Acceptatie anno nu

Afgelopen week werden onderzoeken van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en ILGA-Europe gepubliceerd, in het kader van de internationale dag tegen homo-, bi, trans- en intersekse fobie (IDAHOBIT) op dinsdag 17 mei. De datum van 17 mei is gekozen omdat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Tot op die dag werd homoseksualiteit op die lijst nog als psychische aandoening geclassificeerd. Het was een belangrijke mijlpaal op weg naar acceptatie en gelijkheid. Hoe zit het anno 2022 met de acceptatie van LHBTQI+ personen in Nederland?

Uit het onderzoek Opvattingen over seksuele en genderdiversiteit in Nederland en Europa 2022 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) [het onderzoek vind je hier] blijkt dat Nederlanders de afgelopen vijftien jaar positiever denken over homo- en biseksualiteit, zeker in vergelijking met de opvattingen in andere Europese landen. Alleen in IJsland wordt er nog positiever gedacht over homo- en biseksualiteit. Maar niet alle uitkomsten zijn even positief. Zichtbare intimiteit tussen mensen van gelijk geslacht ligt nog erg gevoelig. En als het gaat om de acceptatie van transgender personen en seksuele diversiteit valt er nog veel te winnen.

Genderdiversiteit

Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, maakt zich zorgen om het gebrek aan acceptatie voor genderdiversiteit. De cijfers liegen er niet om. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bijna een op de tien Nederlanders het een probleem zou vinden als hun kind op school les zou krijgen van een transgender docent. Daarnaast vindt één op de zes mensen (17%) dat er iets mis is met mensen die zich geen man of vrouw voelen.

'Het is heel zorgelijk dat mensen nog zo negatief tegenover transgender en non-binaire mensen staan,' zegt Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. 'Meer kennis over genderdiversiteit is hard nodig. Op scholen, bij werkgevers, zorgverleners én in de politiek.'

Ook merkt TNN op dat de opvattingen over homo- en biseksualiteit positiever zijn dan over genderdiversiteit, maar ook de acceptatie van deze groepen groeit langzamer dan de jaren ervoor. [bron en meer info: TNN]

Zorgelijke ontwikkeling

Volgens COC Nederland blijkt niet alleen uit het onderzoek van het SCP, maar ook uit de Rainbow Index van ILGA-Europe, dat er sprake is van stagnatie bij de acceptatie en mensenrechten van LHBTI-personen in Nederland.

'Dit is een zorgelijke ontwikkeling,' aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Jarenlang liepen de acceptatiegrafieken omhoog, nu stageneren ze of buigen ze zelfs naar beneden af. Ik roep scholen en politici op om in actie te komen. We mogen het niet laten gebeuren dat we afglijden en er een terugslag komt bij de emancipatie van LHBTI personen in Nederland.'

De COC-voorzitter denkt dat de spanning in de samenleving door de coronapandemie en andere actuele ontwikkelingen mogelijke oorzaken kunnen zijn van de stagnatie van LHBTI emancipatie in Nederland. 'De regenbooggemeenschap is de kanarie in de kolenmijn. Als een samenleving onder druk staat, komen de LHBTI mensen en andere minderheden als eerste in de knel. Dat mogen we niet laten gebeuren,' aldus Oosenbrug.

Lees ook: Stagnatie bij LHBTI emancipatie in Nederland is zorgelijk – COC Nederland.

Actie ondernemen

Het COC roept scholen en politiek op tot actie. Volgens de belangenorganisatie moet er meer en betere aandacht aan LHBTI+ acceptatie worden besteed op scholen en docentenacademies, want emancipatie begint op school. De manier waarop scholen nu met dit onderwerp omgaan laat nog veel te wensen over. Ongeveer één op de acht scholen besteedt er helemaal geen aandacht aan en sommige scholen wijzen LHBTI personen zelfs af.

Ook pleit COC, samen met TNN en NNID (Nederlandse organisatie voor seksediversiteit), voor de mogelijkheid van een X in het paspoort (in plaats van een 'm' of 'v,' voor transitieverlof en voor een verbod op niet medisch noodzakelijke behandelingen van intersekse personen zonder hun expliciete toestemming.

Verder roept het COC – in een brief aan minister Yeşilgöz – op tot maatregelen tegen discriminerend geweld, en meer aandacht voor intersectionele discriminatie op grond van bijvoorbeeld genderidentiteit en huidskleur. Er moet haast worden gemaakt met de uitvoering van COC's Regenboog Stembusakkoord, vindt de organisatie. [bron: COC Nederland]

Vervolgonderzoek

Het SCP gaat binnenkort stoppen met het uitvoeren van de jaarlijkse onderzoeken naar LHBTI- emancipatie in Nederland. Er zou een vervolg moeten komen op het SCP onderzoek, vindt het COC. Daarom roepen ze het ministerie van OCW op om hiervoor te zorgen. In het vervolgend onderzoek zou er extra aandacht moeten zijn voor bi+ en intersekse personen en voor intersectionele discriminatie.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Samen huilen

We maakten afgelopen week iets extreem vervelends mee, de emotie zit er nog steeds in. Gelukkig zijn er ook tal van geniale, fijne en liefdevolle momenten in ons heel normale gezin.

Lees verder

Verslaafd aan telefoon

'Ik leg het af tegen de smartphone van mijn vrouw. Dat apparaatje krijgt beslist meer aandacht dan ik. Naar mijn gevoel gaat het nu bergafwaarts met ons.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Queer Summer op Picl

Films over jezelf durven en mogen zijn: het jaarlijkse Queer Summer programma op Picl biedt verschillende films voor thuis op de bank, van Love Lies Bleeding tot Orlando.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden