EuroPride 2022

Vorig jaar in Kopenhagen, dit jaar in september is het Servische Belgrado aan de beurt om de EuroPride 2022 te hosten. Dat was althans het plan, tot president Vucic afgelopen weekend het hele event cancelde. Hij noemt 'een slechte timing' en 'allerlei problemen' in het land als reden. De organisatie is van plan toch door te gaan.

President Aleksandar Vucic zegt 'niet blij' te zijn dat hij de beslissing heeft moeten nemen de EuroPride niet toe te staan. De spanningen met Kosovo, economische problemen en zorgen om anti-gay protesten maken echter dat hij niet anders kon dan de stekker uit het zevendaagse event trekken.

De organisatie is geschokt door deze plotselinge beslissing en hebben zich voorgenomen door te gaan met de voorbedingen. Het cancelen van de EuroPride zou volgens hen in strijd zijn met de grondwettelijke rechten op samenkomst en vrijheid van meningsuiting. Waar Vucic het overigens niet mee oneens is, maar 'op dit moment kunnen we het er gewoon niet bij hebben', vindt hij.

De organisatie legt zich er niet bij neer en de European Pride Organizers Association voegt daar aan toe dat het afgelasten van de EuroPride nog weleens een averechts effect kan hebben. 'Het statement van de President is waarschijnlijk de beste marketing die we ons kunnen wensen.'

EuroPride wordt sinds 1992 jaarlijks georganiseerd in steeds een andere Europese stad. Dit jaar worden in Belgrado meer dan 15.000 mensen verwacht, uit binnen en buitenland. Een bijzonder moment voor de Balkan, noemt een van de organisatoren het. 'Dit event is belangrijk omdat het de zichtbaarheid van de LGBTQI-community in het land vergroot en daarmee solidariteit bevorderd.'

Naast de President kent Servië ook een eerste minister, sinds 2017 is dit Ana Brnabić. Zij is de eerste vrouw en de eerste openlijk lesbische vrouw in deze positie. Ana Brnabić heeft geholpen om de EuroPride naar Belgrado te halen, ondanks de vele protesten van orthodox religieuze leiders en ultra rechtse groeperingen.

De organisatie laat weten dat ze tegenstand hadden verwacht, zoals dat bijna altijd gaat als je een grote Pride organiseert, maar dat ze de afgelasting uit angst voor confrontaties niet hadden zien aankomen. Vooralsnog gaan zij door met de voorbereidingen, met steun van de Europese overkoepelende organisatie.

EuroPride 2022 is gepland voor 12 t/m 18 september. Meer info: https://europride2022.com

#belgradepride #EuroPride2022

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Regenboogdagen Enschede

PrideWalk Twente, Queer Arts, symposium Th!nk with Pride, theater, karaoke, Queer night en een ontbijt: Bomvol programma tijdens de Regenboogdagen in Enschede en Hengelo.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden