Amsterdam 2022: 'Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. Afgelopen decennia stond onze strijd vooral in het teken van 'mogen houden van wie we willen' en het is tijd om de focus te verbreden naar het 'mogen zijn hoe we ons voelen'. Met andere woorden tijd om aandacht te besteden aan de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht. We hebben het recht om af te wijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen!'

Van 30 juli tot en met 7 augustus worden er zo'n 300 evenementen georganiseerd in het kader van Pride Amsterdam, dus er is voor ieder wat wils! Je leest hier een greep uit de activiteiten.

Pride Walk (30 juli)

Dé walk van de week tijdens Pride Amsterdam 2022. Deze jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten voor de wereldwijde LHBT+ kan natuurlijk ook dit jaar niet ontbreken. De Pride Walk start op 30 juli om 11:00 uur op het Homomonument.

Pride Park (30 juli)

Tijden Pride Amsterdam is het Vondelpark Pride Park en zal in het teken staan van liefde. Het park zal gevuld worden met talloze (LHBTQI-)activiteiten. Denk aan: toffe optredens, sportieve toernooien en oldskool potjes Twister.

Canal parade (6 augustus)

De Canal Parade is een van de bekendste evenementen van de Amsterdam Pride. Er varen in totaal 80 boten van LGBTQ+ organisaties mee, die op feestelijke wijze zien waar ze voor staan en waar ze voor strijden.

Pride at the Beach (31 juli tot en met dinsdag 2 augustus)

Ook Zandvoort doet mee met Pride Amsterdam. Van zondag 31 juli tot en met dinsdag 2 augustus 2022 viert Zandvoort, ook wel 'het zusje van Amsterdam' genoemd, Pride at the Beach – met uitzicht op de zee! Ook organiseert Anja Westerweel, die je misschien wel kent van Rainbow Radio Zandvoort, een strandfeest speciaal voor vrouwen die van vrouwen houden, namelijk 'Woman Pride Party at the Beach!

 

In onze agenda vind je meer Pride events die deze zomer gaan plaatsvinden.

Waar ga jij heen? Stuur ons foto's! redactie@zijaanzij.nl

Happy Pride! 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden